A fost lansat proiectul Centrul pentru Ecoturism in Romania

    Proiecteaz? P?durea Craiului ca destina?ie de ecoturism
    A fost lansat proiectul Centrul pentru Ecoturism in Romania
    A fost lansat proiectul Centrul pentru Ecoturism in Romania

    Astazi a fost lansat proiectul Centrul pentru Ecoturism in Romania, prin care Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 si Asociatia de Ecoturism in Romania isi propun sa atraga atentia asupra unui concept care inca nu este pe deplin inteles si aplicat: ecoturismul.

    “Oamenii care traiesc in mediul urban au pierdut in mare masura legatura directa cu natura. Scopul ecoturismului este de a-i reconecta la natura, sa-i faca sa descopere locuri naturale exceptionale. In acelasi timp, turismul, ca fenomen, dar si ca activitate, este unic in felul sau tocmai prin interdependenta pe care o manifesta fata de mediul natural, mediul social si cel cultural, de valorile acestora. Din cauza acestei interdependente, turismul are un interes de necontestat in a le asigura durabilitatea. Tara noastra are un patrimoniu turistic demn de invidiat. Turismul in Delta Dunarii, ecoturismul, turismul rural sau cel balnear sunt oportunitati pe care Romania trebuie sa le valorifice pentru romani si straini in egala masura. Autoritatea Nationala pentru Turism se implica in toate proiectele menite a aduce in atentia publicului imensul potential turistic de care dispune tara noastra” a declarat Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism

    “Daca ma intrebati pe mine cum arata ecoturismul, o sa va raspund imediat: in Delta, sa vaslesti tu insuti, sa mananci peste pescuit din Dunare si pregatit de lipoveni si sa dormi la localnici. Sigur ca poti avea o vacanta frumoasa si in alt loc, dar eu nu vad de ce Delta n-ar deveni principala destinatie de ecoturism din Europa, sau chiar din lume. Am intrat in parteneriat cu cei care stiu cum se aplica principiile de ecoturism si am aflat de la ei despre criteriile si procedurile pentru desemnarea destinatiilor de ecoturism. Sunt convins ca aplicarea acestora ar fi benefica pentru dezvoltarea locala, si daca mai multa lume ar fi constienta de aceste lucruri, ne-ar fi mai usor sa ajungem acolo” a spus Ivan Patzaichin

    Centrul pentru Ecoturism este amplasat in Biblioteca Nationala a Romaniei, insa va fi vizibil mai ales afara, pe platforma dinspre Dambovita din vecinatatea cladirii, unde se vor construi obiecte de mobilier urban care vor promova destinatiile ecoturistice din Romania, pentru a aduce in Bucuresti ceva din atmosfera unei vacante petrecute intelept si memorabil. Centrul va oferi in perioada urmatoare, printr-o serie de evenimente, raspunsuri la intrebarile: ce este, de fapt, ecoturismul? unde si cum se poate practica? se rezuma doar la natura? avem destinatii de ecoturism? Prin ce se deosebesc de destinatiile turistice obisnuite? ce castigam, noi, turistii, daca alegem ecoturismul pentru vacanta noastra? poate constitui ecoturismul un motor de dezvoltare locala? poate capitaliza Romania pe patrimoniul natural si pe traditii pentru a face din turism una dintre principalele industrii profitabile?

    Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania, este de parere ca ”ecoturismul poate pozitiona Romania pe harta turistica a Europei, avand un potential de imagine deja demonstrat. De exemplu, printr-o promovare cu ajutorul elementelor specifice ecoturismului, natura si cultura locala, Romania a luat locul sapte din Europa, ca prezenta la cel mai faimos targ international de turism de la Berlin (ITB) in 2013, atragand astfel avantaje de imagine pentru intreg sectorul turistic din Romania. Bineinteles ca imaginea turistica proiectata catre Europa trebuie sa fie sustinuta de destinatii si produse de calitate, la care noi lucram deja de 10 ani.”

    Acestor intrebari si altora, care vor veni de la public, le vor raspunde specialistii in ecoturism din AER, operatori de turism, specialisti ai ANT, cercetatori si profesori universitari, jurnalisti de specialitate si analisti, in seria de conferinte publice organizate de Centrul pentru Ecoturism si gazduite de Biblioteca Nationala (Bd. Unirii nr. 22) in perioada 15 octombrie – 30 noiembrie, in fiecare marti de la ora 19:00.

    Vocatia Centrului pentru Ecoturism este de a oferi o platforma de dezbatere in jurul acestui concept inca neinteles pe deplin, precum si o resursa educationala atat pentru viitoarea generatie de lucratori in turism cat si pentru viitori turisti responsabili, dornici sa practice un turism de bun simt.

     

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *