„Petul” biodegradabil va aparea in aceasta vara

Sticla din bioplastic 100% vegetala ar putea revolutiona industria petului. Flaconul este facut din porumb, iar dopul din amidon extras din cartof. Plantele utilizate nu sunt modificate genetic.
PET biodegradabil
Recipientul va fi facut din acid lactic polimerizat extras din porumb, iar dopul din amidonul din cartofi. Eticheta din acetat de celuloza va fi lipita, de asemenea, cu o solutie vegetala. Dupa o tratare specifica, degradarea totala si naturala a produsului va fi posibila in mai putin de trei luni de zile.

Proiectul a fost initiat de societatea franceza „Vegetal & Mineral Water” in colaborare cu Scoala superioara de ingineri pentru ambalaje (ESIEC) din Reims. „Incoerenta dintre puritatea apei si recipientul foarte toxic din punct de vedere ecologic m-a preocupat intotdeauna”, a explicat Pascal Bastien, fondatorul societatii.

In 2006, el i-a incredintat lui Lan Tighzert, care conduce Laboratorul pentru studii pe materiale de ambalaje din cadrul ESIEC, misiunea de a duce la bun sfarsit rea-lizarea acestei sticle.

„Dificultatea se manifesta mai ales in ceea ce priveste transparenta produsului pentru ca acesta trebuie sa fie conform cu imaginea de puritate a apei”, a subliniat Tighzert. „Lucram la ameliorarea rezistentei bioplasticului, fapt pentru care am recurs la nonatehnologie”, a adaugat aceasta. O unitate de imbuteliere de 400 metri patrati este in curs de construire in orasul termal francez Bourbonne-les-Bains, unde trei izvoare sunt bune pentru consum.

Trei milioane de sticle pana in 2012

In acest proiect a fost investit un milion de euro. Vor fi realizate anual trei milioane de sticle pana in 2012, iar din 2014, cinci milioane de ambalaje din bioplastic, pe an.

„Evian produce in jur de opt milioane de peturi clasice pe zi, dar noi vizam o nisa neacoperita de marii producatori de apa minerala imbuteliata. Vom patrunde in magazinele bio, in hoteluri si restaurante. Vom crea, de asemenea, sticle personalizate pentru evenimentele de comunicare”, a precizat Bastien. Modul de distributie va permite, in plus, colectarea sticlelor goale pentru reciclare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *