Rovana Plumb a dat 17 hectare din Parcul National Defileul Jiului unor afaceristi italieni garantati de Anca Boagiu

Rovana Plumb a dat 17 hectare din Parcul Na?ional Defileul Jiului unor afaceri?ti italieni garanta?i de Anca Boagiu
Rovana Plumb a dat 17 hectare din Parcul National Defileul Jiului unor afaceristi italieni garantati de Anca Boagiu
Rovana Plumb a dat 17 hectare din Parcul National Defileul Jiului unor afaceristi italieni garantati de Anca Boagiu

Rovana Plumb a emis un ordin prin care 17 hectare din Parcul National Defileul Jiului au fost cedate unor oameni de afaceri garantati de Anca Boagiu (foto, stanga) • Pentru ca terenurile cu pricina intra sub incidenta ariilor protejate, ministrul Mediului incalca atat legislatia romaneasca, cat si pe cea europeana in domeniu • Mai multe organizatii de mediu au protestat la adresa ingineriei imobiliare girate de Rovana Plumb, insa fara succes, intrucat ministrul refuza sa anuleze ordinul

A doua zi dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, cand toata lumea comenta rezultatele votului, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a emis un ordin prin care 17,6 hectare au disparut din perimetrul Parcului National Defileul Jiului, pentru a ajunge in proprietatea unei firme de constructii detinute de un afacerist italian – foarte apropiat de Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor. Legalizarea acestui transfer imobiliar a avut loc, insa, 18 zile mai tarziu, tocmai cand Revelionul batea la usa (28 decembrie 2012), operatiunea fiind publicata in Monitorul Oficial.

Prin Ordinul nr. 3.993/ 10 decembrie 2012, emis de ministrul Mediului, Rovana Plumb, „perimetrului in suprafata de 17,6 ha aferent Carierei Meri ii inceteaza regimul de parc national” (Aceasta suprafata a fost cuprinsa in perimetrul Parcului National Defileul Jiului, care are statut de arie naturala protejata instituita prin Hotararea Guvernului nr. 1.581/ 2005 – privind instituirea regimului de arie naturala protejata pentru noi zone). Mai multe organizatii neguvernamentale de mediu au protestat imediat fata de aceasta hotarare a Rovanei Plumb si au cerut acesteia sa anuleze ordinul, din simplul motiv ca este ilegal.

Mai multe organizatii neguvernamentale de mediu, printre care si ProPark Fundatia pentru Arii Protejate – cu sediul in Brasov, au precizat foarte clar in petitia adresata recent ministrului Rovana Plumb ca „Ordinul nr. 3.993 din 10.12.2012 privind incetarea regimului de arie naturala protejata a perimetrului in suprafata de 17,6 ha aferent Carierei Meri este nelegal, ca nefiind publicat in Monitorul Oficial sub autoritatea emitentului”. In fapt, mandatul emitentului a incetat inainte de publicarea Ordinului nr. 3.993 din 10.12.2012 in Monitorul Oficial, respectiv 28.12.2012, si, in consecinta, odata cu incetarea mandatului emitentului (prin formarea noului guvern), a incetat si efectul ordinului in cauza. Practic, la data publicarii, Rovana Plumb nu avea atributii legale de a semna un asemenea ordin emis in Cabinetul Ponta 1, si publicat in vremea Guvernului Ponta 2. Trebuie subliniat faptul ca Parcul National Defileul Jiului are o suprafata totala de 11.127 ha, iar in H.G. 1.581/ 2005 – privind instituirea regimului de arie naturala protejata pentru noi zone, nu face nicio precizare privind existenta unei suprafete aferente Carierei Meri. In anii trecuti, au existat mai multe incercari de a scoate acest teren din admnistrarea Parcului National Defileul Jiului in favoarea afaceristilor italieni. Aceste presiuni au fost recunoscute neoficial de directorul parcului, Daniel Bucur, sustinand ca cei de la „Secol” incearca pe toate partile sa obtina autorizatia de functionare pentru Cariera Meri.

In petitia ONG-urilor de mediu se mai precizeaza ca nu exista baza legala privind emiterea Ordinului nr. 3.993 din 10.12.2012, intrucat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/ 2007 – privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice – stipuleaza foarte clar ca „pierderea valorii si capacitatii conservative a unei arii naturale protejate se refera la intreaga suprafata desemnata si nu la portiuni din aceasta”. Ca atare, prin ordin de ministru, nu se putea inceta regimul de arie naturala protejata a perimetrului in suprafata de 17,6 hectare aferent Carierei Meri, ci numai pentru intreaga suprafata de 11.127 de hectare a Parcului National Defileul Jiului.

Legislatia, ignorata, dar protejata de interese

ProPark Fundatia pentru Arii Protejate a explicat foarte clar Rovanei Plumb ca „perimetrul intregului Parc National Defileul Jiului este desemnat ca sit Natura 2000, ROSCI0063 Defileul Jiului” si, ca atare, „incetarea regimului de parc national a perimetrului in suprafata de 17,6 ha aferent Carierei Meri este interpretata ca referire la statutul de sit de importanta comunitara, ca parte integranta a retelei ecologice Natura 2000”. „Conform jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, statele membre nu pot refuza sa isi exprime acordul cu privire la inscrierea unui sit pe lista de situri de importanta comunitara stabilita de Comisie, decat pentru motive de protectie a mediului”, au mai precizat juristii fundatiei brasovene.

Trebuie subliniat ca activitatea de exploatare a resurselor naturale, desfasurata de S.C. Cariera Meri S.A., a fost avizata negativ de Administratia Parcului National Defileul Jiului, in baza Hotararii Consiliului Stiintific al acestui parc, prin adresele transmise catre firma italiana cu nr. 620/ 19.09.2011 si 660/ 17.10.2011. Mai mult, in 2010, Ministerul Mediului si Padurilor a comunicat ca „sustine decizia Administratiei Parcului National Defileul Jiului, precum si nemodificarea limitelor Parcului National Defileul Jiului, deoarece continuarea activitatii de exploatare ar presupune, de fapt, extinderea carierei in zona de conservare speciala a parcului, a unei activitati interzise prin legislatia privind ariile naturale protejate.”

Prioritati doar pe hartie

Cu cateva saptamani inainte de a emite acest ordin, Rovana Plumb declara in prezenta mai multor organizatii neguvernamentale de mediu ca „prioritatile ministerului sunt protejarea mediului si conservarea biodiversitatii”. Rovana Plumb nu a putut fi contactata la telefoanele achitate din banii publici. In schimb, deputatul PNL Mugurel Cosmanciuc, fost secretar de stat pentru Silvicultura la Ministerul Mediului, in acea perioada, a declarat pentru ZIUAnews ca au existat ceva discutii la minister despre scoaterea unor terenuri cu regim de arie protejata din zona Parcului National Defileul Jiului. „Eu nu aveam atributii in acest sens si deci nu pot sa va spun ce s-a intamplat cu acele terenuri”, a raspuns, cat se poate de romaneste, Cosmanciuc.

Favoritii Ancai Boagiu

Societatea Cariera Meri face parte din grupul de firme Secol. De-a lungul timpului, actionariatul Carierei Meri s-a modificat de mai multe ori. Initial, aceasta era controlata de societatile Secol Romania, impreuna cu italienii de la Secol spa Roma. Ulterior, o parte dintre actiuni au fost trecute in proprietatea firmei olandeze De Geuzendijk B.V, iar in septembrie 2010, italienii s-au retras din Cariera Meri si tot pachetul de actiuni a trecut in administrarea batavilor. Atat firma din Italia, cat si cea inregistrata in Olanda, au avut acelasi reprezentant legal, in persoana lui Marniga Defendente, iar conform datelor existente la Registrul Comertului, un alt reprezentant comun a fost si Maria Grazia Zampini. Intamplator sau nu, Anca Boagiu a lucrat pentru italienii de la Secol, unde avea functia de asistent director, iar firmele din acest grup isi au birourile chiar in sediul Ministerului Transporturilor.

Ion Teleanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *