5 atribute umane pe care le regasim in lumea animalelor

5 atribute umane pe care le regasim in lumea animalelor

Oamenii nu se pot compara cu lumea animala: nu sunt nici cel mai rapid, nici cel mai puternic animal. Chiar si cand este vorba de simturi, oamenii sunt mult in spatele unor creaturi din lumea animalelor. Pasarile vad mai bine decat oamenii, cainii au un miros mult mai dezvoltat decat cel uman si multe animale au simturi pe care oamenii nu le au deloc. Rechinii simt campul magnetic, testoasele electricitatea si albinele vad radiatiile ultraviolete. Broastele testoase pot trai sute de ani mai mult decat o fac oamenii. Medicina de baza este folosita de o anumita specie de paianjen care consuma anumite plante pentru a controla nasterea si de papagalii care mananca o anume argila pentru a scapa de otrava. Si atunci ce ne face pe noi speciali in lumea animalelor? In continuare va prezentam 5 atribute umane, de care suntem mandri si vedem care dintre animale au aceleasi abilitati.

Cultura in lumea animalelor
Cultura cuprinde toate comportamentele si activitatile care nu sunt innascute dintr-o comunitate. Arta, religiile, atitudinile comune si practicile, toate sunt fatete ale culturii. Varietatea extraordinara a culturilor din lumea intreaga este ea insasi interesanta; insa nu toate culturile sunt umane. Pentru ca o activitate sa intre in cultura nu trebuie determinata de gene, trebuie sa treaca de la un individ la altul in toata comunitatea, sa nu fie uitata imediat ce s-a incheiat si sa fie transmisa din generatie in generatie. Multe dintre primate au propriile culturi si traditii precum dansul ploii executat de un anumit grup de cimpanzei inainte de inceperea furtunii. In 1963, un macac japonez a descoperit confortul unei bai fierbinti si de atunci, aceasta practica a fost adoptata de toata comunitatea.

Lumea animalelor si emotiile
Oamenii experimenteaza o paleta larga de emotii. Furie, suparare, frustrare, euforie, ne traim vietile trecand de la o emotie la alta. Oricine a avut un animal de companie mai mare, caine sau pisica stie ca aceste creaturi simt furie, dorinta, panica, afectiune, jena si multe alte sentimente. Mamele delfin ai caror pui au murit prezinta toate simptomele supararii, iar caracatitele plictisite cad in depresie. Curiozitatea poate fi observata la reptile si gelozia pentru atentia parintilor in cazul gemenelor a fost vazuta la primate. Maimutele salbatice adopta orfanii suratelor lor. Altruismul a fost observat la gorile in doua situatii diferite cand copilasi au fost scapati in cusca lor. De fiecare data, o gorila a mangaiat copilul si l-a dat ingrijitorilor de la Zoo. De asemenea, cimpanzeii se consoleaza reciproc dupa un atac. Prin urmare, emotiile sunt departe de a fi o experienta eminamente umana.

Limbajul din lumea animalelor
Limbajul este folosit pentru comunicarea nevoilor, dorintelor si ideilor. Grupuri diferite si-au dezvoltat propriul limbaj, iar acesta se poate schimba si evolua peste timp. Oamenii folosesc o varietate de limbaje si nu toate sunt verbale. Spre exemplu, unele persoane din Guineea Ecuadoriala comunica facand gesturi largi cu mainile, destul de asemanator cu libajul folosit de hipoacuzici, iar in Insulele Canare se comunica prin fluierat. Anumite animale au propriul limbaj. Primatele, balenele, pasarile folosesc „cuvinte” diferite pentru a identifica obiecte, actiuni si nume individuale, iar cimpanzeii chiar folosesc sintaxa si gramatica. Ca un studiu de caz, femela cimpanzeu Washoe a fost crescuta ca si cum ar fi fost un copil surd. Ea a invatat peste 350 de cuvinte in engleza si chiar le putea combina pentru a forma noi cuvinte sau propozitii. In salbaticie, cimpanzeii folosesc numai 70 de semne.

Lumea animalelor are umor
Umorul face parte din viata multor oameni. Este dificil sa-l definesti, exista atat de multe forme de umor care produc amuzament si, de multe ori, hohote de ras. Cimpanzeii, asemeni oamenilor, nu sunt straini de ras. De multe ori se gadila unul pe altul, iar rezultatul este previzibil: izbucnesc in ras. Desi umorul produce adesea rasul, rasul nu implica mereu umorul. Chiar si sobolanii au demonstrat ca sunt capabili sa rada. Ca sa nu mai vorbim de cimpanzei care gasesc anumite situatii amuzante.

Folosirea uneltelor in lumea animalelor
Una dintre caracteristicile definitorii ale oamenilor este abilitatea de a folosi uneltele. Astfel, oamenii au construit orase mari, au rafinat agricultura, si-au securizat cunostintele culturale prin scris, ba chiar au calatorit si pe luna. Multi ani s-a crezut ca omul este singurul animal capabil sa foloseasca uneltele. Acum stim ca nu este adevarat. Toate primatele, ciorile, corbii, delfinii, elefantii chiar si caracatitele folosesc unelte. Adesea, folosirea uneltelor este culturala, iar uneltele precum si modul de folosire a acestora difera de la o populatie la alta. Cimpanzeii folosesc pietrele pe post de ciocan si nicovala, gorilele se folosesc de bete pentru a merge, pescarusii folosesc momeli pentru a prinde peste, iar elefantii isi fac vase din care sa bea apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *