156 de milioane lei in sistemul de colectare a deseurilor in Bistrita-Nasaud

156 de milioane lei în sistemul de colectare a de?eurilor
156 de milioane lei in sistemul de colectare a deseurilor
156 de milioane lei in sistemul de colectare a deseurilor

Locuitorii judetului Bistrita-Nasaud au parte din luna septembrie de un sistem unic de colectare selectiva a deseurilor. Noutatea acestui sistem este reprezentata de containerele semi-ingropate, utilizate in premiera in Bistrita-Nasaud.

De 11 ani a avut nevoie pentru materializare proiectul de management integrat al deseurilor. Daca in multe dintre judetele din tara care au luat in calcul un sistem integrat de manangement al deseurilor licitatiile pentru lucrarile la centrele de colectare abia sunt in desfasurare, in Bistrita-Nasaud, sistemul functioneaza din luna septembrie.

Bistrita-Nasaud este si primul judet din tara unde se utilizeaza pentru colectarea selectiva a deseurilor containere semi-ingropate. Delia Duican, directorul general adjunct al SC Iridex Group Plastic, companie care s-a ocupat de achizitionarea si montarea acestor containere, spune ca acest proiect este unul ambitios si superior colectarii clasice cu containere supraterane.

Cele peste 2200 de containere montate permit o mai buna colectare a deseurilor selective. La acestea au acces doar persoanele autorizate, asta datorita capacului etans si a sistemului de inchidere. Practic, fiecare container are un sac unde ajung deseurile. Sacul care este prins de capac este ridicat de autospeciale cu o macara speciala si golite in remorca autospecialelor.

Vitalia Servicii pentru Mediu, societatea comerciala care se ocupa atat de colectare cat si de administrarea centrului de colectare de la Tarpiu, a fost nevoita sa aduca masini speciale din strainatate cu care sa goleasca containerele semi-ingropate. 37 astfel de autospeciale vor fi utilizate pentru golirea containerelor semi-ingropate. Printre acestea se numara si cateva adaptate pentru spatiile inguste.

„Imi doresc ca incepand de luni sa se vada o schimbare profunda a modului in care se colecteaza deseurile in judet. Toti cei care nu vor respecta din momentul de fata legea si nu vor depozita deseurile astfel incat ele sa poate fi colectate vor fi sanctionati pentru ca este obligatoriu sa respectam mediul inconjurator”, a precizat presedintele de Consiliu Judetean, Radu Moldovan.

Valoarea totala a proiectului se ridica la 156 de milioane de lei. Din cifra de afaceri anuala inregistrata de Centrul de Management Integrat al Deseurilor Tarpiu, unde vor ajunge gunoaiele, 20% ajunge la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, dar nu mai putin de 200.000 de euro. Consiliul Judetean primeste si o redeventa de 7% din cifra de afaceri a activitatii de colectare, insa nu mai putin de 450.000 de euro anual.
Institutia nu se va putea folosi insa de aceasta suma in alte scopuri, fondurile rezultate urmand sa fie utilizate doar pentru intretinerea si dezvoltarea sistemului, adica pentru extindere si modernizari.

Proiectul a presupus realizarea a peste 950 de platforme de colectare cu peste 2200 de containere semi-ingropate a cate trei metri cubi fiecare. La acestea se adauga si peste 81.000 de pubele a cate 80 de litri fiecare pentru colectarea deseurilor mixte, care au fost oferite cu titlu gratuit persoanelor fizice care locuiesc la casa si celor juridice.

Containerele semi-ingropate vor permite colectarea selectiva a hartiei, plasticului, metalului si sticlei. Administratorul centrului de la Tarpiu va putea valorifica aceste deseuri.

Noul sistem de colectare a deseurilor se va simti si in buzunarul bistritenilor, acestia urmand sa plateasca mai putin pentru gunoi. Astfel, in zona urbana a judetului, daca pana acum se platea 9,8 lei de persoana lunar, din septembrie se plateste doar 3,5 lei, adica un sfert. In mediul rural se va plati doar 1,8 lei lunar pentru ridicarea gunoiului.

Fiecare container este etichetat cu tipul de deseuri care trebuie depozitate acolo. Pentru informarea populatiei va fi realizata o campanie de promovare ce va fi sustinuta inclusiv in scolile din Bistrita-Nasaud.

In mediul urban, containerele cu deseuri mixte vor fi golite de trei ori pe saptamana vara si de doua ori in timpul iernii. In zona de case din mediul urban, precum si in mediul rural, colectarea deseurilor mixte se va face o data pe saptamana.
Hartia si cartonul vor fi colectate in mediul urban saptamanal, iar in cel rural, o data la doua saptamani. Plasticul si metalul vor fi colectate in mediul rural o data la 22 de zile, iar in cel rural o data la 40 de zile. Sticla va fi colectata doar in mediul urban, o data la doua saptamani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *