88 de bihoreni vor sa cultive eco

88 de bihoreni vor sa cultive eco

Bihorenii au depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) – Centrul Judetean Bihor 88 de cereri de solicitare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, sprijin acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Solicitantii au depus un numar de 83 de cereri pentru exploatatii agricole cu productie vegetala, din care: 73 pentru suprafete intre 0,3 si 5 hectare, 9 pentru suprafete intre 5 si 20 hectare si una pentru o suprafata intre 21 si 50 de hectare.
In sectorul de productie animaliera s-au depus cinci cereri, din care pentru o ferma cu un numar de minim 20 si maxim 100 de ovine, doua pentru ferme de albine cu un numar maxim de 50 de familii si doua pentru ferme de albine cu un numar mai mare de 100 familii.

Ajutorul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera care sunt inregistrate in perioada de conversie (de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica).

Cuantumul platii anuale suplimentare/ exploatatie se calculeaza de catre APIA, dupa finalizarea tuturor verificarilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numarul explotatiilor eligibile, avand in vedere plata anuala suplimentara maxima/exploatatie pentru fiecare categorie de dimensiune a exploatatiei. In cazul in care plafonul solicitat depaseste plafonul alocat pentru fiecare sector, plata anuala suplimentara maxima/exploatatie se diminueaza procentual cu aceeasi valoare pentru toate categoriile de dimensiune a exploatatiei ale sectorului respectiv.
Romania beneficiaza, pentru anul 2012, de suma totala de 4.098.000 euro, cu aproximativ 20% mai mult decat suma disponibila pentru anul precedent.

„Din cauza numarului mare de solicitari a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ia in calcul stabilirea unei noi perioade de depunere a cererilor”, a precizat Traian Abrudan, directorul APIA.

Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *