„Marea debarasare”: record si dezamagire

In mediul rural, oamenii se despart cu greu de televizorul cu lampi sau de frigiderul strabunicii.
colectare deseuri
Peste 140 de tone de aparatura electrica si electrocasnica au fost colectate, ieri, la nivel national, in primele ore ale campaniei „Marea debarasare”. In mediul rural, sa- tenii nu renunta cu una, cu doua la deseuri. Televizoarele cu lampi s-au transformat in cotete moderne, iar frigiderele sau masinile de spalat au devenit depozite.

Aparatura uzata pazita cu politia

Cea de-a treia editie a campaniei „Marea debarasare” a fost marcata de o premiera, un record si o mare dezamagire in domeniul colectarii deseurilor electrocasnice din Romania. Recordul: fata de editiile anterioare, la care au participat numai 110 localitati, campania din aceasta toamna s-a desfasurat in 335 de orase si sate. Premiera: politia romana a supravegheat, pentru prima data, bunul mers al operatiunii, iar primariile participante au anuntat Ministerul Mediului si Dezvolta rii Durabile ca vor organiza lunar astfel de operatiuni, data unica fiind prima sambata de la inceputul fiecarei luni. Dezamagire: chiar daca la nivel national s-au colectat, pana la ora 12.00, peste 140 de tone de deseuri electrice si electronice, in mediul rural, „Marea debarasare” nu le-a starnit satenilor emotii ecologiste.

Proiect-pilot pentru satele din Arges si Covasna

In zonele rurale, campania s-a desfasurat sub forma unui proiect-pilot, la nivelul judetelor Arges si Covasna. Attila Korodi, ministrul mediului, spune ca aceasta initiativa urmareste atat reactia populatiei rurale, cat si estimarea cantitatilor de deseuri din gospodariile satenilor. „Se stie foarte bine ca, la tara, populatia detine astfel de echipamente poluante, dar in acelasi timp se stie la fel de bine ca cetatenii gasesc tot felul de intrebuintari ale acestor deseuri si ca tendinta de a renunta la ele este ceva mai scazuta decat la oras”, a declarat, pentru Agerpres, Attila Korodi. Conform datelor preliminare ale Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, in satele din judetul Arges s-au adunat 3.750 de kilograme de deseuri, iar in cele din Covasna, peste 8.000 de kilograme de aparatura uzata.

Atasati de aparatura defecta

Proiectul-pilot de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), organizat, ieri, si in judetul Covasna, nu i-a prea sensibilizat pe localnicii din cele 26 de comune vizitate de caravana DEEE. Mai mult, nici autoritatile locale nu s-au mobilizat suficient: in comunele Ilieni si Malnas, cu exceptia primarilor, satenii nu auzisera de actiunea de colectare a deseurilor. La Ilieni, primarul Fodor Imre a izbutit sa adune cateva monitoare, unitati de calculator si trei imprimante. „Le-am tinut peste noapte in primarie si acum le scoatem sa vina sa le ridice”, a declarat primarul. (Adrian Moise)

ARAD

Nimic nu se arunca, totul se refoloseste

In satele din judetul Arad, proiectulpilot al campaniei a fost un esec total, deoarece localnicii, constransi de saracie, se multumesc cu frigiderele si cu televizoarele pe care le au „de-o viata”. In comuna aradeana Vladimirescu, niciun localnic nu a aruncat vreun deseu electrocasnic, desi campania a fost anuntata, cu surle si trambite, de cateva zile. „Nu s-a strans nimic, deoarece oamenii nostri sunt gospodari si fiecare surubel il demonteaza si-l folosesc in alte scopuri”, spune primarul Ioan Crisan. Autoritatile spera insa ca tinerii sa recepteze mai usor mesajul campaniei de reciclare a deseurilor electronice. (Alex Negru)

140 de tone de deseuri electrocasnice au fost colectate in primele ore ale campaniei

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *