49.000 de romani si-au schimbat rablele

    Peste 16.000 de romani si-au schimbat anul acesta masina ruginita si veche, care „manca” o gramada de bani cu reparatiile. De 3 ani de cand functioneaza acest program, peste 49.000 de rable au ajuns fier vechi, dar in tara sunt doua milioane de masini fabricate de peste 12 ani.

    A inceput ultima etapa din Programul „Rabla”, care se va incheia pe 12 decembrie, dar ultimul dosar se poate depune doar pana in ziua de 5 decembrie, pentru verificare.

    Anul acesta, actiunea a inceput in aprilie, pentru casarea a 16.500 de masini mai vechi de 12 ani, dar in prima etapa erau deja achizitionate 14.451.

    Pentru etapa a treia, au mai ramas doar 418 autoturisme nedistribuite, care pot lua locul unor harburi.

    Pentru acestea, Administratia Fondului de Mediu (AFM) va aloca 1,47 milioane lei, insemnand cate o prima de 3.000 lei pentru fiecare masina in stare de functionare predata la REMAT.

    Pentru finalul programului, AFM a autorizat sa participe 36 de firme producatoare, distribuitoare sau importatoare de autoturisme. Din fiecare marca au fost repartizate circa 45 de masini, de la producatorii Dacia, Daewoo, Fiat, Ford, Porche, Opel si Peugeot.

    „Programul de stimulare a innoirii parcului auto national a avut si anul acesta succes. Guvernul nu a luat inca decizia daca va continua si in anul 2008”, ne-a informat Adela Popescu, director in AFM.

    „Cand am vazut-o, am pupat-o”

    138074_3foto.jpgRadu este unul dintre fericitii posesori ai unei masini nou-noute, achizitionata prin programul Ministerului Mediului. „Masina veche era fabricata in 1993, dar mi-a fost de mare ajutor: m-a dus cu familia in concedii, a carat varza, cartofi, soba si chiar mobila. In ultima vreme ma chinuia foarte mult si asa a tinut-o pana in ultima zi, cand am dus-o la REMAT. Am muncit vreo doua ore sa scot totul de pe ea”, ne-a povestit Radu.

    Nu a fost usor nici sa primeasca masina noua pentru ca a asteptat trei luni. „Cand am vazut-o la poarta, am pupat-o, asa frumoasa si asteptata era. Am botezat-o imediat Paunica pentru ca asa se numeste culoarea vopselei”, a adaugat Radu.

    Sursa:

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *