30.000 de euro pentru doi copaci/Au pierdut „procesul teilor”

Municipalitatea timisoreana a pierdut procesul cu Garda de Mediu privind taierea unui tei si ciuntirea unui al doilea copac de pe Bulevardul Revolutiei in 2006. Primaria considera injusta decizia instantei si sustine ca a facut doar lucrari de corectie.
copaci

Primaria trebuie sa plateasca 110.000 de lei pentru daunele cauzate la initiativa lui Vasile Ciupa, seful Directiei de Mediu Urban de la Primarie si apropiat al primarului Gheorghe Ciuhandu. Defrisarea a fost facuta de SC Drufec SRL, o firma „abonata” la astfel de lucrari in folosul Primariei.

O TAIERE EXTREM DE SCUMPA

Administratia locala a fost amendata de comisarii Garzii de Mediu dupa ce a dispus taierea unui tei de pe Bulevardul Revolutiei si efectuarea de lucrari de corectie la alti arbori, pentru realizarea de parcari. Cei de la Garda au acuzat Primaria ca a facut aceste taieri fara un acord de mediu valabil. Municipalitatea a contestat in instanta amenzile de 110.000 de lei, insa acum, in 2008, Garda de Mediu a primit castig de cauza: „Au fost, de fapt, doua amenzi – pentru nerespectarea planului urbanistic, unde scria ca acel aliniament stradal nu trebuie sa fie afectat, si una pentru lipsa acordului de mediu. Pentru orice lucrare de investitie care se executa este nevoie de acord de mediu”, a declarat comisarul-sef al Comisariatului Regional Timis al Garzii de Mediu, Daniela Minca. Reprezentantii Primariei sustin, in continuare, ca ei au dreptate: „Asteptam sa ne fie comunicata sentinta, sa vedem motivatia, dupa care vom decide ce cai de atac vom urma. Oricum, in cazul in care s-a pierdut procesul, sentinta este una injusta, intrucat este vorba despre doi arbori la care au fost efectuate taieri de corectie, pentru ca prezentau un real pericol pentru liniile de curent din zona. Oricine are curiozitatea sa treaca pe acolo poate sa vada ca si coronamentul acestora a inceput sa se dezvolte, iar teiul nou, plantat in urma reamenajarii, s-a prins foarte bine si creste. Teii sunt acolo, n-au fost taiati”, a declarat Flavius Boncea, purtatorul de cuvant al Primariei.

„TUNURI VERZI” LA PRIMARIE

In octombrie 2006, muncitorii ai SC Drufec SRL au inceput sa taie teii din Piata Sf. Gheorghe. Oamenii au spus ca ordinul de a incepe aceasta actiune a venit de la Vasile Ciupa, seful Directiei de Mediu Urban de la Primarie. Defrisarea ar fi trebuit facuta de angajatii Horticultura, insa acestia au cerut avizul de mediu. Cum actul nu le-a fost prezentat, ei au declinat oferta. Muncitorii de la Drufec s-au pus repede pe treaba si, pana sa apara reprezentantii Garzii de Mediu, doborasera deja un tei si ciopartisera coroanele altor doi. Tot anul trecut, numele firmei Drufec a fost legat de un alt scandal „pomicol” al Primariei Timisoara. In luna aprilie 2007, municipalitatea a fost somata sa dea explicatii privind pretul de 80.000 de euro platit pentru cei 500 de arbusti plantati primavara trecuta. Pretul de achizitie a fost de 20 de ori mai mare decat cel de la propria societate de spatii verzi a Primariei, Horticultura. Interesant este ca firma privata avea un contract cu Primaria pentru intretinerea spatiilor verzi. Ioan Cojocari, secretarul Primariei, responsabil de legalitatea actelor emise in institutie, declara atunci ca trebuia organizata o licitatie.

Cele doua firme-client ale Primariei sunt Drufec Cons si Bindalim. Prima este o apropiata a sefului de la Mediu Urban, Vasile Ciupa, iar la cealalta firma, manager este sotul unei angajate din subordinea lui Vasile Ciupa. Cele doua societati au intrat pe piata de cativa ani si primesc sume mai mari de la bugetul local chiar decat firma proprie a Consiliului Local, Horticultura.

Au fost, de fapt, doua amenzi – pentru nerespectarea planului urbanistic, unde scria ca acel aliniament stradal nu trebuie sa fie afectat, si una pentru lipsa acordului de mediu.
Daniela Minca, comisar-sef Garda de Mediu, Timis

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *