„Oferte turistice” pe traseul ursilor de tomberon

Ghizii din Brasov le starnesc musafirilor curiozitatea pentru o vizita in cartierul Racadau, recunoscut pentru abundenta „ursilor gunoieri”.
brasov ursi gunoieri
Faptul ca, in urma cu doar cateva zile, un urs a ucis un om la nici 50 de metri de zona urbana a Brasovului nu pare sa fi schimbat situatia animalelor infometate care bantuie la marginea orasului: ursii coboara la tomberoanele din cartierul Racadau, in timp ce turistii continua se se imbulzeasca in zona, pentru o secunda de celebritate imortalizata.

Procedura este pe cat de simpla, pe atat de greu de starpit. Asa cum au confirmat si cativa vizitatori straini, de obicei ghizii care ii plimba pe turistii straini prin Brasov sunt si cei care le prezinta aceasta oportunitate „underground”. Autoritatile locale recunosc ca exista o mare problema, dar ridica neputincioase din umeri: nu exista legislatie care sa le impuna curiosilor sa nu mai calce in zonele periculoase.

Racolari de curiosi

Procedura este simpla. Turistii care se arata interesati sa „se traga in poza” cu ursul vorbesc cu ghidul, acesta bate palma cu soferul autocarului, care e inchiriat cu ziua. Toata „operatiunea” costa 20 de lei de turist, bani care se impart intre ghid si soferul de autocar. Si asta, in conditiile in care, in mod normal, zona cartierului Racadau nu are nimic de-a face cu turismul si nici nu se afla „in drum” spre vreun obiectiv turistic.

„Racolarea” se face in Centrul Vechi. „Ni s-a spus -Stiti, ursii coboara din munti pana in oras. Cel mai des se vad de partea cealalta a acestui munte. Nu este departe, doar cinci kilometri. Daca vreti, mergem intr-o seara, trebuie sa platim ceva la sofer sa ne duca-„, a povestit un turist venit din Stuttgart.

Din surse neoficiale, cei mai mari fani ai unor astfel de expeditii printre ursii hamesiti sunt turistii britanici, urmati de cei evrei si de spanioli.

Amenzile curg, atractia ramane

Autoritatile locale recunosc ca „o excursie la urs” a devenit o reala atractie turistica. „Am fost de zeci de ori pe acolo, se fotografiaza, se filmeaza, iar Politia Comunitara nu poate decat sa dea amenzi pentru asta. Nu putem sa-i oprim”, spune Flavius Barbulescu, seful Serviciului de Gestionare a Animalelor din Primaria Brasov.

Desi se invoca regulamente si hotarari ale Consiliului Local Brasov care interzic hranirea ursilor de tomberon sau fotografierea acestora, in fapt, nu exista vreo prevedere care sa le interzica curiosilor sa stea imbulziti cu ochii pe tomberoane. „Este imposibil de dat asa ceva. Pana una-alta, este domeniu public, nu putem interzice oamenilor sa vina acolo. Vin cu microbuze, vin autocare intregi de turisti. Am vazut de nenumarate ori asta, dar nu avem ce le face. Probabil ca se aranjeaza si excursii acolo”, explica Barbulescu.

PRAHOVA

A inceput capturarea ursilor-problema

In timp ce in zona Brasovului discutia se situeaza inca la nivel legislativ, in judetul invecinat, Prahova, s-a trecut direct la capturarea ursilor. Primii capturati au fost o ursoaica cu doi pui, monitorizati de autoritati timp de o saptamana. Cei doi ursuleti si mama lor fac parte dintre cele 12 exemplare mai cuminti care urmeaza sa fie relocate la Gradina Zoologica din Zarnesti, apoi intr-o zona impadurita din Arges. Au fost insa identificate si doua exemplare recalcitrante, care urmeaza sa fie impuscate. Vanatorii si silvicultorii spun ca acestea traiesc intr-o zona mai indepartata de oras. Problemele persista insa in zona granitei dintre judetele Brasov si Prahova. Un cioban de 46 de ani, din comuna Vama Buzaului, a fost atacat de urs, joi seara, fiind grav ranit. Desi, in prezent, barbatul se afla in stare stabila, doctorii au declarat ca acesta are rani grave in zona coastelor si a genunchiului drept.

URSUL PACALIT DE OAMENI

Animalele, momite de vizitatori

Potrivit datelor Ministerului Mediului, Romania detine cel mai mare efectiv de ursi bruni din Europa (in afara de Rusia), din subspecia Ursus arctos formicarius. Padurile Romaniei sunt populate cu peste 6.000 de exemplare, cifra ce reprezinta aproape jumatate din efectivele la nivel european, care ajung la 14.000 de exemplare.

Specialistii sustin ca „inamicul public numarul 1”, ursul brun din padurile Romaniei, a devenit, in mod paradoxal, o victima a propriei sale victime – omul. „Invazia cabanelor, vilelor si asezarilor turistice in habitatul ursilor a fost privita cu ingaduinta ani la rand de autoritatile romane, care au inceput sa se ambaleze abia in momentul in care animalele au inceput sa atace”, arata acestia.

Obisnuiti de-a lungul anilor sa-si procure din ce in ce mai usor hrana, din tomberoane sau direct din mainile turistilor iresponsabili, ursii au inceput sa se inmulteasca masiv si sa coboare cu mai mult curaj in mijlocul localitatilor. In momentul in care ursii incep sa asocieze asezarile omenesti cu sursa de hrana, ei se vor intoarce mereu in acele locuri, chiar si in cazul in care sunt relocati, sustin sursele citate. „In SUA, unde se inregistreaza des atacuri asupra oamenilor, exista zicala -Un urs pe care-l hra- nesti este un urs mort- tocmai din cauza faptului ca, in cele mai multe cazuri, naravul de a scotoci in gunoaie si de a vizita asezarile umane se soldeaza cu impuscarea animalului”, explica expertii.

Ursii din regiunea Brasov au inceput sa coboare in oras spre sfarsitul anilor „70, cand zonele turistice se extindeau spre padure. Potrivit specialistilor, printre cele mai dese motive de atac ale ursilor se numara: surpriza, curiozitatea, invadarea spatiului personal, instinctul de pradator sau provocarile.

URSUL CARPATIN

O specie relativ pasnica

Ursus arctos formicarius, zis si ursul negru sau furnicar, traieste la altitudini sub 1.000 de metri, fiind intalnit de-a lungul intregului lant carpatic, prin paduri dese, putin umblate. Se hraneste cu ghinda, jir, mere padurete, zmeura, afine, miere de albine, iarba frageda, ovaz in parg, porumb, radacini, iar spre batranete prefera oi, pesti, pasari si ouale acestora. Perioada de imperechere este mai-iunie, ursoaica nascand prin ianuarie-februarie unul pana la patru pui, care stau langa mama doi ani. In general e linistit, se fereste de oameni si ataca atunci cand este ranit, iar ursoaica atunci cand are pui.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *