70 de specii de pasari, in calea autostrazii

BUCURESTI – PLOIESTI – Siturile Natura 2000 trebuie sa ramana intacte
Padurea Surlari, din care urmeaza sa fie defrisata o parte pentru realizarea Autostrazii Bucuresti – Ploiesti, gazduieste 70 de specii de pasari protejate, si nu „cateva pasari mici”, cum declarau guvernantii.

Lucrarile la Autostrada Bucuresti – Ploiesti sunt blocate deoarece nu au fost realizate exproprierile terenurilor aflate pe amplasamentul lucrarii, precum si din cauza lipsei avizului de mediu pentru defrisarea unei parti din situl Natura 2000 Gradistea – Caldarusani – Dridu, respectiv o mica parte din Padurea Surlari.

Suprafata sitului este de 6.642 de hectare, iar pentru a realiza 600 de metri de autostrada trebuie defrisata o suprafata de 4,2 hectare. „Nu se pune problema neobtinerii avizului de mediu pentru defrisare, ci perioada de timp in care se obtine. Daca se va face studiul avifaunistic, avizul va fi obtinut intr-un an, iar, daca se va recurge la procedura rapida, cea convenabila noua, ar dura cateva minute. Nu este asta principala problema, deoarece putem lucra din sens invers”, ne-a explicat Stefan Szobotka, directorul de comunicare al Companiei Nationale de Drumuri. Specialistii in domeniul protectiei mediului sunt de alta parere. „Daca este un sit Natura 2000, protejat din punct de vedere legal la nivel european, autoritatile au obligatia sa pastreze intacta padurea, nu sa o degradeze”, ne-a explicat Mircea Gogu-Bogdan, biolog.

RAMSAR.
Situl gazduieste 70 specii de pasari protejate. Astfel, aici gasim 60 de specii de pasari migratoare, trei specii periclitate la nivel global si 23 de specii de pasari incadrate in Directiva Pasari privind conservarea pasarilor salbatice. „Cele trei specii de pasari periclitate la nivel global inseamna ca populatia este in declin major, si cu atat mai mult trebuie sa le protejam”, ne-a declarat Mircea Gogu-Bogdan, biolog. Conform datelor primite de la Administratia pentru Protectia Mediului Ilfov, in perioada de migratie situl gazduieste mai bine de 20.000 de exemplare de pasari de balta, fiind posibil candidat Ramsar, una dintre cele mai importante conventii internationale prin care sunt protejate zonele umede. „In Romania sunt cunoscute deja Lunca Dunarii, Lunca Prutului si Delta Dunarii”, ne-a explicat Ana Maria Ene, consilier principal al APM Infov. Nagy Zoltan, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ne-a declarat in urma cu o saptamana ca padurea ce ar urma sa fie defrisata adaposteste „cateva specii de pasari mici”, insa nu stia care, deoarece era in concediu.

Importante
Cele mai importante specii de pasari salbatice intalnite in padurea care urmeaza sa fie partial defrisata in urma lucrarilor la Autostrada Bucuresti – Ploiesti sunt Ciconia ciconia, Ardea purpurea, Nycticoras nycticoras, Circus pygarcus, Sterna hirundo. Situl este foarte important pentru populatiile cuibatoare ale speciilor Aytya nyroca, Ardeola ralloides, Nycticoras nycticoras. De asemenea, prezinta o importanta deosebita in perioada de migratie pentru speciile Phalacrocorax pigmaeus, Ardeola ralloides, Egretta Alba, Cygnus cygnus si Anser albifrons.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *