10 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a deveni vegan

10 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a deveni vegan
10 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a deveni vegan

Trecerea la dieta care exclude toate produsele de origine animala se face treptat. Nu le inlocui cu fast-food, dulciuri si alimente nesanatoase!

Dieta vegana presupune eliminarea produselor de origine animala, adica oua, carne si lactate. De asemenea, multe dintre persoanele care urmeaza aceasta dieta au decis sa nu mai poarte articole de imbracaminte/incaltaminte din piele si sa nu mai foloseasca cosmetice cu ingrediente de origine animala sau testate pe animale.

Ellen DeGeneres, Alicia Silverstone, Jessica Chastain, Bill Clinton, Carrie Underwood si Natalie Portman sunt cateva dintre vedetele care au optat pentru dieta vegana si nu regreta acest lucru. Insa, trecerea la acest regim alimentar trebuie sa se faca treptat si in cunostinta de cauza. Adica faptul ca esti vegana si mananci cartofi prajiti nu aduce nimic bun pentru organismul tau. Adevarata dieta vegana presupune consumul alimentelor sanatoase si integrale, nicidecum a produselor procesate din comert.

Iata care sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le cunosti inainte de a trece la veganism:

1. Vitamina B12 poate sa dea batai de cap

Potrivit nutritionistilor, vitamina B12 se regaseste doar in produsele de origine animala. Atunci cand renunti la acestea, exista riscul sa ai o lipsa de vitamina B12. Aceasta are un rol crucial in corp, protejand creierul si celulele rosii din sange de boli grave. Oboseala, depresia, constipatia, pierderea exagerata in greutate si tulburarile nervoase sunt cateva semnale pe care organismul le trimite atunci cand ai lipsa de vitamina B12. De aceea este recomandat ca adeptii dieteo vegane sa ia un supliment cu B12 sau sa consume cu regularitate alimente bogate in aceasta vitamina, cum ar fi chlorella, spirulina, fulgii de drojdie inactiva, borsul si algele nori.

2. Informeaza-te despre proteinele de origine vegetala

Proteinele de origine animala vor fi inlocuite cu cele de origine vegetala. Printre cele mai importante alimente cu un continut mare de proteine si care trebuie sa se regaseasca in regimul vegan sunt: quinoa, mazarea, nautul, lintea, tofu, fasolea boabe, oleaginoase (migdale, caju, fistic, nuci), semintele crude (floarea-soarelui, dovleac, canepa), lapte vegetal.

3. Mare atentie la consumul de produse din soia

Citeste intotdeauna eticheta cu ingrediente atunci cand vrei sa cumperi produse din soia. Laptele din soia trebuie sa contina doar boabe de soia, apa si putina sare, fara alte ingrediente necunoscute. De asemenea, nu este recomandat sa inlocuiesti carnea cu tot soiul de produse care au la baza soia pentru ca fiind procesate ele contin si alte ingrediente care sunt foarte nocive. Citeste eticheta si daca produsul contine ingrediente pe intelesul tau, fara adaos de zahar, atunci poti sa le consumi in cantitati moderate. Miso, tempeh, tofu, tamari si laptele de soia simplu sunt cele mai sanatoase alegeri atunci canc vine vorba despre produsele din soia.

4. Trecerea la dieta vegana se face treptat

Nu trebuie sa renunti peste noapte la toate produsele de origine animala.

Este de preferat sa maresti treptat consumul de legume si verdeturi, in timp ce micsorezi portiile de carne, oua, lactate si produse procesate din comert.

5. A fi vegan inseamna a opta pentru alimente integrale si sanatoase

Nu ai rezolvat nimic daca ai renuntat la produsele de origine animala, dar mananci cartofi prajiti, paine alba, dulciuri si paste din belsug. O dieta bogata in legume, fructe, nuci, seminte, verdeturi, leguminoase, cereale integrale, ciuperci, radacinoase, alge, germeni si ierburi aromatice este cea care va asigura organismului toti nutrientii de care are nevoie.

6. Citeste ingredientele inainte sa cumperi un produs

Caseina si zerul care se regasesc in lapte pot sa fie introduse in multe batoane din cereale, paine sau cereale pentru micul dejun. Gelatina care se gaseste in carne poate sa fie folosita in numeroase produse din comert, de aceea este important sa citesti eticheta produselor pe care le cumperi din supermarket.

Carminul este extras din insectele uscate si procesat apoi pentru a-l folosi in industria alimentara. Daca vrei sa-l eviti, ocoleste produsele care au pe lista de ingrediente trecute cuvintele „carmin”, E120, „acidul carminic” sau „colorant cosenila”.

7. Nu trebuie sa-ti faci griji in privinta calciului

Verdeturile, migdalele, soia, smochinele, semintele de susan, semintele de canepa si portocalele contin o cantitate insemnata de calciu.

8. Vei fi mai fericita si mai energica

Potrivit unui studiu realizat in 2012 si aparut in publicatia Nutrition Journal, dieta vegetariana/vegana are un rol benefic asupra sistemului nervos. Cercetatorii au descoperit ca dietele care presupun consumul de proteine de origine animala contin mai mult acid arahidonic care poate sa actioneze negativ asupra starii de bine si fericire.

9. Atentie cand mergi la restaurant

Acum exista foarte multe variante si la restaurant, astfel incat nu iti va fi foarte greu sa gasesti un preparat vegan atunci cand iesi in oras. Dar, atentioneaza chelnerul asupra dietei pe care o urmezi, deoarece foarte multe preparate se fac folosind untul si supa de pui/gaina/vita pentru un plus de savoare.

10. Dieta vegana nu este mai costisitoare decat cea omnivora

Vei avea surpriza sa constati ca atunci cand renunti la carne, mezeluri, oua si multitudinea de produse lactate poti sa cumperi o diversitate foarte mare de legume si fructe fara sa cheltui multi bani. Bineinteles ca este de preferat sa optezi in mare parte pentru legumele si fructele de sezon, dar vei face si mai mare economie daca inlocuiesti cateva dintre acestea cu variantele lor congelate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *