10 Motive pentru a consuma produse ecologice

1.PROTEJAREA GENERATIILOR VIITOARE
Copiii sunt expusi de patru ori mai mult decat adultii la efectul cel putin a opt pesticide des folosite, cauzatoare de cancer. Alegerea alimentelor facute acum de Dumneavoastra, va avrea impact asupra sanatatii copiilor Dumneavoastra in viitor.

2.PREVENIREA EROZIUNII SOLURILOR
Estimarile Serviciului de Conservare a Solurilor arata ca peste trei milioane de tone de soluri de inalta calitate cad victima eroziunii in fiecare an, in Statele Unite. Aceasta inseamna ca procesul de eroziune a solului este de sapte ori mai rapida, decat regenerarea ei naturala. Solul reprezinta baza producerii alimentelor in gospodaria organica. In gospodaririle conventionale solul este utilizat ca un mediu de tinere a plantelor in pozitii verticale pentru ca aceasta sa poata fi tratate cu ingrasaminte chimice. Ca urmare fermele din America sufera de cea mai insemnata eroziune a solului din istorie.

3.PROTECTIA CALITATII APELOR
2/3 a corpului uman este format din apa.Cu toate ca este atat de important, Agentia Mediului (APM) considera ca pesticidele (unele cauzatoare de cancer) polueaza apele freatice in 38 de state, poluand sursa primara de apa potabila, in cazul in mai mult de jumatate din locuitorii tarii.

4.ECONOMISIREA ENERGIEI
Fermele Americane s-au schimbat drastic in decursul ultimelor trei generatii, de la micile gospodarii familiare bazate pe energia umana, la fermele de largi proportii, industriale, bazate pe folosirea carburantilor fozili. Gospodariile moderne folosesc mai mult petrol decat orice alat industrie, consumand 12% din totalul sursei de energie a tarii. Este utilizata mai multa energie la producerea ingrasamintelor sintetice,decat la cultivarea si recoltarea tuturor recoltelor din S.U.A. Gospodarirea organica este si astazi bazat mai ales pe practici care necesita multa munca manuala, ca de exemplu scoaterea buruienilor, folosirea ingrasamintelor naturale mai degraba decat folosirea ingrasamintelor artificiale. De asemenea, produsele organice parcurg o distanta mult mai mica de la ferme pana la mese.

5.INDEPARTAREA CHIMICALELOR DE LA MESELE NOASTRE
Multe pesticide aprobate pentru folosirea de catre Agentia de Protectia Mediului au fost inregistrate, inainte sa fie executate cercetarii cu privire la relatia acestor pesticide cu aparitia cancerului si altor boli. Astazi APM considera ca 60% dintre ierbicide, 90% dintre fungicide si 30% dintre insecticide sunt canceriogene. Pesticidele sunt otrave destinate eliminarii organismelor vii si de asemenea pot fi periculoase pentru oameni. Pe langa faptul ca pot cauza cancer, pesticidele contribuie la defectele de nastere, probleme ale nervilor si mutatii genetice.

6.PROTEJAREA SANATATII AGRICULTORILOR
Un studiu al Insitutului de Cercetare a Cancerului, a afirmat ca fermierii care folosesc ierbicide sunt expusi cu sase ori mai des riscului de a avea cancer, decat ceilalti. In California efectul otravitor al pesticidelor asupra fermierilor a crescut in medie cu 14% anual, incepand cu 1973 si s-a dublat in periaoda 1975-1985. Muncitorii campului sufera de cea mai mare rata a bolilor ocupationale in Statele Unite. Aproximativ 1 milion de oameni sunt afectati anual de pesticide. Cateva pesticide interzise in SUA sunt totusi produse si exportate in alte tari.

7.SPRIJINIREA MICILOR AGRICULTORI
Cu toate ca din ce in ce mai multe ferme trec la practici organice cele mai multe ferme sunt mici si independente, ferme familiare care se intind pe mai putin de 100 ari. S-a estimat ca in SUA au fost desfiintate peste 650,000 de ferme familiale.

8.SPRIJINIREA UNEI ECONOMII REALE
Cu toate ca alimenteleorganice par sa fie mai scumpe decat cele conventionale, pretul alimentelor conventionale nu reflecta cheltuielile ascunse, generate de platitorii taxelor, cuprinzand aproape 74 miliarde din bugetul statului din 1988. Alte costuri ascunse cuprind: reglementarea si testarea pesticidelor, depozitarea si eliminarea deseurilor periculoase si a daunelor mediului inconjurator.

9.PROMOVAREA BIODIVERSITATII
Mono culturile inseamna, plantarea unor culturi pe arii intinse cu aceleasi plante ani dupa ani. Pe cand pe acesta cale productia s-a triplat intre anii 1950-1970, lipsa diversitatii naturale a plantelor a determinat lispa de minerale naturale si nutritienti.

10.INCERCAREA UNOR GUSTURI MAI BUNE
Este un motiv intemeiat, de ce multi bucatari folosesc alimente organice in retetele lor. Acestea au un gust mai bun. Gospodarirea organica incepe cu nutritia solului, care contribuie la hranirea plantelor si dezvoltarii noastre.

Nu trebuie sa uitam ca sanatatea insemana nefolosirea produselor conventionale si consumarea celor ecologice.
Suntem responsabili de sanatatea noastra si trebuie sa o protejam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *