43,5 milioane euro pentru managementul deseurilor

Proiectul „Sistemul integrat de management al deseurilor in judetul Vrancea”, initiat de presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, a obtinut o finantare de 43,5 milioane euro. Anuntul oficial a fost facut de presedintele Agentiei Nationale de Protectia Mediului, Mihail Faca, in cadrul unei conferinte de presa organizata la Consiliul Judetean.managementul deseurilor

Proiectul „Sistemul integrat de management al deseurilor in judetul Vrancea” a obtinut o finantare de 43,5 milioane euro. Finantarea este asigurata de Uniunea Europeana. Presedintele Agentiei Nationale de Protectia Mediului, Mihail Faca, a declarat ca „Vrancea este unul dintre cele mai pu-ternice si active Consilii Judetene din tara”, in ceea ce priveste implementarea proiectelor europene. „Luni, Comisia Europeana a anuntat ca a fost aprobata finantarea la proiectul -Sistemul integrat de management al deseurilor in judetul Vrancea-. Vrancea este unul dintre cele mai puternice si active Consilii Judetene din tara, si nu ma refer doar la aceasta actiune de colectare a deseurilor electrice, ci si la relatia cu Uniunea Europeana in ceea ce priveste managementul deseurilor menajere si de apa-canal.

Consiliul Judetean Vrancea este in fata, comparativ cu celelalte judete”, a precizat Mihail Faca. Acest proiect a fost demarat pentru a raspunde directivelor europene transpuse in legislatia romaneasca, privind infiintarea unor gropi de gunoi ecologice, dar si pentru inchiderea vechilor gropi de gunoi si curatarea deseurilor din mediul rural. Conform master planului de actiune elaborat de firma de consultanta Royal Huskoning ERM Intergroup Engineering din Olanda,s-a stabilit ca statiile de transfer a deseurilor vor fi construite pe teritoriul localitatilor Focsani, Adjud, Odobesti, Racoasa, Vidra, Naruja, Dumitresti si Tataranu, iar depozi-tul ecologic la Movilita, in punctul Haret. „Cel mai probabil in luna septembrie va fi semnat contractul de finantare a investitiei, iar ulterior se va derula procedura de licitare a lucrarii”, a precizat inginerul Daniela Negulescu, de la Unitatea de Implementare a Proiectului ISPA, din cadrul Consiliului Judetean.

Fondurile pentru realizarea proiectului au fost asigurate de Uniunea Europeana, in cadrul programului ISPA 2003. Prin implementarea proiectelor privind gestionarea deseurilor se urmareste: reducerea impactului asupra mediului inconjurator al depozitelor; introducerea colectarii si transportului deseurilor in zonele in care nu a existat pina acum sistem de salubrizare; imbunatatirea metodelor de tratare a deseurilor. In ceea ce priveste sectorul protectia naturii – biodiversitate, se doreste salvarea si reconstructia ecologica a regiunilor aflate in arii protejate si habitate de importanta europeana; asigurarea managementului habitatelor naturale si conservarii biodiversitatii; dezvoltarea centrelor de informare – vizitare legate de ariile protejate; sprijinirea comunitatilor locale in dezvol-tarea unor activitati alternative in ariile protejate.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *