„Minele de aur” ale Hunedoarei

Sute de pesteri si caverne din Valea Jiului sunt imposibil de vizitat, in lipsa unor investitii turistice minime ale autoritatilor.

Specialistii spun ca problema cea mai mare a acestor pesteri, tuneluri si caverne este ca sunt inundate si pline de guano (n.r. – unul dintre cele mai scumpe ingrasaminte organice naturale) provenit de la familiile de lilieci care le populeaza. Cavitatile subterane ar putea fi insa decolmatate si deschise turismului, iar cantitatile de guano rezultate ar putea fi exploatate de autoritati.

Valea Jiului este o regiune relativ nedescoperita. Aici inca mai pot fi gasite pesteri neexplorate, dar si trasee montane virgine. Aspectul lor se apropie cel mai mult de ceea ce un turist asteapta de la o pestera, respectiv decorul cu stalactite si stalagmite.

Cu investitii nu foarte mari, avenele, tavernele si pesterile pot deveni o atractie pentru turisti, in conditiile in care autoritatile locale ar avea ca obiectiv transformarea zonei intr-un paradis turistic ca alternativa la minerit.

Nu exista nici macar o brosura turistica

Autoritatile locale nu profita de bogatiile zonei, iar zeci de pesteri de o frumusete rara au fost lasate de izbeliste. Sorin Csaki, unul dintre pasionatii de speologie din Valea Jiului, a cercetat o mare parte din pesterile, avenele si tunelurile din muntii care inconjoara zona si spune ca reabilitarea si introducerea lor intr-un circuit turistic s-ar putea realiza fara prea mari eforturi din partea autoritatilor locale.

„Sunt o multime de pesteri in aceasta zona care starnesc interesul turistilor. Din pacate, nici macar o brosura care sa le cuprinda pe cele cunoscute nu exista. Acestea ar putea fi introduse in circuitul turistic daca s-ar dori. Este pacat sa nu exploatam aceste bogatii. Doar Pestera Bolii a fost reintrodusa in circuitul turistic, dar prin munca voluntara de catre Asociatia Petro Aqua”, spune Sorin Csaki.

Mai mult, cantitatile de guano ar putea fi si ele exploatate de autoritatile locale in serele proprii. „Sunt foarte multe pesteri colmatate, iar pamantul din pestera contine guano, cel mai bun ingrasamant natural. Sub supravegherea atenta a specialistilor, primarii din Valea Jiului si-ar putea trimite oamenii sa stranga acest ingrasamant cat sa decolmatam pestera si sa o amenajam.

Il pot folosi in serele pe care primariile le au, pentru ca la Petrila, spre exemplu, primaria aduce pamant din Brasov si de pe la Codlea pentru sere”, spune Catalin Popa, un alt explorator al reliefului carstic din zona Vaii Jiului.

Noi promisiuni din partea primariei

Edilii din Valea Jiului sustin ca introducerea acestor pesteri in circuitul turistic s-a putea face abia dupa identificarea si catalogarea lor de catre specialisti. „Pesterile ar trebui sa fie aproape de caile de acces. La prima intalnire cu primarii din Valea Jiului vom lua in calcul un proiect de colaborare privind pesterile, dar mai avem nevoie si de analiza specialistilor in materie”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *