20% din mamiferele lumii sunt pe cale de disparitie

Liliacul Pipistrelle din Insula Craciunului

Cel putin 20% din mamiferele lumii sunt amenintate cu disparitia, speciile mari aflandu-se in cel mai mare pericol, potrivit unui studiu asupra 5,487 de mamifere.

Extinderea terenurilor pentru agricultura si vanatoarea sunt principalele cauze ale extinctiilor, potrivit studiului, publicat in revista Philosophical Transactions of the Royal Society B. Acest lucru inseamna ca oamenii sunt cei care provoaca cea mai mare perioada de extinctii a mamiferelor din istorie.

„Exemplul pe care il dau cel mai des este diavolul tasmanian, cunoscut mai ales din desenele Looney Tunes – Taz, pentru ca este un exemplu al unei specii fara probleme, care ajunge, brusc, intr-un grav declin, a declarat principalul autor al studiului, Michael Hoffmann, pentru Discovery News, precizand ca specia este exterminata de un tip de cancer la fata.

Hoffmann, cercetator pentru Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN), si echipa sa au analizat datele adunate pentru Lista Rosii a IUCN. Ele se intind pe perioada dintre 1996 si 2008, cand a existat ultima evaluare a statusului lor de conservare.

„Speciile mari sunt mai amenintate cu disparitia, intrucat marile mamifere sunt mai putine, se reproduc mai incet si sunt mai vulnerabile la vanatoare si alte forme de exploatare”, explica Hoffmann.

In afara de marime, locul unde traiesc este important in starea de conservare a mamiferelor. De exemplu, Asia de Sud-Est, este un loc unde exploatarea in exces duce la consecinte grave.

Numarul populatiilor scade atat de repede, inca din 2008 este posibil ca unele mamifere sa fi disparut deja. Unul din ele este Pipistrelle, o specie de liliac de pe Insula Craciunului.

„In ianuarie 2009, mai erau circa 20 de indivizi. In august 2009, autoritatile s-au intos pe insula pentru a captura cateva exemplare, in incercarea de a le inmulti in salbaticie. Au gasit unul singur, pe care nu au reusit sa il prinda”, povesteste cercetatorul.

Liliecii, in general, au mari probleme. Boala mortala Sindromul Nasului Alb, care a fost descoperita in 2006, a ucis nenumarati lilieci aflati in hibernare, in SUA.

In ciuda vestilor rele, exista si putina speranta. In timpul studiului, eforturile de conservare au dus la cresterea populatiei din 24 de specii de mamifere.

„Cel mai mare succes il are dihorul cu picior negru din SUA si Canada si calul Przewalsk din Mongolia, specii care erau considerate disparute din salbaticie, pana in urma cu cateva decenii. „Acum, datorita inmultirii in captivitate si eforturilor de reintroducere a speciilor, numarul lor a crescut foarte mult”, spune Hoffmann.

Brett Scheffers, cercetator la departamentul de Stiinte Biologice la Universitatea Nationala din Singapore, a realizat alt studiu asupra mamiferelor, precum si pasarilor si amfibienilor. Echipa sa a aflat ca in ultimii 122 de ani, cel putin 351 de specii despre care se credea ca au disparut au fost redescoperite.

Redescoperirile sunt un motiv de fericire, insa de scurta durata.

„Redescoperirile, fara conservarea agresiva a speciilor, reprezinta extinctia intarziata a unor animale si nu intoarcerea la o populatie viabila”, spune SCheffer. „Pe scurt, exista speranta, insa trebuie luate urgent masuri de conservare”, a subliniat cercetatorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *