„Directia Silvica Bacau nu este Constanda”

INCREDIBIL – noul sediu a primit „verde” intr-un parc protejat de lege
Parcul dendrologic Hemeiusi este tinta noului sediu al Directiei Silvice Bacau. Dupa vinzarea a doua terenuri, „nepotrivite” pentru ridicarea noului sediu, conducerea directiei a ales sa ridice o constructie futurista intr-un parc protejat de lege. Angajatii institutului silvic acuza distrugerea parcului si transformarea lui intr-o zona de agrement.

Directia Silvica a detinut in Bacau doua terenuri, pe unul dintre ele aflindu-se si vechiul sediu. Primul teren, de 1.700 de metri patrati, cumparat in urma cu citiva ani, se afla in vecinatatea Parcului Cancicov. Initial, scopul achizitionarii acestuia a fost ridicarea noului sediu. Acesta nu a fost insa pe placul conducerii de la Bucuresti, astfel ca directia a incercat noi orizonturi. S-a indreptat astfel in instanta pentru a recupera un teren ce a fost odata al regiei. Acesta se gaseste linga Liceul „Mihai Eminescu”, are 3.300 de metri patrati si cladiri, locuibile, de altfel, unde directia si-a si stabilit cartierul general.

Pentru ambele terenuri, directia a luptat din greu. Pe primul l-a cumparat, iar pentru al doilea a indurat cu stoicism ani in sir de procese. L-a obtinut intr-un final, dupa o retrocedare cu cintec, sacrificind baza sportiva a liceului din vecinatate. Au calculat ei ce au calculat, iar concluzia a fost sa le vinda pe ambele si sa stea cu chirie o perioada pina la ridicarea mult doritului sediu. Din doua optiuni, au ales-o pe a treia. Sa vinda terenurile cu sediul vechi cu tot, sa stea cu chirie la noul proprietar si sa isi ridice noul sediu intr-o rezervatie naturala – Parcul Dendrologic Hemeiusi.

ZIS SI FACUT! In 2006, cu aprobarile de rigoare date de conducerea de la Bucuresti, in urma unei licitatii publice, directia a vindut terenurile omului de afaceri Dorinel Umbrarescu. Din proprietari au ajuns chiriasii lui Umbrarescu, cel putin pina la finalizarea constructiei grandioase din Parcul Hemeiusi. „Eu am vorbit cu domnul Umbrarescu sa ne lase sa platim o suma modica. Pentru spatiul pe care il avem platim 1.500 de euro, intr-o zona buna a Bacaului”, explica Gheorghe Savu, directorul Directiei Silvice.

HOTARIRE PENTRU PARC. Si de aici a inceput scandalul. Asta pentru ca Parcul Hemeiusi este protejat de lege, fiind rezervatie naturala cu statut special. Pina in 2004, acesta a fost administrat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS), asa cum prevede de altfel si legea. Directia a cerut insa parcul pentru noul sediu. Dupa sacrificarea a doua terenuri, au mai sacrificat si o lege. Printr-o hotarire a Consiliului de administratie al Regiei Nationale a Padurilor s-a transat problema – parcul a trecut in administrarea Directiei Silvice Bacau pentru amenajarea noului sediu. Angajatii ICAS au fost mutati cu chirie in sediul cumparat de Umbrarescu, impreuna cu angajatii directiei.

SOCOTEALA DE ACASA. Intre timp, pentru amenajarea locatiei, in Parcul Hemeiusi a fost investita o suma frumoasa, aproximativ 1 milion de euro. Eforturile financiare nu au fost in neant. Nu e de ici, de colo sa ai sediul in mijlocul unei rezervatii naturale. O cladire futurista, in suprafata de 2.000 de metri patrati, va flanca un conac al familiei Cantacuzino. Intreaga desfasurare pentru 25 de oameni, angajatii directiei. Visul imobiliar depaseste chiar si pretentiile Uniunii Europene. Potrivit normelor europene, unui om ar trebui sa ii revina o suprafata de 6 metri patrati. Amenajarile prevazute de proiect vor ocupa 3 hectare. Sint prevazute parcari, alei, garaje, spatii verzi. Or, toate acestea vor afecta parcul dendrologic. De altfel, banuielile angajatilor institutului sint ca acesta urmeaza sa se transforme intr-o zona de agrement. „Exista o arhitectura in acel parc. Ei au taiat acolo ce si cum li s-a parut. Potrivit legii monumentelor, ar fi trebuit sa ceara aprobare pentru orice fel de interventie. Vorbim de ani in sir de cercetare si de munca a generatii intregi. Avem acolo colectii importante, multe dintre speciile colectiei de pe lista rosie, care este lista speciilor protejate”, precizeaza Romica Tomescu, directorul Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice. Potrivit angajatilor institutului, proiectul directiei bacauane este unul grandios. Mult prea grandios pentru un parc cu statut de rezervatie naturala. Mai mult, lucrarile de reamenajare a cladirilor existente in parc au afectat structura de rezistenta a acestora. „Au inceput prin decopertarea cladirilor. Pina sa se ajunga la o varianta finala a acoperisului a plouat in interior, distrugindu-se peretii. Este pacat ca se intimpla toate aceste lucruri”, a explicat un angajat al institutului. Pe de alta parte, directia bacauana sustine ca amenajarea parcului era mai mult decit necesara. „Am gasit acolo un dezastru. Nu intimplator s-a cheltuit 1 milion de euro. Conacul era prabusit, la fel si colectiile. Pentru asta au mai trebuit alocati foarte multi bani la Hemeiusi. Nu inteleg reactia colegilor nostri, in conditiile in care noi incercam sa facem acolo ceva frumos”, a explicat Gheorghe Savu, directorul Directiei Silvice.

UNDE-I LEGE… In 2005, ICAS-ul isi cere parcul inapoi de la Ministerul Agriculturii. Raspunsul a fost afirmativ, aprobindu-se retransmiterea parcului si a cladirilor ICAS-ului. In ciuda deciziilor ministerului si a semnarii unor protocoale, angajatii nu s-au intors in parc, platind in continuare chirie omului de afaceri Dorinel Umbrarescu. „Am avut mai multe discutii in acest sens. In mod firesc, ar trebui ca situatia ICAS-ului sa revina la normal. Nu stiu cit se va tergiversa aceasta problema, asta in conditiile in care si legea ne este favorabila”, precizeaza Romica Tomescu. Pe de alta parte, conducerea directiei sustine ca tocmai statutul ICAS-ului nu permite revenirea parcului in vechea formula. „Din cauza faptului ca ei nu au un patrimoniu, noi nu avem cum sa predam parcul. Momentan, daca vorbim despre un patrimoniu, acesta este al Regiei Nationale. Sint aspecte care blocheaza”, precizeaza Gheorghe Savu.

AVIZE PE BANDA. Pentru avizarea unei constructii intr-o zona protejata, toate institutiile abilitate trebuie sa isi dea acordul scris. Se pare ca obtinerea lor nu a creat nici o problema. A fost aprobat Planul de Urbanistica Zonala, iar avizele pentru acesta au venit pe rind. Chiar si Agentia Regionala de Protectie a Mediului, care initial a impus anumite reglementari avind in vedere zona in care se construieste, a revenit asupra decizie. Astfel, la nici o saptamina, decizia agentiei se intoarce inspre „favorabil”, fara nici o alta mentiune.

Motivatia sacrificiului
Parcul Hemeiusi ar trebui sa beneficieze de un statut special. Mai multe legi ar trebui sa il protejeze. Este monument istoric, rezervatie stiintifica, parc natural declarat de Consiliul Judetean Bacau si detine a doua colectie dendrologica din tara, avind foarte multe specii protejate. De altfel, Jurnalul National a relatat in numeroase rinduri modul in care institutele de cercetare si parcurile devin tinte imobiliare, tocmai prin dezinteresul statului fata de averea „verde”. Se pare insa ca, pentru directia bacauana, toate aceste calitati nu exista. Iata ce scrie conducerea directiei redactorului Jurnalului National: „Parcul de la Hemeius nu este Parcul Bordei, nu este Statiunea Pomicola Baneasa, nu este arie protejata de legislatia de mediu etc., iar Directia Silvica Bacau nu este Costica Constanda sau alta persoana cu interese”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *