7,3 milione lei pentru Rezervatia naturala Lacul Ursu

7,3 milione lei pentru Rezervatia naturala Lacul Ursu

Marti, 26 iulie, la sediul Palatului Administrativ, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke, a primarului orasului Sovata, Peter Ferenc si a directorului ADR Centru, Simion Cretu, a avut loc semnarea contractului de finantare a proiectului „Drumul Sarii Sovata – Reabilitare si extindere infrastructura de vizitare a rezervatiei naturale Lacul Ursu si arboretele de pe saraturi” Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional (POR), Axa Prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniul Major de Interventie 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice. Valoarea totala a proiectului este de 7.321.191,58 lei, durata de implementare fiind pana in 2013
Ce inseamna Drumul Sarii ?
Drumul Sarii va realiza doua trasee ecodidactice, cu amenajarea de foisoare si prezentari ale zonei care va face legatura intre Lacul Ursu si Lacul Tineretului, prin alei amenajate. De asemenea va fi si un turn de observare inalt de 28 de metri de unde se va putea vedea intreaga statiune Sovata si zonele din imprejurimi.
Tot iluminatul public din zona lacurilor va fi refacut, precum si instatatii de iluminat in zona muntilor de sare din jurul lacului, pentru a putea fi vizitate si pe perioada serii. De asemenea, vor fi create pontoane in jurul lacurilor, in asa fel ca turisti sa fie impiedicati sa faca bai clandestine, sa poata sa ajunga la aceste lacuri, dar totodata sa le poata vizita in conditii normale. Ca noutate, drumul de legatura dintre Lacul Ursu si Lacul Tineretului va fi reamenajat, cu toate traseele refacute, zona Lacul Tineretului, va da posibilitatea tinerilor care vin in Sovata sa beneficieze de un loc de agrement.
2013, finalizarea proiectului
“Reusim sa perfectam un proiect important pentru judet, pe Programul Operational Regional, pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Proiectul are denumirea Drumul Sarii, l-am inceput inca din 2004, si acum am ajuns sa semnam acest contract, sa incepem pregatirea in vederea implementarii lui pentru a-l putea realiza pana in 2013.”
Lokodi Edita Emoke, presedintele Cj Mures
Primul proiect ecodidactic
“Practic acest proiect va fi primul proiect din tara care are si un rol ecodidactic, are un scop ecologic, si are in vedere ca Rezervatia naturala numita Lacul Ursu si arboretele de pe saraturi, sa fie pusa in valoare si prezentata in asa fel incat turistii sa o poata vizita, fara sa afecteze zona.Acei turisti care se vor plimba in Sovata sa fie dirijati de anumite alei care vor fi construite in asa fel incat sa le ofere un prilej de a se simti in largul lor prin aceste valori naturale. Incercam prin acest proiect sa realizam ceva frumos pentru turistii din Sovata, si cei care vin, in special pantru curile balneare, sa se popata plimba in jurul lacului si sa se simta in largul lor la un nivel occidental”
Peter Ferenc, primarul orasului Sovata
“Resursa naturtala care poate fi folosita”
“Dupa modul in care se dezvolta orasul statiune Sovata, in cativa ani va putea deveni un proiect de success. Sovata este o resursa naturtala care poate fi folosita, la care mai trebuie facute si o serie de lucruri colaterale. Acest proiect este unul inedit, este vorba de un parc ecoturistic, cu scop didactic, educational, de agreement, este ceva nou, Sovata prin resursele pe care le are ofera aceasta posibilitate de realizare a acestui proiect.”
Simion Cretu, directorul ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *