11 ingrediente pentru care nu ar trebui sa mai mananci crenvursti

11 ingrediente pentru care nu ar trebui sa mai mananci crenvursti

Daca ai obiceiul sa consumi crenvursti sau hotdog din lipsa de timp sau pur si simplu din placerea gustului, ar trebui sa gandesti de doua ori, cu atat mai mult cu cat multi parinti folosesc acest aliment drept o optiune pentru micul dejun sau masa de seara al copiilor lor. Este bine sa te intrebi inainte de a-l savura ce ingrediente au fost folosite la prepararea lui. Cand vei afla raspunsul, mai mult ca sigur vei opta si pentru alte optiuni mai sanatoase pentru masa familiei tale, oricat de putin timp ai avea la dispozitie. Idei sanatoase si savuroase pentru un mic dejun pe cinste iti oferim noi mai jos, nu inainte de a te informa despre ingredientele puse la bataie pentru obtinerea celebrului aliment.

Daca totusi folosesti acest aliment drept o optiune de baza in construirea meniului, iata 6 reguli esentiale cand alegi crenvursti.

Asadar, oricat de gustos ar fi, hot dog-ul nu este deloc benefic sanatatii. Fiind un aliment procesat, el creste riscul de cancer la intestine si, fiind un aliment puternic acid ca orice carne procesata, produce deranjamente in buna functionare a aparatului digestiv. Efectele nu se vad pe loc, ci in timp.

Iata ce contine un hot dog, potrivit Daily Mail. Chiar daca fiecare ingredient in parte nu sperie foarte mult, combinatia lor duce la un aliment nu foarte sanatos.

1. Carne

De obicei, hot dog-ul este preparat din resturi de carne de porc (bucatile care raman dupa ce carnea si slanina au fost indepartate de pe oase), la care se adauga pui sau curcan. Aceasta carne este amestecata cu apa, conservanti, arome si coloranti.

Insa unele varietati de hot dog contin foarte putina carne. In schimb, contin pana la 64% carne recuperata mecanic (pasta care rezulta dupa ce o carcasa este introdusa intr-o presa metalica si amestecata cu apa). Carnea rezultata din acest proces este de zece ori mai ieftina decat cea obisnuita.

2. Apa

Apa este adaugata pentru a obtine consistenta necesara pentru introducerea pastei in membrana si pentru ca ingredientele sa nu se descompuna la coacere.

 3.  Amidon

De obicei, hot dog-ul contine amidon de cartof, faina de grau sau pesmet amestecat cu sare. Amidonul confera mai mult volum hot dog-ului. De asemenea, leaga compozitia si face ca aceasta sa arate “a carne” si sa fie mai gustoasa.

4. Sare

Hot dog-ul contine aproximativ 2% sare, ceea ce inseamna ca intra in categoria aimentelor cu nivel ridicat, iar consumat in exces poate creste riscul de hipertensiune arteriala, infarct si boli de inima. Un singur hot dog de 35 de grame contine pana la 0,6 grame de sare, o zecime din cantitatea recomandata zilnic pentru un adult. Daca obisnuiesti sa-i dai hot dog copilului tau, ar trebui sa te gandesti ca, sub 6 ani, copilul nu are voie mai mult de 3 g de sare pe zi, in timp ce copiii pana in 3 ani n-ar trebui sa consume mai mult de 2 g de sare pe zi.

5. Proteina din lapte

Proteinele din lapte ajuta la legarea compozitiei din hot dog. Nu prezinta niciun risc pentru sanatate, cu conditia sa nu fii alergic la lactoza. Unii producatori folosesc proteina din soia, care poate, de asemenea, sa confere volum produsului.

 

6. E250 – nitrit de sodiu

Nitritul de sodiu este adaugat pentru a impiedica schimbarea culorii hot dog-ului, insa se crede ca determina cresterea riscului de cancer. Un studiu global a aratat ca persoanele care consuma regulat 50 de grame de carne procesata pe zi (echivalentul unui hot dog si jumatate) au un risc crescut cu 20% de a se imbolnavi de cancer. In 2006, cercetatorii au comparat datele a peste 60 de studii si au descoperit ca nitritii sunt asociati unui risc crescut de cancer la stomac.

7.  E451 – trifosfati de potasiu si sodiu

Trifosfatii sunt saruri produse sintetic, ce actioneaza ca stabilizatori, emulsii. Dau hot dog-ului o textura ferma si permit uleiurilor si grasimilor sa se amestece cu apa. E451 este folosit si in detergenti, pentru dedurizarea apei.

8. E452 – polifosfati

Sunt emulsificatori si stabilizatori, care imbunatatesc textura hot dog-ului si impiedica rancezirea. Ajuta si la prevenirea bacteriilor care provoaca toxiinfectii alimentare. Deocamdata, nu a fost gasita nicio evidenta a riscului pentru sanatate.

9.    E301 – ascorbat de sodiu

Este o forma de vitamina C care impiedica pierderea culorii. In doze mici nu prezinta niciun pericol pentru sanatate, insa in doze mari poate provoca iritatii ale pielii.

10. E120 – carmin

Este un colorant care se gaseste in iaurturi, rujuri, glazura si poate provoca reactii alergice sau chiar soc anafilactic la unele persoane.

11. E160c – extract de ardei iute

Este un colorant natural produs din ardei iuti indieni.

 

12. Arome

Multi producatori folosesc arome artificiale de fum, ierburi, condimente, telina si pudra de usturoi.

 

ATENTIE!

Chiar daca nu te sperie aceste ingrediente, cand dai hot dog copilului ar trebui sa iei in calcul si faptul ca se pot ineca. In Statele Unite, in jur de 80 de copii mor anual din cauza faptului ca s-au inecat cu hot dog. Cel mai supusi riscului sunt copiii sub 4 ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *