40% din decese sunt cauzatLa nivel mondial, substantele poluante din mediul inconjurator actioneaza ca o otrava asupra sanatatii oamenilor, provocand un numar impresionant de victime.

Doua decese din cinci sunt legate, direct sau indirect, de factorii ambientali, se arata intr-un studiu aparut in revista „Human Ecology”. Aceasta cifra a rezultat in urma unor analize facute de profesorul american David Pimentel, care a studiat, timp de un deceniu, statisticile medicale referitoare la efectele devastatoare ale poluarii asupra starii de sanatate a oamenilor.

David Pimentel, profesor de ecologie si agronomie la Universitatea Cornell (statul New York), a fost ajutat in cercetarile sale de o echipa de studenti care urmaresc si analizeaza degradarea continua, la nivel global, a conditiilor ambientale. „Schimbarile dramatice ale ecosistemelor, evolutia parazitilor si mutatiile virusilor, perioadele de seceta care, in unele locuri, duc la o situatie deplorabila din punct de vedere al igienei, toate acestea provoaca aparitia a numeroase maladii”, se mentioneaza in studiul specialistilor americani. De asemenea, defrisarea fara discernamant a dus, spre exemplu, la aparitia unor focare de paludism in unele tari africane, dar si in alte zone de pe glob.

Trei milioane de tone de pesticide Substantele chimice, expunerea indelungata la ultraviolete sau la radiatii ionizante, fumatul, poluarea cauzata de emisiile de gaz, degradarea solurilor, contaminarea alimentelor, rezistenta crescuta la medicamente reprezinta cauza a 75% din imbolnavirile de cancer, maladie care face sase milioane de victime anual, se mai precizeaza in studiu. Aparitia cancerului mai poate fi provocata de un factor poluant: peste trei milioane de tone de pesticide „acopera” suprafata Pamantului in fiecare an. Aerul suprasaturat cu substante otravitoare constituie, de asemenea, cauza decesului a peste trei milioane de persoane.

Un sfert din acestea sunt copii, care cad victime ale virozelor respiratorii sau maladiilor de plamani. Fumatul, boala veche Conditiile sanitare precare, apele poluate ori accesul insuficient la resurse de apa potabila duc la moartea a peste cinci milioane de oameni. Tuberculoza, supranumita boala saraciei, care apare in special in tarile in curs de dezvoltare ce nu dispun de fonduri suficiente pentru imbunatatirea conditiilor de trai zilnic, ucide cel putin trei milioane de persoane. La randul sau, fumatul, prin dubla sa actiune de factor poluant (activ si pasiv), este responsabil cu decesul a minimum trei milioane de oameni. e de poluare

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here