„Pentru noi, padurile sunt o responsabilitate pe termen lung”

Asociatia ViitorPlus, care deruleaza mai multe proiecte de impadurire si educatie ecologica, a marcat patru ani de existenta si aproape 80.000 de puieti plantati in tara.padurile si responsabilitatea

„Am pornit din dorinta de a aduce conceptul de dezvoltare durabila intr-un plan mai practic”, spune presedinta asociatiei, Teia Gavrilescu, care si-a propus, alaturi de echipa organizatiei sa deruleze proiecte ecologice, sa ii educe pe copiii implicati, dar si sa faca lobby pe langa autoritati pentru cauza pentru care lupta, cea a unui mediu curat.

Ea spune ca la baza infiintarii ViitorPlus stau trei motivatii puternice. Prima este ca Romania a pierdut jumatate din suprafata impadurita, a doua ca terenurile degradate au ajuns la 3 milioane de hectare si ultima ca fondurile europene pe sapte ani nu ar ajunge decat pentru 2% din aceasta suprafata.

Astfel, asociatia a cautat zone slab impadurite si cu terenuri degradate. Asa a ajuns sa planteze paduri in judetul Calarasi, unde gradul de impadurire este 4% fata de optimul de 20% recomandat zonelor de campie.

Rezultate ViitorPlus

* Puieti plantati: 78.800
* Suprafata impadurita: 13 hectare
* Activitati de completari: 1, care au acoperit 2 hectare
* Activitati de prasila: 4 (pe intreaga suprafata impadurita)
* Numar de voluntari la plantari: peste 1.200

„Noi suntem printre putinii care cresc paduri si nu doar planteaza copaci”, a declarat aceasta, subliniind ca echipa asociatiei monitorizeaza padurile 5-6 ani, pana cand copaceii ajung la stadiul de masiv, cand li se unesc coroanele.

Plantarile din comuna Vilcelele si comuna Dragos-Voda, din 2008 si de anul trecut, au fost planificate de o firma care se ocupa de proiecte forestiere. Reprezentantul companiei Forest Group, Eduard Voican, a explicat ca puietii sunt alesi dupa ce se fac analize pe tipul de sol si tinand cont de mai multe conditii tehnice. Astfel sunt plantati pini, frasini si arbusti, care rezista cel mai bine la clima din sud si pot creste si pe terenuri degradate, in ciuda solului nefertil.

In primii ani este important sa creasca radacina bine, a mai spus Teia Gavrilescu, care a precizat ca gradul de prindere este de 80%, dar, in conditii de sol degradat, gradul este mai mic. Asociatia face si actiuni de completare, de la an la an, in locurile in care puietii nu s-au prins.

ViitorPlus poate desfasura aceste plantari cu ajutorul sponsorilor si partenerilor, printre care RBS Romania, Vodafone, Asociatia Bucharest Running Club, Primaria Municipiului Bucuresti, Rangali si altii. Monica Rosu, manager Rangali, primul magazin online de cosmetice organice, i-a contactat pe cei de la ViitorPlus pentru a adopta copaci, incercand astfel sa reduca impactul asupra mediului pe care il are transportul produselor cosmetice pe care le vinde. Produsele sunt create in conditii prietenoase cu mediul, singura problema fiind emisiile de dioxid de carbon care provin din transportul cu camionul, de aceea ea cautat o metoda pentru a compensa efectul nociv.

Educatie ecologica

ViitorPlus nu numai ca planteaza paduri, dar si investeste in educatia copiilor din localitatile impadurite. „Padurea respectiva este un dar pentru comunitate si va creste odata cu copii”, spune Teia Gavrilescu, care a subliniat ca asa incearca sa ii creasca pe copii ca cetateni responsabili si care mai tarziu vor avea grija de padure.

La scoala din Vilcelele au avut loc numeroase concursuri si actiuni prin care copiii au fost stimulati sa inteleaga importanta padurii si invatati sa aiba grija de puieti.

„Pentru noi padurile sunt o responsabilitate pe termen lung”, a mai spus presedinta asociatiei.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *