25 de ani de la Cernobil: Ce se ascunde in spatele dezastrelor nucleare

25 de ani de la Cernobil: Ce se ascunde in spatele dezastrelor nucleare

Pe 26 aprilie 1986, reactorul numarul patru al centralei nucleare de la Cernobil a fost zguduit de doua explozii care au dus la contaminarea radioactiva a zonei inconjuratoare si la un dezastru nuclear care a depasit cu mult posibilitatea de reactie a autoritatilor sovietice.

In urma cu un an, explozia platformei petroliere Deepwater Horizon si uriasa deversare de petrol din Golful Mexicului a devenit cel mai devastator dezastru ambiental provocat de umanitate. Anul acesta, cutremurul din Japonia a produs dezastrul nuclear de la Fukushima si a confirmat, inca o data, ca umanitatea, oricat de tehnologizata ar fi ea, nu poate face intotdeauna fata fortei coplesitoare a naturii.

„Nu conteaza cat de bine am planui totul si cat de bine ne pregatim, rata de esec nu va ajunge niciodata la zero”, spun jurnalistii de la abcNEWS. In cele din urma, un eveniment neasteptat se va intampla si in cazul unei centrale nucleare urmarile pot fi catastrofale. Conform Atomic Energy Agency, in intreaga lume exista 443 de reactoare nucleare active raspandite in 30 tari, si pentru a le alimenta pe toate este nevoie de 68.000 de tone de uraniu imbogatit. Toata aceasta cantitate de material fisionabil reprezinta un pericol atat imediat, cat si pe termen lung, din cauza problemelor de reciclare.

Din anul 1952 s-au inregistrat numai 33 de accidente sau incidente nucleare la 568 de reactoare, unele dintre ele inca active si astazi. Numai doua din cele 33 de incidente au fost majore, adica numai sase procente. Daca s-ar calcula numarul zilelor de functionare in raport cu numarul total de incidente, marja de eroare a centralelor nucleare ar fi infinitezimala, conform abcNEWS.

In orice alta industrie, recordul de siguranta a energiei nucleare ar fi de invidiat. Dar energia nucleara nu este orice alta industrie. Energia nucleara reprezinta o provocare majora noua la inevitabilitatea esecului uman. Atunci cand o naveta spatiala nu reuseste, „doar” o mana de oameni mor tragic, si probabilitatea prejudiciului persoanelor din apropiere este foarte mic. Atunci cand un reactor nuclear da gres, sute de oameni pot suferi sau muri la scurt timp dupa eveniment, si mii, sau teoretic, milioane de oameni se pot imbolnavi sau pot transmite copiilor lor defecte congenitale severe.

Din totalul reactoarelor din intreaga lume, 104 se afla in Statele Unite, ceea ce inseamna 24 la suta din total. La mai putin de o luna de la dezastrul de la Fukushima, Charles Pardee, CO la Exelon Generation, propietar si operator a celui mai mare parc de reactoare nucleare, clasat pe locul trei in lume ca productie, a tinut un discurs in fata Senatului. In descrierea masurilor de siguranta a centralelor Exelon, Pardee a spus: „Centralele au fost concepute si licentiate pentru o varietate de catastrofe naturale, inclusiv cutremure, inundatii, tornade si tsunami. Centralele sunt proiectate sa reziste la cel mai extreme evenimente naturale cunoscute in locatia geografica a fiecareia, cu o marja semnificativa de siguranta.”

O astfel de incredere se naruie in fata realitatii, considera abcNEWS.

Japonia este o tara foarte respectata in domeniul ingineriei, a responsabilitatii sociale si are o forta de munca dedicata. Cu toate acestea, expertiza Japoniei pe toate planurile nu a reusit sa prevada sau sa pregateasca o confruntare cu un cutremur de noua grade si cu valurile uriase cauzate de acesta. La Fukushima, la fel ca la Cernobil, gravitatea evenimentului a fost atenuata de mici grupuri de muncitori care s-au oferit voluntari sa ramana pe loc, in timp ce toti ceilalti erau evacuati. Muncitorii post dezastru de la Fukushima vor ramane in istorie cunoscuti sub numele de Cei 50 de la Fukushima.

Odata cu cresterea pretului petrolului, care va continua indiferent daca problemele din Orientul Mijlociu se vor incheia sau nu, umanitatea are tot mai multa nevoie de energie electrica, produsa inclusiv cu ajutorul centralelor nucleare. In Statele Unite centralele nuclerare produc 19% din totalul energiei electrice. In Franta, centralele produc 75,17%, in Belgia produc 51,65%, iar centrala de la Cernavoda produce 18% din energia electrica a Romaniei.

Desi standardele de siguranta pentru centrale nucleare care urmeaza sa fie construite vor fi, cel mai probabil, imbunatatite dupa evenimentul din Japonia, natiunile implicate detinatoare de tehnologie nucleara trebuie sa ajunga la acorduri comune. Din 29 de tari care detin energie nucleara in acest moment, 12 au peste 10 reactoare si constituie 72 % din numarul total. Aceste tari sunt Statele Unite, Franta, Japonia, Rusia, Coreea de Sud, India, Marea Britanie, Canada, Germania, Ucraina, China si Suedia. Din cele 33 de incidente nucleare care au avut loc de-a lungul timpului, 22 au avut loc in opt tari din cele 12.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *