„Rulmentul Brasov este o bomba ecologica, din azbest”

Dan Pecurariu, unul dintre cei care au proiectat uzina, acum patru decenii, a tinut sa traga un semnal de alarma cu privire la faptul ca demolarea vechilor hale poate produce o catastrofa ecologica. bomba ecologica

Prezentarea in cotidianul „Adevarul de Seara” a faptului ca societatea Rulmentul a fost cumparata dupa 40 de licitatii, a starnit reactia lui Dan Pecurariu, unul dintre inginerii care a participat la proiectarea uzinei. El a tinut sa traga un semnal de alarma cu privire la riscul producerii unei catastrofe ecologice, in cazul demolarii vechilor hale.

Hale izolate cu azbest

Acesta a explicat ca, dupa anul 1964, cand s-au construit noile hale, acestea au fost izolate in interior cu un amestec pulverizat pe baza de azbest, care este cunoscut ca fiind o substanta nociva pentru oameni, chiar cancerigena.

„In tara nu exista nicio intreprindere specializata in demontarea izolatiilor cu azbest pulverizat. Daca cineva isi va asuma aceasta sarcina dupa principiul -lasa ca merge si asa-, acela ar fi un criminal”, a precizat, pentru „Adevarul de Seara”, brasoveanul.

Proiectantul a explicat ca, dupa indepartarea acestui material, demontarea constructiei metalice trebuie facuta intr-o anumita ordine, pe care doar el o cunoaste.

Risc de infectare a apei

El se teme ca executarea unor lucrari de demolare improprii ar afecta sanatatea tuturor locuitorilor orasului. „Cantitatea de azbest folosita a fost mare. Sunt posibile accidente serioase. Orice eroare ar duce la ridicarea unui nor otravitor deasupra orasului, infectarea solului, a apelor de suprafata si a celor subterane si, de asemenea, afectarea grava a sanatatii lucratorilor”, a explicat Dan Pecurariu.

Iginerul spune ca halele care au fost cumparate la finele saptamanii trecute nu ar intra in aceasta categorie, dar restul cladirilor, care urmeaza sa fie date in plata creditorilor, sunt izolate cu azbest.

Comisarii de Mediu vor verifica

Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Brasov ne-au declarat ca lucrarile de demolare se executa doar in baza unei autorizatii si a unui aviz de mediu, dar inainte de emiterea documentelor se va face o verificare la fata locului.

„Orice demolare se face doar pe baza de autorizatie, iar in prealabil se vor efectua studii de mediu, pentru a evita unele efecte nocive”, ne-a declarat Elena Bucur, purtatorul de cuvant al APM Brasov.

Reprezentantii societatii Sigur Imob SRL, care a cumparat pachetul principal al societatii, ne-au declarat ca inca nu si-au definitivat in totalitate planurile de viitor. „In primul rand vrem sa amenajam o fabrica de rulmenti cu o capacitate mai mica insa, nu am concretizat toate planurile”, a sustinut Marcela Tandarica, administratorul Sigur Imob SRL.

Ce spun medicii

„Persoanele expuse la fibrele de azbest risca sa se aleaga cu boli precum azbestoza si cancerul pulmonar (forma mezoteliom). Riscul creste cu numarul de fibre inhalate. Bolile apar in cazul unei expunei mai indelungate la azbest, iar simptomele se resimt abia dupa 20-30 de ani. Valoarea minima admisa de legislatia din Romania este de 0,1 fibre de azbest pe centimetru cub de fractie respirata in opt ore de munca. Legea mai prevede ca persoanele care lucreaza in astfel de medii trebuie sa ramana permanent sub observatia cabinetelor de medicina a muncii. Potrivit Societatii Britanice de Igiena Ocupationala, riscul nu va fi niciodata eliminat”, a spus dr. Madalina Siminea, medic generalist si reprezentant al Directiei de Sanatate Publica Brasov.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *