A fost descoperita o planeta asemanatoare Pamantului, cu mari sanse de a fi locuibila

0
59

O planeta recent descoperita ar putea fi cea mai asemanatoare cu Pamantul si, prin urmare, locuibila, sustin oamenii de stiinta.

O echipa de „vanatori de planete” a anuntat descoperirea planetei Gliese 581 g, aflata la 20 de ani lumina distanta de Pamant, in constelatia Libra, care ar putea avea apa lichida la suprafata. Daca se confirma, aceasta va deveni planeta cea mai asemanatoare Pamantului si cu cea mai mare probabilitate de a fi locuibila.

Usurinta cu care a fost descoperita reprezinta un indiciu privind existenta a milioane de alte planete care asteapta sa fie gasite, noteaza Daily Telegraph.

Descoperirea vine dupa 11 ani de observatii prin intermediul Observatorului W. M. Keck din Hawaii. In raportul intocmit se vorbeste despre descoperirea a doua noi planete in jurul stelei pitice rosii Gliese 581. Numai una este insa asemanatoare planetei noastre, Gliese 581 g, cu o masa de trei-patru ori mai mare decat a Pamantului si o perioada orbitala de sub 37 de zile.

Masa acesteia indica probabilitatea ca planeta sa fie una stancoasa si ca are suficienta gravitatie pentru a mentine o atmosfera. O parte a planetei este intotdeauna indreptata spre stea si este luminata in permanenta, in timp ce partea opusa se afla mereu in intuneric. Cea mai locuibila zona de pe planeta ar fi acolo unde umbra se intalneste cu lumina.

Cercetatorii estimeaza ca temperatura medie de la suprafata planetei se situeaza intre -24 si 10 grade Fahrenheit, adica variaza intre -31 si -12 grade Celsius. Gravitatia este aceeasi sau usor mai mare fata de Pamant, deci o persoana ar putea sta cu usurinta in picioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here