40.000 de caini fac viata grea bucurestenilor

Adoptii Caini
La Institutul „Matei Bals” din Bucuresti ajung zilnic aproximativ 20-30 de oameni care solicita tratament antirabic sau care au fost muscati recent de cainii comunitari. Autoritatile estimeaza ca aproximativ 40.000 de caini fara stapan mai traiesc in Bucuresti.

Suntem de jumatate de ora la Sectia de Boli Infectioase a Institutului „Matei Bals” din Bucuresti si s-au perindat, deja, trei persoane care solicita asistenta medicala dupa ce au fost atacate de caini comunitari: o eleva, un pensionar, un barbat intre doua varste.

Daca ar mai fi sosit in curtea Institutului o blonda, un asiatic si un neoprotestant, la Bals s-ar fi putut intinde o Hora a Unirii. Mergem la Institut ca sa aflam rezultatele atacurilor haitelor de caini fara stapan, al caror numar este estimat de edilii Capitalei la circa 40.000. Inca de la bariera de acces in spital, un sef de tura ne avertizase: „Multi, domnule, multi ne vin, eu ii inregistrez aicea, la poarta, ii scriu in caiet! Ieri, par egzamplu, mi-au venit vreo 40 de oameni, cu tratamente si cu muscaturi! Unde-o sa ajungem?”. Intrebarea portarului zboara cuminte in eter si se fixeaza zdravan acolo, in asteptarea unui raspuns al Primariei Generale din Bucuresti. „Avem foarte multi oameni care ni se adreseaza.

Majoritatea provin din Capitala, dar ajung destui si dinspre localitatile invecinate. Abia avem timp sa respiram!”, ne-a declarat sacadat, intre doua injectii, medicul primar Adriana Hristea. Intr-o camaruta alaturata, o asistenta se lupta sa readuca la viata calculatorul („Softul e de vina…”, mormaie ea) de pe birou: in acea memorie electronica sunt inregistrate victimele cainilor, zecile de bucuresteni care isi prezinta, in functie de programarea medicilor, piciorul zgariat sau mana muscata pentru injectia obligatorie. „Ce vreti, domnu”, asa e lumea asta impartita: cainii au dreptul la eutanasie, sau cum i-or mai zice, iar oamenii au dreptul la seringi.

Chestie de optiune! Si pe mine m-au muscat niste caini acu” doua luni, eu stau in Pajura, dar nu as cere niciodata sa-i euta… eunata… cum ii spune, domn”le?”, se precipita bucuresteanul Nicolae Greaban, unul dintre cei prezenti in curtea spitalului. Eleva Gabriela Guta (15 ani) spune ca a scapat cu bine. „M-a atacat un catel, a simtit, probabil, ca mi-e frica sau ca il amenint eu cu ceva! Doar m-a zgariat, n-a fost in stare de nimic!”, spune fata, care adauga ca nu este de acord cu eutanasierea cainilor.

„E usor sa te razbuni pe niste fiinte fara aparare! Mai greu este sa le oferi o alternativa, iar aici, Romania e nepregatita la multe: nu poate ea sa hraneasca niste refugiati, vai de mamaliga ei, dar niste maidanezi?”, concluzioneaza eleva.

Inauntru, intr-un salon, un barbat sta lungit pe pat si respira greu. A fost muscat, iar acum a venit pentru continuarea tratamentului. „Acum 28 de zile am fost atacat de un caine, in zona Floreasca. Avea stapan, uitase poarta deschisa. M-am ferit eu, dar n-am putut sa-l evit!”, ne spune Ion Georgescu (49 ani) din Bucuresti. „Sunt iubitor de animale, dar acesti caini sunt pericol social, sa stiti.

Cine ma despagubeste pentru timpul pierdut? Cand am venit aici, am stat la coada o ora si jumatate! Primaria se acopera de legi, pe cine sa dai in judecata?

Mai ai si cheltuieli, ca serviciul nu este- gratuit total, antibioticul se cumpara! Foarte rau ca noua lege permite eutanasierea doar a cainilor batrani sau bolnavi!”, adauga Georgescu. Langa el, Dragos Checiu (28 ani) confirma: „Este neplacut, este timp pierdut, este si emotia de moment! Mi s-au dat injectii in 5 doze, pe care le iau la indicatiile medicului, de aceea am revenit azi aici. Eu mergeam spre casa cand a sarit un caine la mine!”. Dragos este originar din Roman si locuieste acum in Bucuresti.

Focarele de rabie se extind in tara

Zilnic la Centru Antirabic se prezinta zeci de persoane muscate de caini
Judetul Salaj detine in prezent un nedorit record: Directia Sanitar-Veterinara (DSV) locala a identificat nu mai putin de 16 focare active de rabie, din care sapte dateaza din acest an. „Este o situatie periculoasa si fara precedent, cauzata de vulpile purtatoare de virusul turbarii, ce intra in gospodarii in cautare de hrana, putand transmite virusul animalelor domestice”, a declarat directorul DSV Salaj, Mircea Martin, citat de Mediafax. Orasul Bucuresti nu s-a mai confruntat cu o situatie similara din decembrie 2007, cand o vulpe turbata ar fi fost semnalata in zona Ilfov, la Magurele.

In astfel de cazuri, se instituie o zona de protectie si una de supraveghere mult mai larga, in interiorul carora se efectueaza eutanasierea cainilor suspecti si se vaccineaza populatia. La vremea respectiva, DSV Bucuresti a negat vehement faptul ca ar exista, pentru Capitala, riscul izbucnirii unei epidemii de rabie. Ca masura de reducere a numarului de focare de rabie, Guvernul a hotarat sa acorde o recompensa de 50 de lei pentru oricine va aduce o vulpe impuscata la laboratoare pentru evaluarea vaccinului antirabic aplicat anterior.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *