31 mai – Ziua Mondiala fara Tutun

31 mai – Ziua Mondiala fara Tutun

31 mai – Ziua Mondiala fara Tutun

In fiecare an, in data de 31 mai se sarbatoreste Ziua Mondiala fara Tutun, declarata astfel de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in anul 1987, in scopul de a atrage atentia oamenilor asupra impactului pe care il are fumatul asupra sanatatii.

Agentia Nationala Antidrog se alatura si in acest an Organizatiei Mondiale a Sanatatii, marcand Ziua Mondiala fara Tutun prin activitati de informare-educare-constientizare subscrise temei propuse de OMS: „Accize mai mari la tutun, mai putine decese si boli!”, apel adresat tuturor statelor lumii pentru a creste taxele/accizele la tutun, avand in vedere faptul ca, la nivel global, consumul de tutun omoara anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumatori, expusi fumatului pasiv.

Avand ca structura cadru Conventia privind controlul tutunului, toate tarile ar trebui sa utilizeze taxe si politici de impozitare asupra produselor din tutun pentru a reduce consumul.

Cercetarile demonstreaza ca practicarea de taxe/accize mai mari este eficienta in reducerea fumatului in randul persoanelor cu venituri mici si, de asemenea, in prevenirea fumatului pentru tineri. Cresterea accizelor determina o crestere a pretului de tutun cu 10% si o scadere a fumatului cu aproximativ 4% in tarile cu venituri mari si cu pana la 8% in tarile cu venituri mici si medii.

In plus, cresterea accizelor la tutun este considerata a fi cea mai eficienta masura de control a tutunului, raportata la costuri. Raportul OMS din 2010 indica faptul ca o crestere cu 50% a taxelor si accizelor pe tutun va genera mai mult de 1,4 milioane de dolari, ca si fond de rezerva pentru 22 de tari cu venituri mici.

Obiectivul general al acestei campanii lansate de OMS este de a contribui la protejarea generatiilor prezente si viitoare, nu numai din punctul de vedere al consecintelor medicale, dar si al celor sociale, de mediu si economice datorate consumului de tutun, dar si fumatului pasiv.


„Accize mai mari la tutun, mai putine decese si boli!”

La nivelul judetului Covasna, cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Covasna, din cadrul Agentiei Nationale Antidrog, organizeaza o serie de activitati de informare a populatiei cu privire la efectele si riscurile asociate consumului de tutun asupra sanatatii, precum si cu privire la insemnatatea zilei de 31 mai.

Astfel, va fi implementata Campania Nationala „Accize mai mari la tutun, mai putine decese si boli!”, in care vor fi distribuite afisele campaniei, iar in parcul central al Mun. Sfantu Gheorghe, intre orele 10:00-13:00, in cadrul cortului amenajat de Directia de Sanatate Publica Covasna, va avea loc actiunea „Felicitari pentru ca ai reusit sa renunti la fumat!”. Pe langa aceasta, organizatorii (DSP Covasna) si partenerii actiunii (CPECA Covasna si Uniunea Artistilor din Transilvania – Apararea Interesului Social), pregatesc publicului activitati de masurare a monoxidului de carbon si a capacitatii vitale a plamanilor si vor distribui 600 de pliante si flyere informative privind efectele si riscurile consumului de tutun.

Tot vineri, cu ocazia Zilei Portilor Deschise organizate de catre Inspectoratul Judetean de Jandarmi Covasna, incepand cu ora 10:00, CPECA Covasna sustine actiunile „Floarea sanatatii” si „Bratarile antifumat”.

CPECA Covasna se alatura organizatorilor Caravanei Bicicleta, eveniment ajuns la a XIV-a editie, marca Radio Romania Targu Mures, care va poposi la Muzeul National al Carpatilor Rasariteni in data de 1 iunie. Prin traseul sau de circa 600 km, prin 5 judete din tara, planificat a fi parcurs in 9 zile, Caravana Bicicleta promoveaza stilul de viata sanatos, in armonie cu natura.

De asemenea, la nivelul scolilor gimnaziale din Sf. Gheorghe vor fi distribuite cu sprijinul Inspectoratului Scolar al Judetului Covasna, 300 de evantaie personalizate cu sloganul „Fara fum de Ziua Mondiala fara Tutun”; iar la sedintele cu parintii programate in cadrul Proiectului „Ma implic sunt responsabil!”, vor avea loc informari tematice ale acestora.31 Mai 2014 - Sursa: Covasna MediaArticole recente:
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Stop Abandonului
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016