A fost semnat contractul pentru finalizarea primului depozit ecologic de deseuri din judetul Suceava

A fost semnat contractul pentru finalizarea primului depozit ecologic de deseuri din judetul Suceava

(UPDATE 5 octombrie, ora 9:11) Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Ioan Catalin Nechifor, a semnat, astazi, cu reprezentantii consortiului format din firmele General Construct Suceava si firmele cu capital portughez EFACEC din Portugalia si EFACEC Central Europe din Bucuresti, contractul de finalizare a lucrarilor la primul depozit ecologic de deseuri din judet, care va fi deschis in 2014, in comuna suceveana Moara.

Nechifor a spus valoarea totala a proiectului cu finantare europeana se ridica la 218 milioane de lei, iar prin semnarea acestui contract se incheie o etapa importanta in realizarea sistemului integrat de management al deseurilor.

La depozitul ecologic de la Moara lucrarile au inceput din 2010, intr-o prima etapa, cu fonduri ale CJ Suceava, in suma de 27 de milioane de lei, care apoi au fost recuperate din finantarea europeana a proiectului, fiind executate de firma austriaca Alpine Bau Gmbh Wals din Siezenheim.

Finalizarea proiectului va fi facuta de consortiul romano-portughez, valoarea contractului fiind de 27,24 de milioane de lei.
In cea de a doua etapa, la Centrul de management integrat al deseurilor din comuna Moara se va construi o statie de tratare a levigatului, o statie de sortare si o platforma publica de colectare a deseurilor, lucrarile urmand sa fie finalizate in termen de 18 luni.

Potrivit Acordului de mediu, in judetul Suceava urmeaza sa fie construit un al doilea depozit ecologic de deseuri, pentru zona de munte, ce va fi amplasat in zona comunei Pojorata, licitatia pentru desemnarea executantului urmand a fi organizata in urmatoarea perioada.

Totodata, Nechifor a spus ca administratia judeteana va incepe si procedurile de selectie a operatorului care va gestiona cele doua depozite de deseuri pentru ca acesta sa fie stabilit pana la finalizarea lucrarilor, dar ca, in acelasi timp, va realiza si investitii in constructia sau modernizarea unor cai de acces spre aceste depozite astfel incat transportul deseurilor sa afecteze cat mai putin traficul rutier.

Pe langa cele doua depozite ecologice, proiectul, in valoare totala de 218 milioane de lei, prevede infiintarea a 5.000 de puncte de colectare a deseurilor si sapte statii de transfer. Potrivit lui Nechifor, autoritatile sucevene discuta deja ca, in ceea ce priveste perspectiva gestionarii deseurilor din judet, sa fie infiintata o uzina complexa care sa recicleze deseurile si sa produca si energie, in conditiile in care durata de functionare a celor doua depozite ecologice este de aproximativ zece ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *