11 iulie: Ziua Mondiala a Populatiei


In anul 1974, O.N.U. a proclamat Anul International al Populatiei si a invitat, pentru prima data in istorie, toate statele lumii la Conferinta Mondiala a Populatiei ale carei lucrari s-au desfasurat in luna august in capitala Romaniei.
In acel an, numarul populatiei mondiale ajunsese la 4 miliarde locuitori, iar 13 ani mai tarziu (1987) in ziua de 11 iulie populatia lumii a atins cifra de 5 miliarde de locuitori. „Orologiul demografic” arata la inceputul mileniului trei o populatie de 6 miliarde de locuitori.
Cresterea populatiei mondiale constituie o problema globala careia i se cauta explicatii stiintifice si i se propun strategii integrate la fel ca si celorlalte probleme care au dobandit un statut global.
In acest context, incepand cu anii `90, Romania, ca si majoritatea tarilor europene, cunoaste o schimbare a evolutiei demografice, cresterea fiind inlocuita din pacate, de un declin demografic.
Scopul marcarii Zilei Mondiale a Populatiei este tocmai focusarea atentiei asupra urgentei si importantei problemelor legate de populatie. Este o data simbolica si de reflectie asupra situatiei generale de pe glob. Vom aduce in discutie in randurile ce urmeaza doar cateva dintre astfel de probleme in ceea ce priveste populatia lumii.
Din perspectiva cercetarii si dezvoltarii calitatii alimentelor consumate de populatie, nu putine sunt proiectele specifice, urmarite indeaproape si fondate de Comisia Europeana; se remarca, in acest sens, alaturi de altele, proiectul NOCHEMFOOD ( http://www.nochemfood.org/ ). Exista apoi diferite tehnologii care se bucura de unanima apreciere in domeniul industriei alimentare, protectiei mediului, agriculturii ecologice sau zootehniei, cum ar fi tehnologia elvetiana „GEOLIFE”. Destule sunt informatiile care releva acest lucru (materiale originale putand fi consultate la adresa http://www.bioma.com/ sau versiunea din limba romana – www.bioma.ro ).
Spre exemplu, tehnologia GEOLIFE amintita a acordat un loc aparte cercetarii si producerii unor tratamente ecologice pentru industria agro-alimentara, precum: PROTOS – tratament ecologic pentru vinificatie, Pixi® – conservant ecologic pentru produselor de mezelarie: salamuri, carnati, mortadella, pastrame etc., MILSYNTH – tratament ecologic pentru realizarea produselor lactate, a branzeturilor. Avantajul cel mai important al acestor produse este acela al utilizarii lor cu scopul de a inlocui moleculele periculoase pentru sanatate, cancerigene utilizate in conservarea actuala a alimentelor. In acest sens, MILSYNTH substituie cu succes sorbatul de potasiu (E-202) si anhidrida sulfuroasa (SO2), avand capacitatea de a mari viata zerului de la 10 ore la 3-4 zile. Se stie ca zerul din lapte utilizat in industria cosmetica si farmaceutica, industria agroalimentara, precum si in furajarea zootehnica, se altereaza foarte repede, devenind chiar toxic.
De asemenea, scopul principal al produsului PIXI este tocmai inlocuirea moleculelor periculoase (nitriti, nitrati) din prepararea produselor de mezelarie - salamuri, carnati, mortadella, pastrame etc. – sau a alimentelor ce se conserva. Acelasi rol important il are si produsul PROTOS, care substituie moleculele periculoase pentru sanatatea omului intrebuintate in prezent pe scara larga in vinificatie. Se stie faptul ca metabisulfitul (bioxidul) se utilizeaza de mai multe ori pe parcursul tratarii vinului, sulful putand atinge pana la 150-180 mg/litru. Depasirea acestei proportii este foarte periculoasa pentru sanatatea consumatorilor. Totodata, cu acest produs se pot trata cu succes si vinurile cu un anume grad de otetire, cu o aciditate volatila. De asemenea, vinul alterat (urat mirositor) poate fi recuperat in mod imbucurator prin tratament cu produsul PROTOS. Sigur, calitatea alimentatiei zilnice reprezinta unul dintre importantele principii de respectat alaturi de toate celelalte care concura la trairea unei vieti frumoase si sanatoase pentru fiecare dintre noi.9 Iul 2008 -Articole recente:
@Recomandari
incineration_of_waste_corrosion_protection
2 ianuarie 2017
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Stop Abandonului
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016