4 motive pentru a recicla

„A Recicla”  este al treilea termen din cei trei RE: a Reduce, a Refolosi, a Recicla.

Insa inainte de a prezenta 4 motive (dintre multele care exista) pentru care fiecare dintre noi ar trebui sa recicleze macar o parte din materialele folosite zilnic, este necesar a mentiona si urmatoarele lucruri:·         

Primul pas in incercarea de a reduce consumul propriu – daca nu ai nevoie, nu cumpara! – si astfel vei reduce si cantitatea de materiale irosite; Cand achizitionezi un produs, alege o companie care foloseste ambalaje ce pot fi refolosite, reciclate; de exemplu, daca sunt folosite materiale plastice, mai mult plastic va fi reciclat si o cantiatate mai mica va fi aruncata, nemaipoluand pasunile sau oceanele;

Inainte de a arunca ceva,  gandeste-te daca acel lucru poate fi folosit in vreun fel. De exemplu, poti pune rasaduri in acel recipient, sau il poti folosi pentru a pastra agrafe le pentru hartie? Sau poti folosi materialul pentru a impacheta un cadou? Il poti dona unei case de copii sau unui azil de batrani? Atunci nu-l arunca, recicleaza-l! Aceste lucruri pot parea evidente si firesti pentru unii dintre noi, insa multi uita sa-si puna aceste intrebari inainte de a arunca la gunoi resturile. Iar acum sa vedem patru dintre  multiplele motive pentru care ar trebui sa reciclem materialele din jurul nostru:

1.       Fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci si foloseste cu 40% mai putina energie si cu 50% mai putina apa. Daca s-ar recicla hartia din toate gospodariile de pe planeta, 750 000 de metri cubi de paduri ar fi salvati in fiecare an, scutind totodata autoritatile locale de cheltuielile enorme folosite pentru colectarea deseurilor. De asemenea energia economisita datorita reciclarii hartiei intr-un an ar fi suficienta pentru asigurarea energiei electrice pentru 512 gospodarii intr-un an.

2.       Sticla este 100% reciclabila, insa nu este biodegradabila. Materialele brute folosite la fabricarea ei – nisip, carbonat de sodiu, oxid de calciu – sunt extrase din sol si topite impreuna la temperaturi foarte mari. Astfel ca , prin reciclare, este economisita energie; energia rezultata din reciclarea unei singure sticle este echivalenta cu puterea unui bec de 100 watti care lumineaza timp de o ora. De asemenea, fiecare tona de sticla reciclata salveaza 1,2 tona de materiale brute.

3.       Cutiile de conserve  sunt 100% reciclabile. Ele sunt topite pentru crearea otelului. Acest lucru reduce considerabil extractiile de minereu de fier si totodata energia folosita la extractie.

4.       In anul 2007, 562 milioane de PET-uri au fost fabricate din reciclare. Acest lucru a contribuit la inlaturarea a 19 000 tone de plastic de pe zonele verzi, insa au constituit doar 24% din productia de PET-uri din 2007. Daca inca mai aveti nevoie de motive pentru a va convinge de utilitatea reciclarii materialelor, uitati-va in jur: la gunoiul atuncat pe trotuare sau chiar langa containerul de gunoi, la zonele verzi acoperite de deseuri atunci cand mergeti cu familia la picnic, la raurile poluate si pline de PET-uri… Ganditi-va daca acesta este mediul in care doriti sa va cresteti copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *