„Bison land”, la Vanatori Neamt

Conducerea Parcului National Vanatori Neamt, care administraza un areal cu o suprafata de aproximativ 31.000 de hectare, vrea ca zona sa devina cunoscuta sub denumirea de „Tinutul zimbrului – Bison land”.
bison land
Initiativa porneste de la faptul ca in zona respectiva se afla Rezervatia „Dragos Voda”, unde se desfasoara de cativa ani un proiect unic in Romania – reintroducerea in libertate a zimbrilor, plus alte activitatile de conservarea a naturii, dorindu-se ca turistii si localnicii sa identifice tinutul exact prin ce are el mai reprezentativ – zimbrul.

Exemplare donate de suedezi

„Promovam aceasta microregiune prin tot felul de activitati, astfel incat sa fie identificata cu „Tinutul zimbrului – Bison land”. Vrem ca turistii care vin in zona noastra sa stie ca in judet nu se afla doar manastiri sau Cetatea Neamtului. De asta punem accent pe ceea ce este simbolul „Zimbru”, unul foarte prezent in spiritualitate, cultura si traditiile romanesti, mai ales in Moldova. Acum avem organizate tabere care se adrezeaza elevilor ce fac parte din diferite ONG-uri cu activitate in protectia mediului”, a declarat inginerul Razvan Deju, unul din cei care se ocupa de programul
de reintroducere a zimbrului in libertate.

Pe de alta parte, la sfarsitul saptamanii trecute, patru femele de zimbru au ajuns la Vanatori tocmai din Suedia, exemplarele fiind donate.

„Faptul ca am primit patru femele tinere, exemplare alese de un genetician de renume din Polonia, nu face decat sa ne bucure pentru ca avem o garantie in plus in ceea ce priveste reusita proiectului”, a mai afirmat inginerul Deju.

Parcul Vanatori detine acum 28 de zimbri, majoritatea crescuti intr-un parc de aclimatizare intins pe 180 de hectare, si doar sase exemplare pot fi admirate de catre vizitatorii care trec pragul rezervatiei.

Proiect

Zimbri eliberati in iarna 2010-2011

Primele exemplare, patru sau cinci, ar putea fi lasate in libertate in iarna 2010 – 2011. Zona a fost deja aleasa si este situata in padurile din imprejurimile comunei Cracaoani.

Zimbrii eliberati vor avea la gat colare cu GPS pentru a putea fi monitorizati, astfel fiind obtinute si informatii importante despre comportamentul lor in cadrul natural.

Transportul din Suedia este al patrulea care ajunge la Vanatori din 2005 pana in prezent, alte exemplare fiind aduse din Germania si Elvetia.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *