Valeriu Tab?r?, premiu "negativ" la Green Awards, pentru sus?inerea organismelor modificate genetic

73 de ONG-uri din Romania isi exprima profunda ingrijorare fata de recenta re-numire a domnului Valeriu Tabara la conducerea Ministerului Agriculturii, deoarece acesta este in conflict de interese in problema organismelor modificate genetic, transmite organizatia pentru protectia mediului Agent Green.

Asociatia intreaba daca domnul Tabara va putea sa reprezinte obiectiv interesele agricultorilor si consumatorilor romani, dat fiind stransele sale legaturi contractuale cu compania Monsanto – cel mai mare producator de organisme modificate genetic (OMG) din lume.

„Romania are o istorie nedemocratica legata de cultivarea OMG, in care Valeriu Tabara a jucat un rol esential prin lobby-ul pro-OMG practicat la toate nivelurile de decizie. Valeriu Tabara nu face un secret din conflictul de interes in care se regaseste. Conform ultimelor sale declaratii pe aceasta tema, domnia sa pastreaza legatura cu compania Monsanto. Astfel, obiectivitatea si profesionalismul domnului Tabara sunt compromise, acesta neputand sa isi exercite eficient si in interes public, functia de Ministru al Agriculturii. Prin urmare, cele 73 de ONG-uri semnatare ale acestui document, cer destituirea domnului Valeriu Tabara.

Prioritatile agriculturii nu pot include OMG. Porumbul modificat genetic MON810 este singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare in Romania. Acest porumb dezvolta toxine ce ataca un daunator al porumbului (viermele sfredelitor) care nu reprezinta o problema in agricultura romaneasca. Drept urmare, porumbul modificat genetic nu are succes in randul agricultorilor romani. Conform datelor oficiale, suprafetele de porumb modificat genetic au scazut drastic in ultimii ani .

De asemenea, soia modificata genetic – o nostalgie cunoscuta a domnului Valeriu Tabara, are avantaje indoielnice. Romania a fost singurul stat din lume care a raportat productie mai mare la hectar in cazul soiei modificate genetic, cifrelor record nefiindu-le niciodata verificate autenticitatea.

Reamintim de rezultatele numeroaselor studii stiintifice care arata efectele negative ale OMG asupra sanatatii si mediului. State importante din UE au interzis cultivarea de OMG in baza acestor studii. Printre aceste state se numara Franta, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria. OMG nu reprezinta dezvoltarea agriculturii ci un risc enorm si costisitor pe care nu trebuie sa ni-l asumam”, scrie Agent Green intr-un comunicat.

„Conform sondajelor de opinie , consumatorii romani nu doresc sa consume OMG. 74% dintre romani sunt impotriva consumului de produse modificate genetic iar 81% doresc interzicerea OMG. Autoritatile trebuie sa ne apere dreptul la hrana sanatoasa si nu sa serveasca interesele industriei biotehnologice. Valeriu Tabara nu ne poate asigura ca isi va face datoria fata de cetateni”, afirma Ramona Duminicioiu, presedinta a Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic.

„Intoarcerea lui Tabara la conducerea Ministerului Agriculturii il pune intr-o noua situatie de incompatibilitate din cauza colaborarii sale cu corporatia Monsanto. Odata cu instalarea lui Tabara, aceasta companie flamanda dupa profit nu va mai avea nici un obstacol in calea contaminarii alimentelor noastre si culturilor de camp cu plantele lor modificate genetic care ne pun in pericol sanatatea, biodiversitatea si agricultura. Numirea lui Tabara este o rusine pentru Guvernul Boc promotor al OMG in Romania. Aceasta greseala trebuie indreptata prin destituirea de urgenta a ministrului”, a declarat Gabriel Paun, presedinte al Asociatiei Agent Green.

„Nu doresc sa cultiv plante modificate genetic! Ferma mea este certificata ecologic. Imi este teama ca intr-o zi porumbul meu va fi contaminat cu porumb modificat genetic si nu voi putea sa cer nimanui socoteala. Taranul roman nu trebuie sa fie aservit lui Monsanto”, afirma Willy Schuster agricultor ecologic si vice-presedinte al Asociatiei Eco Ruralis.

Organizatiile semnatare cer prim-ministrului Emil BOC destituirea de urgenta a lui Valeriu Tabara din orice functie de conducere in cadrul Ministerului Agriculturii si numirea unui nou ministru care nu se afla in nici o situatie de incompatibilitate.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here