150 de hectare de teren nisipos vor fi impadurite la Marsani

150 de hectare de teren nisipos vor fi impadurite la Marsani

Peste 300 de voluntari au participat, sambata, la una din cele mai mari actiuni de impadurire din Romania – campania nationala de plantare “Impadurim Romania!”, initiata de Ministerul Mediului si Padurilor, care s-a desfasurat la Marsani. Proiectul are ca scop impadurirea mai multor suprafete de teren din majoritatea judetelor, unde vor fi plantati in total peste 26 de milioane de puieti. In judetul Dolj vor fi impadurite peste 150 de hectare de teren, sambata fiind plantati mii de puieti pe o suprafata de doua hectare. Campania de impadurire se va desfasura timp de o luna.

Prezent la actiunea de impadurire care a avut loc sambata la Marsani, vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, Cristinel Iovan, a afirmat ca ar fi necesara o actiune intreprinsa in randul elevilor de Ministerul Educatiei, prin Inspectoratele Scolare Judetene, pentru constientizarea importantei pe care o reprezinta pastrarea unui mediu curat prin mentinerea padurilor.

“Consiliul Judetean Dolj este alaturi de comunitatile locale care se confrunta cu problema desertificarii. Nu este pentru prima oara cand participam la o asemenea actiune de impadurire a terenurilor degradate. Aceste actiuni de impadurire sunt binevenite, pentru ca datele privind desertificarea din judetul Dolj sunt alarmante, procesul fiind in continua crestere. Inainte de anii ’90 lucrarile care s-au facut au fost mai complexe, mai ample, pentru ca si finantarile au fost foarte mari. S-au realizat sisteme de irigatii, s-au realizat perdele forestiere care sa protejeze solul de acest fenomen al desertificarii. Ma bucur ca prin legislatia in vigoare s-au constituit asociatii ale udatorilor, pentru ca, odata irigate, aceste terenuri incep sa-si recapete viata. Este nevoie insa ca si colegii de la Bucuresti, guvernantii sa vina in sprijinul acestor asociatii cu subventii, pentru ca aceste costuri legate de apa sunt foarte mari si oamenii nu au posibilitatea sa-si irige terenurile. Vreau sa felicit autoritatile locale din comuna Marsani, care, de-a lungul timpului, au accesat diferite programe pe mediu, reusind sa impadureasca suprafete intinse de teren care nu mai sunt favorabile agriculturii, fiind degradate. Este un inceput, dar trebuie dublat acest efort de cel al autoritatilor centrale. Cred ca aici ar mai trebui sa se implice si Ministerul Educatiei, care, impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean, sa duca o campanie de constientizare in randul elevilor a importantei mentinerii acestor paduri pe care autoritatile locale le infiinteaza azi”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, Cristinel Iovan.

La randul sau, primarul comunei Marsani, Gheorghe Ghencioiu, a precizat ca actiunea de impadurire in localitatea pe care o gospodareste a inceput in urma cu cinci ani. “La Marsani se continua traditia din ultimii cinci ani, cand am declansat actiunea de impadurire, prin sfatuirea cu cetatenii comunei, intr-o adunare, ne-am hotarat ca, pe aceste terenuri nisipoase, care nu produceau nimic, cetatenii sa isi cedeze proprietatea pe o perioada de cinci ani si noi sa ne ocupam de impaduriri. Cu sprijinul Ministerului Mediului, a celor de la Asociatia Proprietarilor de Padure Marsani, in patru ani am plantat 1.200 de hectare, iar acum continuam cu inca 150 hectare de padure”, a declarat Constantin Ghencioiu, primarul comunei doljene Marsani.

Gheorghe Dinuca, inspector-sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Ramnicu Valcea: “S-a pornit campania de impaduriri a terenurilor degradate. Este vorba de o suprafata de 150 de hectare pe care se vor pune un milion de puieti. Aceasta actiune de impadurire a terenurilor degradate este benefica pentru intreaga regiune. Deja cred ca toata lumea a aflat si stie de aceasta zona de desertificare a Olteniei. In sensul acesta, in localitatea Marsani s-au mai impadurit 1.200 de hectare de teren. La aceasta actiune participa aproximativ 250 de persoane”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *