A inceput curatenia in Craiova

Multi s-au indoit ca se poate, ca are vreun rost, ca e actiunea potrivita, ca oamenii din oras merita. Cu toate acestea, campania „Craiova curata” a inceput ieri in forta, in ciuda temperaturilor ridicate si a carcotasilor.

Nici nu s-a facut ceasul 9.00 si soarele incinge ca si cum ar fi uitat sa mai plece de pe cer din ziua precedenta. Prin buruienile si maracinii ce se-nalta nestingheriti pe terenul Unitatii Militare de la Facai se aude concertul frenetic al greierilor. La circa o suta de metri de la soseaua care duce spre Malu Mare, vitele localnicilor din apropiere pasc agale, miscandu-se lenes si balanganindu-si zurgalaii. Cativa barbati le pazesc de la umbra. Se uita mirati la oamenii care dau navala cu saci si manusi galbene, la masinile care plimba containerele pe teren si la microbuzul din care coboara, galagiosi, niste elevi. Cateva intrebari si se dumiresc imediat ce se petrece, apoi adauga: „A, pai degeaba faceti dumneavoastra curat, o sa vedeti ca nici n-o sa plecati bine si or s-apara carute sau masini cu gunoaie. Asa se-ntampla. Daca nu pazeste nimeni locul, fiecare face ce vrea”.

Carcotasi, dar muncitori

„Craiova curata”. Campania de curatare a orasului incepe cu dreptul. Din microbuzul inchiriat special, coboara elevi de la Grupul Scolar „Matei Basarab”. Unii au ajuns cu masinile personale, altii cu cele trei cadre didactice care-i insotesc. Au venit aproape din fiecare clasa, de la a IX-a la a XII-a. „Am incercat sa implicam cat mai multe sectii. De altfel, aceasta nu este prima actiune de ecologizare la care participam. Am fost si la Dabuleni, si la Plenita. Am obtinut chiar -steagul verde- -de la Euroscola-„, spun profesorii Mirela Dodenciu, Ileana Bitoleanu si Marian Varuicu. Echipati cu manusi si saci, copiii se-mprastie pe camp si trec la treaba: sticle de plastic, carpe, papuci, haine vechi putrezite si ingropate in pamant, bucati de WC, pampers, ciorapi sau ce-a mai ramas din ei, cutii de conserve ruginite, pahare de plastic. Din loc in loc, cate o gramada de moloz, caramizi, betoane. Aici, intervin angajatii de la Serviciul Public de Salubritate, cu utilaje adecvate. Cativa pusti – sunt abia in clasa a IX-a – asculta muzica la telefon, in timp ce umplu sacii. Nu le este foarte clar pentru ce sunt aici, dar ar fi venit oricum, „sa nu se plictiseasca acasa”. Sunt vorbareti, agitati, comenteaza des, nu le convine caldura, nu le plac buruienile, nu le place locul, dar fac treaba. Se opresc doar pentru a lua cate o sticla cu apa, apoi isi continua treaba. Se misca in grup, ca si cum ar fi o echipa: Catalin Dragan, Madalin Marinescu, Constantin Luta, Gabriel Zarioiu.

Ciudatenia de a fi responsabil

Coordonati de cei trei profesori, au dat o zi de strand pe una de voluntariat. Dar nu le pare rau. Au destula vreme si pentru balacit. Asa, s-au mai intalnit toti inainte de vacanta. Cei mai multi dintre ei au participat si la alte actiuni de ecologizare. Mihai Dinca spune ca, daca nu i-ar fi placut, n-ar fi fost aici. Costinel Lilea e obisnuit cu munca, pentru ca, in vacante, isi ajuta parintii de la Bucovat. „Uite, se vede cine munceste!”, rade triumfator Victor Totora, plimband o manusa rupta prin fata colegilor.
La actiunea de ecologizare participa si angajatii de la Ford, care vor veni in fiecare zi de campanie.
Gunoaie sunt peste tot. „Eu sper sa dezvoltam o Craiova ecologica, o Craiova verde. Eu cred intr-un oras care sa atraga atentia asupra aspectului sau arhitectural si ambiental. Campania aceasta este si un semnal pentru cei care sunt certati cu legea si arunca deseurile acolo unde se nimereste. Incercam sa atragem atentia oamenilor si sa-i educam pe cei care nu stiu sa fie responsabili”, rezuma primarul Antonie Solomon obiectivul campaniei „Craiova curata”. La final, stafeta va fi preluata de Garda de Mediu, al carei rol este acela de a monitoriza cele 15 puncte curatate si de a aplica amenzi atunci cand legile vor fi incalcate.

Un singur voluntar

Ne place frumusetea. In absenta ei, infieram, criticam, pretindem. Cand se transforma in ceva concret, o privim ca pe un bun dat si o neglijam. Pare ca orasul ar trebui sa fie curat de la sine. Aruncam, sa stranga altii. Stricam, sa repare ceilalti. Suntem indiferenti, nepasatori, iresponsabili. Dar stim sa vrem, sa cerem si ne place sa comentam. Cand trebuie sa actionam, amutim. Vorbele sunt mai graitoare decat faptele. La actiunea de ieri a fost prezent… un singur voluntar! Din tot orasul, in curtea Gazetei de Sud, a ajuns, la 8.30, un singur om. Motivatia sa? „Am fost surprins ca nu am observat toate gunoaiele de pe campuri si de la marginea oraselor decat atunci cand am calatorit in unele locuri unde nu exista gunoaie. Impactul e mult mai puternic si te face sa realizezi cat de mult mai e de lucrat la mentalitatea oamenilor. Am fost si curios sa vad daca e doar o campanie de imagine a primariei si nu sunt convins ca nu este. Sa vedem ce masuri se vor lua pentru a preveni ca alte gunoaie sa -populeze- spatiile curatate”.

La podul Popoveni

Strada Raului, zona Popoveni, cel de-al doilea punct unde se face curatenie. Printre utilajele care muta mormanele de gunoaie, detinutii din cadrul Penitenciarului de Maxima Siguranta indura caldura soarelui fara sa cracneasca. 18 la numar, fac parte din regimul deschis. Ei vor participa la campania „Craiova curata” pana pe 15 iunie.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *