80 la suta din localitatile Timisului vor avea apa… pana in 2013

Prin Programul Guvernamental de alimentare cu apa la sate, conform HG 687/1997 si HG 1036/2004, in Timis a fost finalizata, receptionata si data in functiune alimentarea cu apa in urmatoarele localitati-centru de comuna: Curtea, Boldur, Manastiur, Uivar, Dumbrava, Mosnita Noua, Masloc si Bogda.

De altfel, Consiliul Judetean Timis si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului au semnat, la inceputul lunii iunie 2005, conventia aferenta respectivului Program Guvernamental de alimentare cu apa la sate. In realizarea acestuia, MTCT are calitate de investitor, proiectarea si executia lucrarilor urmand sa fie facuta de Antreprenorul Solel Boneh International – Tahal J.V. din Israel – castigatorul licitatiei internationale organizata in baza prevederilor HG 687/1997. Urmatoarea localitate-centru de comuna in care vor fi receptionate lucrarile de alimentare cu apa, in perioada urmatoare, este Pischia.
Bani mai multi pentru Timis
Desi initial suma alocata judetului Timis, in conformitate cu prevederile HG 687/1997 si HG 1036/2004, a fost de 4 milioane de dolari, aceasta a fost suplimentata, valoarea totala a lucrarilor fiind de 9.294.586 dolari. Alimentarea cu apa insa, in judetul Timis, lasa de dorit. La fel ca si canalizarea. Daca in ceea ce priveste alimentarea cu apa nu se stie procentul satelor conectate la retea, in cazul canalizarii, chiar stam prost: doar unu la suta din localitatile din mediul rural beneficiaza de asa ceva. Dar, din ce zice presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, problemele alimentarii cu apa se vor rezolva odata cu demararea unui master-plan la nivelul intregului judet, avand ca operator unic Aquatim-ul.
Se pune la cale master-planul
Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, si vicepresedintele Marius Popovici au avut recent o intrevedere cu reprezentanti ai firmei Ilf – una dintre cele doua societati care asigura consultanta pentru elaborarea master-planului (de alimentare cu apa, canalizare, epurarea apelor uzate). La intrevedere au mai participat reprezentanti ai Aquatim, ai Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara si ai CJT, de la Serviciul Investitii. In urma cu un an si jumatate, Consiliul Judetean a demarat elaborarea unui master-plan – o strategie in domeniul alimentarii cu apa si canalizarii la nivelul intregului judet. La ora actuala, CJT beneficiaza de doua consultante tehnice pentru proiectul de regionalizare a serviciilor de apa-canalizare in judetul Timis. „Din fericire, beneficiem, pentru acest proiect, de doua consultante tehnice si este foarte important sa delimitam care sunt etapele si activitatile pe care le va gestiona fiecare dintre cele doua firme”, a subliniat Constantin Ostaficiuc. Tinta master-planului e sa rezolve prima data alimentarea cu apa in zona metropolitana, apoi sa se extinda la cele opt localitati periurbane si dupa aceea, la localitatile mai indepartate. „Estimez ca pana in 2012-2013, 75-80 la suta din localitatile din Timis vor avea apa. Sper sa reusim sa accesam, intr-o prima faza, 150 de milioane de euro. Suma necesara ar fi de 300 de milioane de euro pentru a rezolva problemele intregului judet”, a mai spus presedintele CJT. (A.P.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *