„Borduriada” a pregatit copacii pentru dezastrul din Bucuresti

Viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, a si gasit vinovatii pentru numarul mare de arbori doborati de furtuna de marti: cei care fac parcari si pun borduri subrezesc radacinile pomilor.

Daca PSD va castiga alegerile cu 3-4 procente in fata PDL, atunci social-democratii ar trebui sa se retraga de la guvernare pentru a creste astfel sansele candidatului Mircea Geoana la alegerile prezidentiale din toamna. Asa suna ideea-cheie a strategiei PSD post alegeri-europarlamentare, discutata recent in Grupul de strategie din Kiseleff, 10. Din fericire, pe lista de dupa furtuna nu apare nicio victima, chiar daca unii dintre copaci au cazut peste autobuze cu calatori sau peste autoturisme cu pasageri.

Vinovatul pentru numarul mare de arbori smulsi din radacini in Capitala nu a intarziat sa apara. Acesta este chiar muncitorul „Dorel” care – atunci cand face parcari printre copaci sau pune borduri – sapa prea adanc, inconjoara arborii cu ciment sau le taie din radacini. Asa sustine Mircea Raicu, viceprimarul Capitalei. El este insa contrazis de sefii administratiilor domeniilor publice, potrivit carora primaria intarzie cu avizele pentru toaletarea copacilor.

EXPLICATIE

Fenomen obisnuit, cauzat de un front atmosferic rece

Furtuna de marti este una normala pentru luna iunie, neavand legatura cu schimbarile climatice de la nivel mondial. „Fenomenul deosebit din zona Capitalei a fost determinat de trecerea unui front atmosferic rece, cu orientare sud-vest/ nord-est, care a intrat in tara prin Oltenia si a iesit ieri prin nordul Moldovei. Aerul rece a intrat in contact cu masa de aer cald din regiunile afectate si astfel s-a declansat furtuna”, a explicat meteorologul Dumitru Balta.

Potrivit acestuia, furtuna de zilele trecute poate reaparea cand contrastul de temperatura e foarte mare, dar „nu trebuie sa nu mai dormim noaptea din cauza ca vine frontul”.

arbori batrani
MAI PUTIN VERDE. Arborii batrani de pe marile bulevarde ale Capitalei cad la pamant in fata bordurilor care le sufoca radacinile

In perioada urmatoare, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, vremea va fi instabila, cu averse si chiar descarcari electrice in toata tara. Maximele termice vor ajunge din nou la 30-32 de grade Celsius, iar minimele vor fi cuprinse intre 6 si 18 grade Celsius.

CURSA. Soferii au facut slalom printre crengile rupte de vantul care a suflat cu 70 km/h.

VICTIME COLATERALE. Stalpii de electricitate baga masinile in service, soferii in spital si lasa cartiere intregi fara curent electric.

arbori tineri
PAMANT. Si arborii tineri au avut de suferit la prima furtuna zdravana

BUCURESTIUL FATA CU FURTUNA

Primaria Capitalei isi numara arborii

In Capitala, sectorul 1 a fost zona cea mai afectata de furtuna anuntata de avertizarea cu cod galben a meteorologilor. Peste 60 de arbori au fost smulsi din radacini, alti 60 avand coronamentul afectat.

Traficul a fost ingreunat pe bulevardele principale (Kiseleff, Dorobantilor, Aviatorilor), patru imobile – intre care si o gradinita – au ramas fara acoperis, iar 12 soferi se vad acum nevoiti sa-si duca masina in service. Nu au scapat usor nici sectoarele 6 si 2, in care s-au prabusit 51, respectiv 26 de arbori.

Vinovat e cine face parcari

„Au cazut atatia copaci din cauza ca nu au fost toaletati sau radacinile lor au fost taiate de cei care au construit parcari pe marginea drumurilor, zidind copacii in beton, sau de cei care au pus borduri”, a incercat o explicatie viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, aruncand astfel vina pentru pagubele facute de fenomenul natural in curtea primariilor de sector.

Acestea au pasat insa repede „pisica” inapoi, blamand Primaria Capitalei ca nu da avize la timp pentru ca arborii sa fie toaletati, devenind astfel mai rezistenti. Gabriel Calinescu, seful parcarilor din sectorul 3, e unul dintre cei care il contrazice pe viceprimar: „Cel putin in sectorul 3, cand s-a construit o parcare s-a tinut cont de copaci. Daca au fost arbori foarte batrani, noi am facut demersuri pentru taierea lor. Eu n-am vazut cazurile de care vorbeste domnul Raicu. Daca tai din radacina unui copac, el se usuca, nu?”.

Potrivit lui Calinescu, o problema poate fi numarul mare de arbori care trebuie toaletati in Capitala si care nu pot fi ingrijiti la timp. „Pentru a taia un arbore uscat in sector, noua ne trebuie aviz de la Capitala. Situatia dificila este, mai degraba, cu aceste avize, care se obtin foarte greu. Acum vin la 30 de zile, dar veneau la doua-trei luni”, a declarat acesta.

Mai mult, Gabriel Calinescu sustine ca, de multe ori, chiar si dupa trei luni, avizul era negativ.

Nici la sectorul 1 nu s-a auzit de explicatia vicelui Raicu. „Nu sunt de specialitate, dar nu cred ca are vreo legatura. In sectorul 1, zona cu cea mai multa vegetatie din Bucuresti, numarul mare de copaci doborati poate fi pus pe seama faptului ca acestia au fost ca o bariera in calea furtunii”, a aratat Alex Ichim, de la Primaria Sectorului 1.

El sustine ca in „curtea” lui Chiliman se lucreaza la replantari, pentru a remedia greselile facute de vechile administratii, care au plantat copaci cu durata de viata mica.

Nu avem cadastru verde

Ca-i vina lui „Dorel” de la parcari si borduri sau a celor din primarie, care intarzie cu avizele, un lucru e sigur: Bucurestiul nu are inca un cadastru verde, desi acesta trebuia sa fie gata din 2007. „Se lucreaza la acest document, nu avem o evidenta a copacilor batrani si a celor care trebuie taiati”, arata Primaria Capitalei.

Pana cand se vor numara copacii- pericol public, instantele continua sa fie asaltate de procese in tentate de asiguratori administratiilor locale. Acestia incearca sa recupereze daune de sute de mii de euro, platite soferilor care-si incheie polite CASCO.

„Sunt platite sume mari pentru copacii cazuti peste masini. Avantajul asiguratorilor e ca au de partea lor legislatia rutiera, potrivit careia primaria plateste daca a contribuit, prin neglijenta, la producerea unor prejudicii. Aceste plati se fac, este adevarat, tot din banii contribuabililor”, au explicat surse judiciare. (Raluca Dan)


ALTERNATIVA

Aveti doar RCA, apelati la instanta!

In timp ce soferii care si-au incheiat polite CASCO pentru autoturismele distruse de copaci sau de stalpi doborati de vant scapa de griji, celor care au doar asigurarea auto obligatorie (RCA) le ramane o singura alternativa: sa dea in judecata primaria pe raza careia locuiesc, Administratia Domeniului Public sau compania de distributie a energiei electrice.

Astfel, directorul de daune al companiei de asigurari Astra- Uniqa, Razvan Irimia, a explicat ca polita de asigurare CASCO acopera cheltuielile cu reparatia autoturismului care sufera daune provocate de fenomene naturale, furt, loviri, izbiri, caderea de corpuri, precum si accidente rutiere.

Pretul mediu pe care trebuie sa-l plateasca cei care vor sa beneficieze de o polita de asigurare CASCO variaza intre 700-1.000 euro pe an. Nu toti asiguratorii acopera insa daunele provocate de vandalism sau de inundatie.

Pe de alta parte, soferii cu RCA trebuie sa stie ca, la fel ca si asiguratorii, au legea de partea lor in cazul unui proces cu autoritatile locale. „Procesul nu este costisitor, iar daca il castiga nu vor plati nici macar cheltuieli de judecata, acestea imputandu-i-se vinovatului”, au explicat juristii. (Ana Batca)

DIN TARA

Case si drumuri inundate

Valcea. In comuna Vaideeni, cantitatea de precipitatii cazuta marti seara a fost de 50 de litri pe metrul patrat, iar viiturile de pe versanti au blocat cu busteni si gunoaie valea paraului Bosita, care trece chiar prin centrul comunei. Puhoiul de apa a rupt asfaltul de pe DJ 665 si a inundat cateva zeci de gospodarii. „Abia am reusit sa ne salvam copiii. Malul are o jumatate de metru in case si aproape un metru in beciuri”, povesteste un localnic din Vaideeni.

Prahova. In Ploiesti, traficul a fost bulversat timp de o ora, iar mai multe locuinte si intersectii importante au fost inundate de ploaia torentiala.

Dambovita. Precipitatiile pu ternice de aseara au blocat, timp de aproximativ trei ore, traficul rutier prin pasajul subteran spre DN 72 A (Targoviste-Campulung Muscel) si au inundat curtea Spitalului Municipal Targoviste.

Olt. Sudul judetului a fost cel mai afectat de furtuna de marti seara. Ieri dupa-amiaza, locuitorii din orasul Corabia, precum si cei din 13 comune nu aveau inca energie electrica. Vantul puternic a spulberat acoperisurile a sute de case si 50 de solarii, iar 600 de hectare de teren agricol au fost inundate.

Timis. Ploile torentiale care au cazut in ultimele zile au afectat podul de peste raul Semita, de pe DN 57, pe raza localitatii Jamu Mare. Podul s-a surpat marti dupa-amiaza, iar drumarii spun ca il vor repara pana luni.

In Timisoara, din cauza ploii torentiale, cladirile de patrimoniu nerenovate din centrul orasului au devenit adevarate pericole publice. De altfel, un barbat a ajuns la spital cu capul spart, dupa ce a fost lovit de tiglele rupte de pe acoperisul unei astfel de cladiri.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *