1/4 din importurile europene de lemn sunt ilegale

a href=”https://www.ecomagazin.ro/wp-content/uploads/2009/04/lemne.jpg” title=”lemne.jpg”>importedhardwood.jpg

.

In fiecare an, 27 de milioane de metri cubi de lemn posibil ilegal, patrund in UE, estimeaza organizatia amintita, adica un sfert din importurile de lemn ale Europei. Potrivit WWF, Franta se gaseste in pozitia a sasea intre tarile importatoare de produse forestiere ilegale.

Rusia este prima tara in randul exportatorilor de lemn posibil ilegal, cu 10, 4 milioane de metri cubi transferati catre tari din UE in 2006, urmata de Indonezia si China, ambele cu aproximativ 30% din exporturi prezumate a fi ilicite. Congo si Gabon, tari din Africa Centrala, urmeaza in acest clasament cu circa 1/4 din exporturile de lemn posibil ilegale.

Rezumand situatia importurilor ilegale care ajung in UE, 23% din importurile din Europa de Est, 40% din cele din Asia de Sud-Est, 30% din cele ale Americii Latine si intre 36% si 56% din cele ale Africii, ar proveni din surse ilegale.

„Cea mai mare problema in lupta contra exploatarii ilegale a padurilor este ca lemnul nu este exportat numai ca atare, dar si transformat in hartie si in mobila”, deplange WWF aceasta situatie, care adauga ca, pe paletii care ajung in Franta, nu este indicata niciodata provenienta lemnului. Lemnul ajunge sub forma de plansee sau de trunchiuri, iar stocurile importate legal si ilegal, ajung sa fie amestecate.

WWF face un apel la parlamentarii europeni francezi sa imbunatateasca proiectul de reglementare care va garanta urmarirea provenientei si legalitatii lemnului importat de UE, la data votului acestuia in Parlamentul European din 24 aprilie. Potrivit organizatiei ecologiste, in stadiul actual proiectul nu stabileste clar ceea ce constituie un delict, nu defineste distinct activitatile ilegale prin care se exploateaza lemnul. Deasemenea, proiectul european nu garanteaza urmarirea proveninentei lemnului pana la consumator, nu prevede un sistem independent de control si nu stabileste un cadru european comun de sanctiuni, ceea ce duce la evitarea acestuia de catre tarile mai putin exigente.

WWF a elaborat o lista cu 10 recomandari pentru a umple lacunele acestor reglementari, majoritatea acestora fiind preluate in raportul propus de Comisia de Mediu a Parlamentului European. Potrivit unui sondaj al organizatiei ecologiste, realizat in 14 tari europene, 92% dintre persoanele interogate doresc o lege europeana care sa garanteze exploatarea legala a lemnului.

Sursa: Actu-Environnement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *