„Omul pesterii” s-a mutat la Bucuresti

Jurnalistul Magor Csibi si-a propus sa experimenteze pret de trei luni cum se traieste eco intr-un oras mare. Fostul europarlamentar vrea sa se convinga ca poate fi liber intr-o societate dependenta de tehnologie, de consum si de mijloace poluante de transport.Telefonul lui Csibi

Magor Csibi si-a luat inima-n dinti si pe 10 ianuarie a pornit pe un drum anevoios. Timp de trei luni nu mananca deloc carne, se spala cu apa rece, pentru ca apa calda inseamna risipa de energie, nu se mai uita la televizor si nu mai foloseste calculatorul decat pentru descrierea demersurilor sale.

Vorbeste la un telefon alimentat cu energie solara, circula doar cu mijloace de transport in comun, evita pungile si ambalajele poluante din plastic, foloseste bicarbonat de sodiu in loc de pasta de dinti si… cauta o batista.

Nu vrea sa salveze planeta sau sa fie un adept ipocrit al tendintelor eco ce-au starnit repulsii si teorii ale conspiratiei referitoare la protectia mediului inconjurator. Nici macar nu vrea ca altii sa repete experimentul sau.

„Nu este sanatos sa fortezi limitele, asa cum voi face eu in urmatoarele trei luni. E destul sa traiesc eu la o extrema si sa stabilesc doar care sunt acele lucruri de bun-simt pe care le putem aplica in viata de zi cu zi, pentru a primi in schimb facturi mai mici, un corp mai sanatos, o viata mai activa, independenta fata de tehnologie si un mediu mai curat”, conchide Csibi, care s-a inspirat din practicile adoptate de celebrul ecologist american Colin Beaven.

„Esti d-ala… ecologist care se da mare!”

Nu mananca deloc carne de la 1 ianuarie, desi era un carnivor convins. Daca dupa experiment va reusi sa continue aceasta dieta, inseamna ca asa ii va fi bine. Daca nu, reducerea cantitatii de carne din meniul zilnic va fi oricum o reusita.

Cumparaturile constituie una dintre cele mai mari probleme pe care le intampina jurnalistul in experimentul sau. Romanii s-au obisnuit, potrivit lui, sa isi umple frigiderele doar cu ceea ce li se da.

Csibi povesteste ca vanzatorul din fata blocului sau este cel mai bun negustor. Cand un client din imprejurimi il intreaba daca are o anumita leguma si nu primeste raspunsul pe care si l-ar fi dorit, batranul se asigura ca nu va mai exista o alta zi in care consumatorul sa plece nemultumit.

„Acest lucru nu se intampla si in supermarketurile de la noi. In SUA, de exemplu, marile magazine merg pe principiul -niciodata nu ai destul de multi clienti, trebuie sa-i multumesti pe toti-„, mai spune el.

Drept urmare, el s-a gandit la inca un experiment, pe care-l va „coace” cat de curand: daca 20 de oameni ar cere in fiecare zi acelasi produs intr-un supermarket, s-ar sesiza managerii in sensul unei oferte pe masura? O alta problema de care se plange Csibi atunci cand vine vorba de alimentatie este lipsa produselor de la agricultorii autohtoni: „Fermierii care au potential nu sunt incurajati. In New York, cele mai multe alimente din supermarketuri sunt produse in fermele din apropierea orasului. Noi nu avem decat fructe si legume de la straini”.

Pericolul trendului eco

Fostul europarlamentar crede ca ecologismul poate fi periculos, mai ales in tara noastra, unde romanii de bun-simt isi pot crea o repulsie pentru un curent ce promoveaza in mod ipocrit valori false.

„Nu cred ca in toata miscarea asta -verde- trebuie sa promovam ideea de salvare a Planetei. Important este sa incercam sa schimbam ceva in viata noastra de zi cu zi. Consumam prea mult, suntem prea comozi si suntem dependenti de tehnologie si de ceea ce ni se ofera in supermarketuri”, crede Csibi.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *