5 decembrie – Ziua Internationala a Voluntarilor

5 decembrie – Ziua Internationala a Voluntarilor
5 decembrie – Ziua Internationala a Voluntarilor

In 1985, Organizatia Natiunilor Unite a declarat ziua de 5 decembrie Ziua Internationala a Voluntarilor si de atunci, pe 5 decembrie, Ziua Voluntarilor se sarbatoreste in intreaga lume, dand ocazia tuturor voluntarilor cat si organizatiilor de voluntari de a-si face vizibile activitatile desfasurate atat la nivel local, cat si la nivel national si international.

Voluntariatul, asa cum este el definit de Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, reprezinta participarea voluntarului persoana fizica la activitati de interes public desfasurate in folosul altor persoane sau al societatii, organizate de catre persoane juridice de drept public sau privat, fara remuneratie, individual sau in grup. Tot in lege este definit si voluntarul ca fiind orice persoana fizica, fara deosebire de rasa, origine etnica, religie, sex, opinie, apartenenta politica, care a dobandit capacitate de munca potrivit legislatiei in domeniul muncii si desfasoara activitati de voluntariat. De ce sa fii voluntar? Raspunsul ar putea fi un citat din Mahatma Ghandi: „Pentru ca daca asteptam sa traim intr-o lume mai buna trebuie sa contribuim la crearea ei. Pentru a fi schimbarea pe care ne-o dorim in lume.” Pentru ca implicarea in activitati de voluntariat dezvolta o serie de abilitati si competente sociale precum solidaritatea, toleranta, increderea, spiritul civic si responsabilitatea sociala. Pentru ca implicandu-ne in activitati de voluntariat reusim sa vedem lumea prin ochii celorlalti, sa intelegem si sa observam limitele incorecte pe care societatea le pune in fata unora dintre membrii ei. Pentru ca voluntariatul are extraordinare valente educative, fiind o forma de invatare prin actiune practica, ce poate genera dobandirea de cunostinte si abilitati.
O ilustrare a acestor idei o reprezinta activitatile desfasurate de voluntarii Bibliotecii Judetene „Christian Tell” Gorj si ai Centrului Europe Direct Gorj in anii 2013 si 2014. Acestia s-au implicat intr-o gama variata de activitati, dintre care amintim: Cursuri de limba engleza pentru seniori, Cursuri de retele sociale pentru seniori, Ateliere de vacanta de la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Judetene Gorj, organizarea pe 9 mai a Zilei Europei, participarea la sesiunile interactive de descoperire a culturii europene prin joc in cadrul activitatii „Europa, joaca-te cu noi!”, promovarea miscarii in aer liber prin concursul „Alerg pentru Europa!”, promovarea unui stil de viata sanatos in activitatea „Oraselul copiilor sanatosi”.

Astfel, voluntarii au desfasurat activitati impreuna cu persoane din diferite categorii de varsta si socio-profesionale, invatand sa lucreze si sa comunice in cadrul unei echipe, sa se implice, sa organizeze si sa promoveze un eveniment, sa organizeze activitati outdoor pentru copii, sa livreze cursuri de limba engleza pentru seniori (nivel incepator), sa practice si sa promoveze miscarea in aer liber, astfel ajungand sa-i inteleaga mai bine si sa-i aprecieze pe ceilalti.
Pe durata desfasurarii activitatilor din cadrul Atelierelor de vara de la Filiala pentru Copii, cat si pe perioada desfasurarii Cursurilor de limba engleza pentru seniori, activitati cu o durata mai mare, de doua luni, s-au creat adevarate punti de legatura intre generatii.

Aceste randuri au fost asternute pe hartie in onoarea voastra, dragi voluntari ai Bibliotecii Judetene „Christian Tell” Gorj si ai Centrului Europe Direct Gorj, ca un gest de multumire si apreciere a valorii muncii pe care voi ati depus-o si poate ca un imbold pentru ceea ce vom putea face in continuare impreuna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *