„Recolta” de deseuri bogata – 25 tone de deseuri

In cadrul campaniei organizate la nivel national de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, in care au fost angrenate si orasele Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir si Sebes, din judetul nostru au fost colectate aproape 25 tone de aparatura.

Situatia exacta pe localitati este urmatoarea: Alba Iulia – 15 tone, Aiud – 9,7 tone, Blaj – 1,6 tone, Cugir – 0,84 tone si Sebes 2,68 tone. Referindu-se la efectul mediatizarii campaniei, Petre Constantinescu, directorul firmei Salprest, care a colectat aparatura din Alba Iulia ne spunea ca, in 4 luni de cind s-a declansat actiunea de colectare in resedinta de judet au fost predate 5 tone materiale, fara a lua in calcul cea mai recenta actiune.

Mediatizare intensa

In toate localitatile angrenate in campanie a fost desfasurata o sustinuta campanie de popularizare a actiunii. La Cugir, bunaoara, chiar daca este localitatea unde cantitatea colectata este cea mai mica, ai fost distribuiti 750 de fluturasi primiti de la Agentia de Protectie a Mediului, au fost amplasate 12 afise de mari dimensiuni in locurile cu cel mai mare aflux public, iar 100 de elevi de la clubul Ecoscoala din cadrul Scolii cu clasele I-VIII, nr. 4 au desenat pliante prin care se indeamna populatia sa predea aparatura defecta sau de inutila. La Alba Iulia, pe linga publicitatea facuta prin presa, in colaborare cu asociatiile de proprietari au fost afisate la scarile blocurilor anunturi cu privire la actiune si modul de derulare pe plan local.
In general actiunea s-a derulat bine. Daca avem in vedere ca, raportat la populatia judetului, a fost colectata cantitatea medie de 0,35 kilograme pentru o persoana, pentru indeplinirea normei europene de 3 kilograme pe locuitor ar mai fi necesare vreo 9 asemenea campanii. Este adevarat, recenta campanie a vizat doar cele mai mari 5 orase din judet. Primarul din Blaj ne relata ca mai multe institutii i-au spus ca ar avea aparatura pentru predat, dar inainte trebuie facute acte de casare si inca nu au avizul in acest sens, desi aparatura nu mai este utilizabila.

Aproape zece tone de deseuri colectate la Aiud

Potrivit reprezentantilor administratiei locale au fost colectate 3 tone de deseuri de la cartierele de blocuri, 4,2 tone de pe strazile orasului si alte 3,5 tone din Ciumbrud, Sincrai si Gimbas. Reprezentantul Garzii de Mediu, Iacob Popa, si cel al Agentiei de Protectie a Mediului, Ioana Fagadau, s-au declarat multumiti de rezultatele campaniei de la Aiud. Intre orasele judetului, Aiudul se afla in frunte cu cele 9,7 tone de deseuri colectate, in conditiile in care de la Sebes s-au strins 2,68 tone, de la Blaj 1,55 tone si de la Cugir 0,84 tone. „Rezultatele excelente ale acestei campanii ne-au convins ca in Aiud merita sa organizam si alte evenimente similare, astfel ca din 2008, deseurile de echipamente electrice si electrocasnice vor fi colectate de 2 ori pe an. Le multumesc tuturor aiudenilor care s-au implicat in aceasta campanie, fiindca datorita lor am reusit sa scoatem din Aiud 9,7 tone de deseuri”, a apreciat primarul Horatiu Josan.

Cine le va prelua din depozite?

In toate orasele a fost solicitata si colaborarea institutiilor de ordine publica pentru a fi descurajate initiativele de devastare a aparaturii pentru a fi recuperate materialele ce pot fi valorificate pe bani, desi au existat si asemenea situatii.
Materialele colectate au fost depozitate in locuri pentru aceasta destinatie, inchiriate de primarii. Despre soarta acestora nu se stie aproape nimic la primarii. Primarul de la Aiud, Horatiu Josan ne-a declarat ca autoritatile au in vedere doua firme recomandate de cei de la APM, iar cel de la Blaj, Alexandru Simion Bacila, spune ca incearca sa autorizeze firma Dacia Service din localitate, in spatiul careia sint depozitate aparatele, sa le dezmembreze si sa valorifice componentele reciclabile sau refolosibile. Viceprimarul de la Cugir, Aurel Voicu, este preocupat de faptul ca, daca nu se va gasi o firma care sa le preia si sa le valorifice in vreun fel, actiunea si tot efortul sint zadarnice, atita doar ca ele sint mutate de la fostii proprietari in depozitele pentru care primaria mai si plateste chirie.

Sursa: Monitorul de Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *