11 iulie: Ziua Mondiala a Populatiei


In anul 1974, O.N.U. a proclamat Anul International al Populatiei si a invitat, pentru prima data in istorie, toate statele lumii la Conferinta Mondiala a Populatiei ale carei lucrari s-au desfasurat in luna august in capitala Romaniei.
In acel an, numarul populatiei mondiale ajunsese la 4 miliarde locuitori, iar 13 ani mai tarziu (1987) in ziua de 11 iulie populatia lumii a atins cifra de 5 miliarde de locuitori. „Orologiul demografic” arata la inceputul mileniului trei o populatie de 6 miliarde de locuitori.
Cresterea populatiei mondiale constituie o problema globala careia i se cauta explicatii stiintifice si i se propun strategii integrate la fel ca si celorlalte probleme care au dobandit un statut global.
In acest context, incepand cu anii `90, Romania, ca si majoritatea tarilor europene, cunoaste o schimbare a evolutiei demografice, cresterea fiind inlocuita din pacate, de un declin demografic.
Scopul marcarii Zilei Mondiale a Populatiei este tocmai focusarea atentiei asupra urgentei si importantei problemelor legate de populatie. Este o data simbolica si de reflectie asupra situatiei generale de pe glob. Vom aduce in discutie in randurile ce urmeaza doar cateva dintre astfel de probleme in ceea ce priveste populatia lumii.
Din perspectiva cercetarii si dezvoltarii calitatii alimentelor consumate de populatie, nu putine sunt proiectele specifice, urmarite indeaproape si fondate de Comisia Europeana; se remarca, in acest sens, alaturi de altele, proiectul NOCHEMFOOD ( http://www.nochemfood.org/ ). Exista apoi diferite tehnologii care se bucura de unanima apreciere in domeniul industriei alimentare, protectiei mediului, agriculturii ecologice sau zootehniei, cum ar fi tehnologia elvetiana „GEOLIFE”. Destule sunt informatiile care releva acest lucru (materiale originale putand fi consultate la adresa http://www.bioma.com/ sau versiunea din limba romana – www.bioma.ro ).
Spre exemplu, tehnologia GEOLIFE amintita a acordat un loc aparte cercetarii si producerii unor tratamente ecologice pentru industria agro-alimentara, precum: PROTOS – tratament ecologic pentru vinificatie, Pixi® – conservant ecologic pentru produselor de mezelarie: salamuri, carnati, mortadella, pastrame etc., MILSYNTH – tratament ecologic pentru realizarea produselor lactate, a branzeturilor. Avantajul cel mai important al acestor produse este acela al utilizarii lor cu scopul de a inlocui moleculele periculoase pentru sanatate, cancerigene utilizate in conservarea actuala a alimentelor. In acest sens, MILSYNTH substituie cu succes sorbatul de potasiu (E-202) si anhidrida sulfuroasa (SO2), avand capacitatea de a mari viata zerului de la 10 ore la 3-4 zile. Se stie ca zerul din lapte utilizat in industria cosmetica si farmaceutica, industria agroalimentara, precum si in furajarea zootehnica, se altereaza foarte repede, devenind chiar toxic.
De asemenea, scopul principal al produsului PIXI este tocmai inlocuirea moleculelor periculoase (nitriti, nitrati) din prepararea produselor de mezelarie - salamuri, carnati, mortadella, pastrame etc. – sau a alimentelor ce se conserva. Acelasi rol important il are si produsul PROTOS, care substituie moleculele periculoase pentru sanatatea omului intrebuintate in prezent pe scara larga in vinificatie. Se stie faptul ca metabisulfitul (bioxidul) se utilizeaza de mai multe ori pe parcursul tratarii vinului, sulful putand atinge pana la 150-180 mg/litru. Depasirea acestei proportii este foarte periculoasa pentru sanatatea consumatorilor. Totodata, cu acest produs se pot trata cu succes si vinurile cu un anume grad de otetire, cu o aciditate volatila. De asemenea, vinul alterat (urat mirositor) poate fi recuperat in mod imbucurator prin tratament cu produsul PROTOS. Sigur, calitatea alimentatiei zilnice reprezinta unul dintre importantele principii de respectat alaturi de toate celelalte care concura la trairea unei vieti frumoase si sanatoase pentru fiecare dintre noi.9 Iul 2008 -Articole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016