A inflorit bujorul de munte, o planta pe cale de disparitie

A înflorit bujorul de munte, o plant? pe cale de dispari?ie
A inflorit bujorul de munte, o planta pe cale de disparitie
A inflorit bujorul de munte, o planta pe cale de disparitie

Din cauza zapezilor care au cazut anul acesta si in luna iunie pe crestele Carpatilor, bujorul de munte, cunoscut si sub denumirea populara de “smardar”, a inflorit ceva mai tarziu. Dar acum, atat in zona statiunii Sinaia cat si pe platoul masivului Bucegi, covoarele roz pe care le formeaza pot fi vazute de la cativa kilometri. Turistii care urca in aceste zile pe munte spun ca florile emana un miros asemanator celor de visin.

„Trebuie memorate peisajele noastre, foarte frumos la noi. Pana acum, de cate ori am urcat, nu am avut sansa sa-l gasim inflorit“, a spus o turista.

Bujorul de munte este o planta originara din Balcani si creste spontan in tufe pitice. Are nevoie de acest relief pentru a se dezvolta, de aceea nu poate fi transplantat, fiind astfel imposibila cresterea in gradini sau sere. Frumusetea florilor si raritatea lor fac ca bujorul de munte sa fie ocrotit si protejat in perimetrul Parcului Natural Bucegi. Paznicii patruleaza in aceasta perioada pentru a impiedica ruperea florilor si spun ca amenzile sunt foarte mari.

„Este o planta ocrotita iar culegerea ei este sanctionata conform legii 49 din 2011, prin amenda de 3 pana la 5 mii lei“, a declarat Clementin Negutescu, ranger Parcul Natural Bucegi.

Specialistii spun ca bujorul de munte are proprietati tamaduitoare pentru numeroase afectiuni. Din florile sale se por prepara siropuri, dulceata sau ceaiuri medicinale insa acest lucru nu mai este posibil pentru ca planta este ocrotita de lege, fiind pe cale de disparitie. Oamenii muntelui spun ca turistii se pot bucura doar trei saptamani pe an de aroma si frumusetea bujorului de munte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *