500 de hectare de teren din judetul Constanta vor fi impadurite

500 de hectare de teren din judetul Constanta vor fi impadurite

Judetul Constanta este prins, in acest an, in programul de impaduriri al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) – Romsilva cu 500 de hectare ce urmeaza sa fie impadurite. „Dintre aceste 500 de hectare ce urmeaza sa fie impadurite, pe 350 se vor face regenerari, iar pe 150 de hectare se vor face impaduriri efective“, a declarat Valentin Neagu, seful Directiei Silvice Constanta. Cea mai mare parte a suprafetei pe care vor fi saditi copaci se afla in Lunca Dunarii, dar nici restul judetului nu va fi neglijat. „In Lunca Dunarii au fost mereu probleme cu inundatiile in ultimii ani, iar plantatiile vechi au fost afectate“, a mai spus Valentin Neagu.

Pana in luna noiembrie, echipele RNP Romsilva lucreaza pentru pregatirea terenului, iar plantatiile se fac in intervalul noiembrie 2012 – aprilie 2013. Necesarul de puieti pentru lucrarile de impaduriri din acest an este asigurat in totalitate din pepinierele regiei si cuprinde soiurile: molid, brad, frasin, fag, dar si cires, mar si plop.

La nivel national, suprafata ce va fi impadurita in acest an este de 15.000 de hectare, iar peste 40%, respectiv 6.120 de hectare, vor fi plantari efective.

Fondurile alocate pentru programul de impadurire din 2012, pentru suprafetele din proprietatea statului si administrate de Romsilva, depasesc 120 de milioane lei, bani care provin din Fondul de conservare constituit la nivelul regiei din masa lemnoasa vanduta.

Contributie locala

Un program de impadurire se desfasoara in judetul Constanta si la initiativa Consiliului Judetean Constanta (CJC), prin Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta. In ultimii ani, autoritatile judetene au plantat milioane de puieti de salcam pentru refacerea perdelelor de protectie a terenurilor agricole si a drumurilor judetene. Puietii au fost crescuti in pepinierele Medgidia si Plopeni, tot in urma unei investitii a CJC si de unde, anual, se obtin aproape 10 milioane de tulpini, care impaduresc terenurile degradate sau perdele forestiere. Rolul acestor plantari este multiplu: protejarea culturilor, dar si a drumurilor pe timp de iarna. Perdelele forestiere impiedica depunerea zapezii pe carosabil pe timp de iarna si protejeaza culturile de grindina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *