10 sugestii pentru o vacanta ecologica

Pe perioada concediului, comportamentul nostru ecologic ar trebui sa devina si mai responsabil, daca este cazul. Este ogreseala sa consideram ca, daca nu avem de platit factura pentru apa a hotelului, putem sa risipim apa facand nenumarate bai prelungite. De asemenea, condusul pe distante scurte prin locuri necunoscute este o practica periculoasa, dupa cum ne indica statisticile. Un motiv in plus pentru a ne deplasa cu bicicleta sau a merge pe jos, facand in acest fel mai multa miscare si evitand sa poluam zona.
atitudine ecologica
1- Alegeti mijloace de transport nepoluante, in masura in care este posibil
Daca ati ajuns la destinatie cu automobilul, nu il mai folositi si in continuare. Pentru deplasarile scurte puteti merge pe jos, urca pe bicicleta sau, daca aveti ocazia, puteti face o plimbare calare. Sunt moduri placute si ecologice de a va petrece timpul liber, facand si sport in acelasi timp.

2- Respectati peisajul
O plimbare pe plaja este o experienta extraordinara, iar apusul de soare admirat de pe nisip- o priveliste de neuitat. Dar nu si daca plaja e plina de pahare din plastic, chistoace sau resturi menajere. O atitudine ecologica impune strangerea gunoaielor rezultate in urma activitatilor noastre si lasarea locului cel putin la fel de curat ca la sosire. Puteti utiliza o sacosa din material textil pentru transportarea deseurilor pana la cel mai apropiat punct de reciclare.

3- Reciclati deseurile
Daca la noi acasa putem separa hartia, sticla si plasticul pentru a le arunca in containerele de reciclare, de ce nu am face la fel si in concediu (in special acolo unde avem aceasta posibilitate)?

4- Daca nu puteti evita aerul conditionat, folositi-l cu moderatie
Chiar daca in masina sau la hotel este foarte cald, nu trebuie sa abuzam de aerul conditionat. Aceste aparate se numara printre cele mai mari consumatoare de energie. Pornirea aerului conditionat in masina creste consumul de carburant cu circa 3 litri la 100 km in localitati si cu 10% interurban.

5- Savurati produsele locale
Iesirile in concediu sunt un prilej grozav pentru a cunoaste cultura diverselor tinuturi si mai ales a gastronomiei locale. Consumul alimentelor produse in zona este una din cele mai bune formule de reducere a amprentei ecologice.

6- Admirati florile, mirositi-le si lasati-le pe camp
Biodiversitatea este de o importanta colosala: daca fiecare scafandru ar culege cate un coral si fiecare turist ar rupe o floare de pe munte, rezultatul ar fi catastrofal. Florile sunt frumoase, dar trebuie lasate in mediul lor natural pentru ca si alti oameni sa se bucure de ele.

7- Alegeti intotdeauna o crema cu protectie solara ecologica, fara substante chimice daunatoare
Pentru a ne bucura de soare sunt necesare multe precautii. Nu se recomanda sa stati la plaja intre orele 11:00 si 16:00, nici chiar daca sunteti rezistenti. Daca sunteti expusi zilnic la razele soarelui, protejati-va cu creme ecologice. Filtrele pentru radiatia solara ale cremelor traditionale sunt otravitoare pentru microorganisme precum planctonul, baza lantului alimentar marin, cu consecinte grave pentru intregul ecosistem acvatic.

8- Turnati cosmeticele in recipiente reutilizabile, nu de unica folosinta
Produsele cosmetice -de voiaj-, comercializate in ambalaje care se arunca dupa utilizare, reprezinta o mare sursa de poluare. Prea mult ambalaj pentru un continut ce dispare in cateva minute. Optati mai bine pentru sticlute sau flacoane pe care sa le puteti reutiliza dupa spalare.

9- Faceti economie la apa
Pastrati-va si in vacanta obiceiurile sanatoase precum inchiderea robinetului in timp ce va spalati pe dinti si alegerea dusului in detrimentul bailor lungi.

10- Respectati cultura locala
A fi ecologist inseamna a respecta cultura locului. Aceasta inseamna ca nu vom merge la piata in costum de baie si ca ne va fi mult mai usor sa comunicam cu locuitorii micilor sate daca acestia vad respect din partea noastra. Persoanele pe care le cunoastem si familiarizarea cu caracteristicile stilului lor de viata sunt printre cele mai valoroase amintiri pe care le luam cu noi din calatorie.

Sursa: LadyVerd

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *