23 Mai – Ziua Parcurilor din Carpati

23 mai - Ziua Parcurilor din Carpati

La initiativa WWF, 23 mai a devenit Ziua parcurilor din Carpati. Campania se desfasoara, concomitent, in Romania, Cehia, Slovacia, Serbia si Ucraina – cele 5 tari traversate de lantul Muntilor Carpati. Anul acesta este primul an in care se sarbatoreste aceasta initiativa, menita sa creasca gradul de informare al publicului asupra importantei parcurilor din Carpati, dar si asupra problemelor cu care acestea se confrunta.

De ce o zi a parcurilor din Carpati?

• Muntii Carpati gazduiesc cea mai mare arie de paduri seculare din Europa si cea mai mare parte dintre padurile de fag de pe continent.
• Carpatii sunt ultima regiune din Europa care poate oferi spatiu de viata viabil pentru carnivorele mari. Peste 8.000 de ursi, 4.000 de lupi si 3.000 de rasi pot fi gasiti aici.
• Peste 80% din resursele de apa potabila ale Romaniei (excluzand Dunarea) si 40% din resursele de apa potabila ale Ucrainei provin din Carpati.
• Carpatii formeaza un adevarat “pod” intre padurile din nordul Europei si cele din sud si vest, fiind un coridor de importanta vitala pentru plantele si animalele din intreaga Europa.

Ariile protejate au un rol esential in pastrarea valorilor naturale, spirituale si culturale care ne definesc. Iar noi ne putem mandri cu cea mai bogata tara din Uniunea Europeana, la capitolul „natura salbatica”. Cu Delta Dunarii, rezervatie a biosferei, cu cele mai intinse suprafete de paduri, cu cele 28 de parcuri naturale si nationale, Romania are o „mostenire” naturala deloc de neglijat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *