63 mil de dolari pentru salvarea Triunghiului de Corali din Oceania

Oamenii de stiinta au identificat o zona numita „Tringhiul de corali” in perimetrul geografic Indo-Pacific, zona marina ce contine peste 500 de specii de recifuri de corali. Aceasta regiune, de forma triunghiulara, acopera in totalitate sau partial marile a 6 tari: Indonezia, Malaezia, Papua Noua Guinee, Filipine, Insulele Solomon si Timor Leste. Zona este un adevarat paradis marin, ce adaposteste cele mai bogate populatii de corali, pesti, crustacee, moluste si plante marine din intreaga lume.
Labirinturile de recifuri de calcar, pajisti intinse de iarba de mare si padurile de mangrove atrag testoasele marine, giganti ai adancurilor(precum balena cu cocoasa), acestea gasind aici un loc propice pentru hrana, reproducere si odihna.
Triunghiul de corali este epicentrul mondial al diversitatii si bogatiei vietii marine. Zona este atat de bogata in corali, pesti si alte specii marine, incat de multe ori se face referire la acest loc ca fiind un „Amazon al marilor”.

Triunghiul de corali adaposteste:
– 75% din speciile de corali cunoscute;
– mai mult de 3000 de specii de pesti de recif, inclusiv specii de ton, cu o mare valoare comerciala;
– 6 din cele 7 specii de testoase marine;
– numeroase specii de balene si mamifere marine(peste 22 de specii de delfini).
Aceasta minunatie a naturii este insa in pericol. Pescuitul excesiv, precum si metodele distructive de pescuit au distrus zone intinse de recifuri de corali.

Efectele incalzirii globale : cresterea nivelului marii, cresterea temperaturii apelor oceanelor si a nivelelor de aciditate contribuie si ele la distrugerea ecosistemelor de corali.
In 2007 se infiinteaza Coral Triangle Initiative-ca masura de ocrotire si salvare a bogatiei de corali din zona.
The Global Environment Facility(GEF) si Asian Development Bank(ADB) si-au unit fortele pentru a sprijini Triunghiul de corali din Asia, centrul mondial al lumii marine, cu o suma de 63 de milioane de dolari. Fondurile GEF vor acoperi activitatile de protejare a ecosistemelor marine si de coasta si vor dezvolta masuri necesare pentru a ajuta zona sa se adapteze schimbarilor climaterice. Contributiile GEF, in valoare de aprox. 425 mil de dolari, vor fi indreptate catre Coral Triangle Initiative pentru implementarea unui management de pescuit eficient, care sa asigure conservarea ecosistemelor de corali odata cu reducerea saraciei din acea zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *