73 de organizatii cer destituirea de urgenta a ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara

4
161

73 de ONG-uri din Romania isi exprima profunda ingrijorare fata de recenta re-numire a domnului Valeriu Tabara la conducerea Ministerului Agriculturii, deoarece acesta este in conflict de interese in problema organismelor modificate genetic, transmite organizatia pentru protectia mediului Agent Green.

Asociatia intreaba daca domnul Tabara va putea sa reprezinte obiectiv interesele agricultorilor si consumatorilor romani, dat fiind stransele sale legaturi contractuale cu compania Monsanto – cel mai mare producator de organisme modificate genetic (OMG) din lume.

„Romania are o istorie nedemocratica legata de cultivarea OMG, in care Valeriu Tabara a jucat un rol esential prin lobby-ul pro-OMG practicat la toate nivelurile de decizie. Valeriu Tabara nu face un secret din conflictul de interes in care se regaseste. Conform ultimelor sale declaratii pe aceasta tema, domnia sa pastreaza legatura cu compania Monsanto. Astfel, obiectivitatea si profesionalismul domnului Tabara sunt compromise, acesta neputand sa isi exercite eficient si in interes public, functia de Ministru al Agriculturii. Prin urmare, cele 73 de ONG-uri semnatare ale acestui document, cer destituirea domnului Valeriu Tabara.

Prioritatile agriculturii nu pot include OMG. Porumbul modificat genetic MON810 este singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare in Romania. Acest porumb dezvolta toxine ce ataca un daunator al porumbului (viermele sfredelitor) care nu reprezinta o problema in agricultura romaneasca. Drept urmare, porumbul modificat genetic nu are succes in randul agricultorilor romani. Conform datelor oficiale, suprafetele de porumb modificat genetic au scazut drastic in ultimii ani .

De asemenea, soia modificata genetic – o nostalgie cunoscuta a domnului Valeriu Tabara, are avantaje indoielnice. Romania a fost singurul stat din lume care a raportat productie mai mare la hectar in cazul soiei modificate genetic, cifrelor record nefiindu-le niciodata verificate autenticitatea.

Reamintim de rezultatele numeroaselor studii stiintifice care arata efectele negative ale OMG asupra sanatatii si mediului. State importante din UE au interzis cultivarea de OMG in baza acestor studii. Printre aceste state se numara Franta, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria. OMG nu reprezinta dezvoltarea agriculturii ci un risc enorm si costisitor pe care nu trebuie sa ni-l asumam”, scrie Agent Green intr-un comunicat.

„Conform sondajelor de opinie , consumatorii romani nu doresc sa consume OMG. 74% dintre romani sunt impotriva consumului de produse modificate genetic iar 81% doresc interzicerea OMG. Autoritatile trebuie sa ne apere dreptul la hrana sanatoasa si nu sa serveasca interesele industriei biotehnologice. Valeriu Tabara nu ne poate asigura ca isi va face datoria fata de cetateni”, afirma Ramona Duminicioiu, presedinta a Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic.

„Intoarcerea lui Tabara la conducerea Ministerului Agriculturii il pune intr-o noua situatie de incompatibilitate din cauza colaborarii sale cu corporatia Monsanto. Odata cu instalarea lui Tabara, aceasta companie flamanda dupa profit nu va mai avea nici un obstacol in calea contaminarii alimentelor noastre si culturilor de camp cu plantele lor modificate genetic care ne pun in pericol sanatatea, biodiversitatea si agricultura. Numirea lui Tabara este o rusine pentru Guvernul Boc promotor al OMG in Romania. Aceasta greseala trebuie indreptata prin destituirea de urgenta a ministrului”, a declarat Gabriel Paun, presedinte al Asociatiei Agent Green.

„Nu doresc sa cultiv plante modificate genetic! Ferma mea este certificata ecologic. Imi este teama ca intr-o zi porumbul meu va fi contaminat cu porumb modificat genetic si nu voi putea sa cer nimanui socoteala. Taranul roman nu trebuie sa fie aservit lui Monsanto”, afirma Willy Schuster agricultor ecologic si vice-presedinte al Asociatiei Eco Ruralis.

Organizatiile semnatare cer prim-ministrului Emil BOC destituirea de urgenta a lui Valeriu Tabara din orice functie de conducere in cadrul Ministerului Agriculturii si numirea unui nou ministru care nu se afla in nici o situatie de incompatibilitate.

Sursa: Realitatea

4 COMENTARII

  1. De ce nu va opuneti importului de sroturi si alte sortimente din soia modificata genetic???? Si inca o intrebare de ce germanii nu „mor pe capete si nu au malformatii” in urma consumului de soia modificata genetic????????

  2. Ar trebui sa cumparam numai produse romanesti chiar daca acestea nu au un aspect chiar asa de placut la prima vedere. Dar SIGUR sunt mult mai bune la gust fata de produsele din import care arata spectaculos.In felul acesta putem opri importul de alimente din alte state foarte simplu, necumparandu-le.
    Va spun sincer, prefer un mar viermanos de la noi din Romanica decit un mar perfect din Turcia, de exemplu, dar care stiu ca nu-mi va aduce vitaminele care-mi sunt necesare si atit de vitale organismului.Eu pe timpul comunismului nu am fost bolnava cum este acum copilul meu, in ciuda faptului ca acum gasesti tot ce doresti pe piata romaneasca.Cind raceam ma tratam numai cu paracetamol si aspirine iar acum copilul meu pina nu inghite un antibiotic macar 5 zile, nu scapa de raceli.E grav ce se intimpla in zilele noastre si ar trebui sa ripostam.Sincer as mai prefera un conducator comunist cum a fost Ceausescu decat 350-400 de parlamentari care nu-s in stare de nimic dar care mai au un pic si ne vand si sufletul.Ca atit ne-a mai ramas.

  3. Sunt uimit de intorsatura pe care a luat-o subiectul acesta. Fiecare isi da cu parerea, da trimiteri la fel de fel de site-uri. De ce spune cineva ca dl. Tabara are relatii cu firma care face modificari genetice si de aceea le recomanda? Situatia este altfel! Dl. Tabara este un profesionist, asta ii este meseria si stie ce spune! Eu am lucrat 20 de ani in ameliorarea si selectia animalelor si stiu ce inseamna asta. Va pot spune ca este preferabil sa consumam plante modificate genetic decat mormanele de aditivi pe care le ingurgitam acum si care ne imbolnavesc. Dar industria aditivilor este atat de profitabila incat are puterea de a manipula presa impotriva a orice le poate „strica” afacerea. Inca odata: organismele modificate genetic NU sunt daunatoare, nici pentru oameni, nici pentru animale, nici pentru plante!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here