570 de tone de deseuri electronice au fost colectate sambata

Sambata care tocmai a trecut a fost un prilej pentru aproape toti romanii din mediul urban sa scape de vechile televizoare, casetofoane sau frigidere Potrivit datelor MMDD, pana in prezent, in Romania au fost adunate 570 de tone de deseuri Colectarea de electrocasnice a fost un prilej pentru cautatorii in gunoaie sa isi completeze colectiile de electrocasnice uzate

Campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), desfasurata, sambata, la nivel national, poate fi considerata un succes atat in ceea ce priveste cantitatea de deseuri colectate, cat si in ceea ce priveste participarea, a declarat ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi. Ministrul a spus ca, desi, datele nu au fost centralizate, estimarile arata ca prin aceasta campanie s-a reusit colectarea, intr-o singura zi, a mai multor deseuri de echipamente electrice si electronice decat anul trecut. „De la inceput am considerat ca aceasta campanie are, pe langa scopul strict de colectare a deseurilor, si o valoare de test in ceea ce priveste colaborarea dintre populatie si autoritati”, a subliniat Korodi.
Ministerul Mediului va comunica datele oficiale ale acestei campanii de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, abia la sfarsitul saptamanii viitoare, deoarece primariile trebuie sa comunice rezultatele agentiilor locale de mediu, urmand ca datele sa fie centralizate de Agentia Nationala de Protectia Mediului si ulterior vor fi facute publice de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Startul campaniei de colectare a DEEE de la populatia Capitalei a fost dat sambata dimineata de ministrul mediului, Attila Korodi, impreuna cu primarul sectorului 2, Neculai Ontanu. Cetatenii din Capitala, precum si din alte 100 de orase mici si medii, au fost incurajati de autoritatile centrale de mediu si de primarii sa arunce din casa toate aparatele vechi pe care nu le mai folosesc.

Tinta propusa de UE, imposibil de atins

„Pana la sfarsitul anului 2007, la nivel national, vom strange sub un kilogram de deseuri de echipamente electrice si electronice, cu mult prea putin fata de cota indicata de Comisia Europeana. Aceasta campanie este si un exercitiu care ne va permite sa calculam realist cota de astfel de deseuri pe care o putem recupera de la populatia Romaniei. De altfel, toate tarile din zona strang anual o medie de 1,5 kilograme de deseuri electronice pe cap de locuitor, ceea ce ne arata clar ca patru kilograme, cat ar trebui sa realizam in 2008, este o tinta imposibil de atins. Astfel, la finele lui 2008, vom cere Comisiei Europene scaderea acestei cote”, a declarat Attila Korodi. La nivel national, exista deja 217 centre de colectare, dintre care 182 sunt functionale. In Capitala exista cate un centru in fiecare sector. Potrivit datelor MMDD, pana in prezent, in Romania au fost adunate 570 de tone de deseuri.

Colectarea deseurilor, mana cereasca pentru cautatorii in gunoaie

Campania de colectare a deseurilor de aparatura electrica si electrocasnica de la populatie a venit ca o mana cereasca pentru aurolaci si cautatorii in gunoaie din sectorul doi, unde viteza de reactie a acestora a depasit cu mult viteza masinilor de salubritate. Reactia locatarilor din blocuri a fost prompta, pentru ca fiecare a vrut sa scape din casa de obiectele electrocasnice nefolositoare sau defecte de ani buni, dar nici oamenii strazii nu au intarziat sa apara, intrecand viteza de reactie a autoritatilor. Zona Circului de Stat, dominata de multe strazi laterale mici, cu case la curte, si de bulevarde cu blocuri avand multe scari, a devenit, sambata si duminica, un adevarat paradis pentru cautatorii in gunoaie.
Cetatenii au depus, in fata scarilor sau direct pe trotuar, obiecte despre care cu greu isi putea inchipui cineva ca mai exista. Intre deseuri puteau fi vazute aspiratoare de praf marca Record, an de fabricatie 1975, televizoare alb-negru Diamant sau Rubin, an de fabricatie 1970, masini de cusut, racitoare cu gheata, frigidere Fram, an de fabricatie 1970, dar si monitoare de calculator, imprimante si veioze cu tabla ruginita.

Sursa: Ziarul Lumina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *