80.000 de hectare de teren au fost defrisate

Romania trebuie sa impadureasca in perioada urmatoare circa 700.000 de hectare de teren din cele peste trei milioane de hectare de teren calamitat, care nu mai pot fi utilizate in agricultura. Terenul calamitat reprezinta o treime din terenul arabil al Romaniei, sustin specialistii.fond forestier

„La ora actuala, avem circa trei milioane de hectare de teren calamitat, o treime din terenul arabil, iar solutia pentru redresarea suprafetei sau protectia mediului o reprezinta plantarea a circa 700.000 de hectare de padure, care va avea rolul de a proteja solul impotriva inundatiilor si a altor fenomene, dar si rolul de retinere a CO2, principala sursa de poluare”, a declarat pentru Agerpres Marian Ianculescu, secretarul general al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Bucuresti.

Alunecarile de teren, desertificarea, precum si agravarea unor fenomene meteorologice sunt rezultatele defrisarii masive care a avut loc dupa anii ’90 in padurile Romaniei.

„Au fost defrisate paduri, fara a mai fi impadurite. Ca efect al retrocedarilor, au fost defrisate in jur de 70.000-80.000 de hectare, iar taierile in delict si modul ilegal de exploatare au dus la rarirea padurilor pe cateva sute de mii de hectare”, a precizat Ianculescu. Acesta sustine ca suprafata impadurita din Romania se situeaza cam la jumatatea mediei din Uniunea europeana. „Romania are un fond forestier de 6,3 milioane de hectare, insa suprafata impadurita este de doar 27%, in timp ce alte tari din Europa au peste 50%”, a explicat profesorul Ianculescu.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *