​Ministrul Economiei a identificat 5 foste perimetre miniere care ar putea fi reactivate

Ministrul Economiei a identificat 5 foste perimetre miniere care ar putea fi reactivate

​Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, a declarat, sambata, la Baia Mare, ca ministerul pe care il conduce a identificat 5 foste perimetre miniere care ar putea fi reactivate. Lucian Bode a precizat ca Ministerul Economiei sustine reactivarea minelor rentabile, printre care se numara si cele din judetul Maramures inchise in 2007, informeaza Agerpres.
“In primul rand, intentia noastra este sa redeschidem acele perimetre miniere rentabile, dar si altele noi care ar putea spori capacitatea de extractie a metalelor neferoase. E greu de acceptat faptul ca zona Maramuresului, bogata in minereuri neferoase, sa se spuna ca nu mai e rentabila. Acest fapt se poate consuma intr-un parteneriat public-privat, in conditiile legiferate si altele care ar trebui imbunatatite. Noi urmarim sa cream noi locuri de munca si de aceea sustin redeschiderea perimetrelor miniere rentabile, dar in conditii de protejare a mediului. Din datele tehnice detinute de minister rezulta ca Maramuresul detine o cantitate importanta de zacaminte neferoase”, a declarat Lucian Bode.

Ministrul Economiei a precizat ca au fost identificate 5 foste perimetre miniere care ar putea fi reactivate. Acesta a adaugat ca se are in vedere si scoaterea la vanzare a peste 500.000 de tone de pirite aurifere, rezultate din activitatea de procesare a minereurilor neferoase de a lungul celor 50 de ani de minerit.

“Compania miniera Remin Baia Mare poate initia, impreuna cu institutiile abilitate, procedura de scoatere la vanzare a piritelor aurifere. Totul se poate face doar cu respectarea legislatiei nationale si internationale in acest domeniu. Exploatarea piritelor aurifere ar putea contribui semnificativ la curatarea zonelor afectate de aceste depozite in care se afla depozitate cantitati uriase de minereu”, a precizat Lucian Bode.

Potrivit ministrului, vor continua programele de finantare a lucrarilor de ecologizare si conservare a fostelor zone miniere din Maramures si alte zone din tara. Numai la nivelul judetului Maramures se afla in conservare 14 iazuri de decantare a minereurilor, 4 statii de epurare si 57 de foste mine si perimetre miniere. In anul 2012 vor fi investiti peste 10 milioane euro in aceste operatiuni, iar pana la sfarsitul anului 2015 suma alocata pentru aceste lucrari urmeaza sa ajunga la 180 milioane euro.

Minele aflate in subordinea Companiei Miniere Remin Baia Mare, acum aflata in insolventa, au fost inchise in anul 2007. Compania detinea unitati de exploatare in judetele Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud si Suceava. Remin extragea si prelucra minereuri neferoase cu continut de aur, argint, cupru, zinc si alte metale, scrie agentia de presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *