5 iunie, Ziua Mondiala a Mediului: Solul si apa fara „boala albastra” in judetul Valcea

5 iunie, Ziua Mondiala a Mediului: Solul si apa fara "boala albastra" in judetul Valcea

Cu aproape 4 ani in urma, am cerut Oficiului de Studii Pedologice si altor institutii abilitate sa efectueze o actiune de anvergura in ceea ce priveste calitatea apei potabile consumate de populatia judetului Valcea. Analizele chimice si biologice au scos la iveala ca apa din foarte multe fantani publice sau individuale este puternic poluata cu nitrati. Mai precis, 20 % din cele 16.000 de fantani nu corespundeau normelor de potabilitate. Printre localitatile cu astfel de probleme se numarau Mihaesti, Budesti, Babeni, Maciuca, Ionesti, Alunu si altele.

Aceasta situatie nu este specifica doar judetului Valcea. La nivelul tarii, peste o treime din suprafetele agricole se afla in zone cu niveluri ridicate de nitrati, iar cercetarile de profunzime au demonstrat ca poluarea apelor si solului cu nitrati este legata in principal de gestionarea haotica a gunoiului de grajd.

Dupa semnalele primite din teritoriu, Ministerul Mediului a lansat un program operational sectorial cu finantare din partea Bancii Mondiale in valoare de 60,5 milioane euro printr-un proiect in care au fost vizate 70 de localitati cu vulnerabilitati majore din 34 de judete. Intitulat „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”, proiectul a avut ca obiective realizarea activitatilor de colectare, depozitare si gestionare a gunoiului de grajd prin constructia unor platforme comunale, dotarea gospodariilor cu platforme individuale de depozitare, precum si cu echipamente de compostare, transport in camp si imprastierea gunoiului neutralizat pe suprafetele agricole.

Desi, initial, am solicitat ca Valcea sa fie integrata in proiect cu trei localitati dintre cele mai vulnerabile, am fost cuprinsi doar cu comuna Mihaesti, unde am reusit deja sa implementam cu bune rezultate un astfel de proiect.

Am aflat in schimb, zilele trecute, ca noul ministru al Mediului, Rovana Plumb, a cerut Auritatii de Management sa reia actiunile impotriva nitratilor tot pe structura Programului Operational Sectorial pe perioada 2014 – 2020 si sa deschida o lista a investitiilor prioritare. Bineinteles ca nu voi rata aceasta sansa si voi insista ca si localitati din judetul Valcea sa fie cuprinse in POS.

Problema nitratilor din apa freatica si sol n-am lasat-o spre rezolvare doar pe seama demersurilor ministeriale. Din anul 2008 si pana astazi, la nivelul judetului am realizat 444 km retele de apa, fiind racordate la sistem alte 27 de localitati, ceea ce a condus la cresterea procentuala a populatiei beneficiare de apa la robinet de la 38 % in 2008, la 64 % in acest an.

Tinand seama de faptul ca este vital ca cetatenii sa aiba asigurata o sursa de apa curata, ferita de riscul unor substante poluante de suprafata, am insistat ca, acolo unde sunt astfel de riscuri, sa se execute foraje de adancime si sa se evite prizele de la nivelul apelor de sol ori din panza freatica.

De asemenea, acolo unde inca nu s-au realizat sisteme centralizate de alimentare cu apa, am cerut autoritatilor locale sa respecte prevederile Legii nr. 458/2008, potrivit carora primariile sunt obligate sa intervina pentru asigurarea potabilitatii apei. Sigur, este o problema extrem de delicata, insa solutia va veni integral in viitorul meu mandat de presedinte al Consiliului Judetean Valcea, perioada in care voi acoperi cu retele toate comunitatile in asa fel ca 95 % din populatia judetului sa beneficieze de apa potabila din surse sigure, nepurtatoare de riscuri pentru „boala albastra”

Dr.ing. ION CILEA

Presedintele Consiliului Judetean Valcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *