A prezis Darwin cutremurul din Chile?

20090111_charles_darwin.jpgSe pare, spun seismologii, ca Charles Darwin a contribuit la predictia cutremurului de 8,8 grade magnitudine, care a avut loc recent in Chile si care a cauzat moartea a peste 200 de persoane, pagube insemnate si producerea unui tsunami de intensitate medie in Pacific.

Seismologii recunosc contributia vestitului naturalist in ceea ce priveste semnele prevestitoare care i-au ajutat pe oamenii de stiinta sa prevada faptul ca un cutremur de magnitudine mare, situat intre primele 10 ca intensitate consemnate vreodata, era iminent in tara din America de Sud. „Nu a reprezentat o mare surpriza, desi nimeni nu stia cand va avea loc”, afirma seismologul Hiroo Kanamori, de la California Institute of Technology din Pasadena.

Darwin insusi a vizitat zona centrala din Chile, cativa ani dupa ce aceasta tara a fost lovita de un cutremur de aproximativ 8,5 grade magnitudine in 1835. El s-a aflat acolo cu prilejul calatoriei in Beagle si a observat faptul ca respectivul cutremur a schimbat relieful. Peste ani, aceste observatii ale sale au ajutat seismologii sa anticipeze alte cutremure de peste 8 grade magnitudine in zona tectonica din partea centrala chiliana, unde placa tectonica Nazca aluneca sub cea sud-americana.

Principiul este simplu. Un segment al placii care s-a rupt, cauzand un cutremur major, in trecut foarte probabil, o data ce va acumula destula presiune, va produce un cutremur de aceeasi intensitate. „Aceasta zona este cunoscuta pentru activitatea seismica”, conform geofizicianului Christophe Vigny, de la Ecole Normale Superieure din Paris.

De la cutremurul investigat de Darwin, acel segment tectonic a fost „tacut, linistit”, in termenii folositi pentru a defini cutremurele, afirma Vigny. Cutremurul de 9,4 magnitudine ce a avut loc in 1960, cel mai mare cutremur care a afectat omenirea intr-un secol sau doua, a dislocat 1000 de kilometri de placa tectonica la sudul zonei de 300 de kilometri, responsabile pentru „”cutremurul lui Darwin”. In 1906, cutremurul Valparaiso a dislocat un segment la nord. Presupunand ca tensiunea se acumula inca din 1835 in zona dintre cele doua puncte, undeva evident trebuia sa cedeze, dupa cum credeau seismologii, mai degraba mai repede decat mai tarziu.

Anul trecut, geofizicianul Jean-Claude Ruegg de la Institut de Physique du Globe din Paris, alaturi de Vigny si alti colegi, printre care un numar insemnat de la University of Chile din Santiago, au raportat faptul ca masuratorile GPS, publicate in Physics of the Earth and Planetary Interiors, coincideau partial cu cifrele indicate de Darwin.

Prin masurarea miscarilor ascendente si descendente ale pamantului, provocate de coliziunea invitabila a placii Nazca cu zona de coasta, au putut calcula viteza de acumulare a presiunii. Presupunand ca viteza a ramas la fel de ridicata din vremea lui Darwin, acea zona era: „un loc cu o foarte mare probabilitate de producere a unui cutremur major (cu o magnitudine cuprinsa intre 8,0 si 8,5) in urmatoarele decenii”, au notat specialistii.

Haiti, si mai recentul Chile, nu sunt singurele zone in care seismologii au avertizat asupra riscului de producere a unor cutremure majore in viitorul apropiat. Toate aceste zone cu risc ridicat sunt situate periculos de aproape de regiuni intens populate: langa Padang, Indonesia; la nord de Delhi, India; sau in apropiere de Istanbul, Turcia, pentru a enumera doar cateva. Seismologii avertizeaza, totusi, ca nu se poate aprecia cu precizie cand vor lovi aceste cutremure.

Sursa: http://news.sciencemag.org/sciencenow/2010/02/did-darwin-predict-chilean-quake, http://www.enn.com/sci-tech/article/41062 04.03.2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *