A renuntat UE prea repede la energia nucleara ?

UE: România figureaz? printre ??rile ce pot atinge obiectivele anului 2020 privind protec?ia mediului
A renuntat UE prea repede la energia nucleara ?
A renuntat UE prea repede la energia nucleara ?

Faptul ca mai multe state membre au decis, in urma cu cativa ani, sa scoata centralele nucleare de pe lista lor de prioritati in domeniul energiei, ar putea costa UE foarte scump in prezent, cand racirea relatiilor cu Rusia pune in pericol alimentarea cu resurse naturale atat de necesare Europei Occidentale.

La fel de scump va costa statele UE si mentinerea in functiune a unora dintre centralele nucleare pe care initial isi propusesera sa le inchida si, in consecinta, au renuntat sa mai investeasca in mentenanta lor.

Aproximativ o treime din energia consumata in Uniunea Europeana provine de la centrale nucleare, dar majoritatea dintre cele 131 de reactoare pe care le detin cele 28 de state membre au “termenul de valabilitate” expirat, in conditiile in care varsta medie a acestora este de 30 de ani, noteaza o analiza a agentiei Reuters, preluata de Business Insider.

Pentru ca in multe dintre aceste reactoare investitiile au fost minine in ultimii ani, penele de curent si intreruperile aparute in functionarea acestora sunt tot mai dese si, odata cu trecerea timpului, vor deveni si mai dese. Aceste pene de curent sau intreruperi de alimentare, chiar si de scurta durata sau durata medie, risca totusi sa afecteze alimentarea constanta a populatiei si a agentilor economici.

La presiunea grupurilor ecologiste, si mai ales dupa tragedia nucleara de la centrala japoneza de la Fukushima, din 2011 – care a determinat Germania sa decida demararea procesului de inchidere a tuturor centralelor sale -, majoritatea centralelor aflate inca in functiune se apropie, daca nu au facut-o deja, de data limita de functionare, iar productivitatea lor nu poate decat sa scada pe viitor.

“Aceste reactoare au fost proiectate acum mai bine de 30 de ani. Oamenii implicati in proiectarea si construirea lor fie s-au pensionat, fie au murit, iar majoritatea companiilor implicate nu mai exista astazi“, explica John Large, un analist independent care in trecut a lucrat pentru Autoritatea Britanica pentru Energie Nucleara.

Jean Tandonnet, inspector de securitate la Grupul EDF, cel care detine mai multe reactoare in Europa, a explicat pentru Reuters ca intreruperile de furnizare a energiei electrice la aceste centrale sunt provocate si de procedurile de verificare si securitate ce trebuiesc intreprinse periodic, avand in vedere varsta echipamentelor. 26 de zile pe an, in medie, unele centrale vechi de 30 de ani sunt nevoite sa intrerupa productia din aceste motive, a explicat acesta. Avand in vedere cantitatea de energie pe care aceste centrale o furnizeaza si mai ales ponderea in sistemele de alimentare ale unor orase sau fabrici, chiar si o zi “pe zero” poate insemna foarte mult si poate produce pene de energie.

“La centralele imbatranire aceste pene de curent pot dura mai mult decat la unele noi, si la ele trebuiesc efectuate lucrari suplimentare pentru a ne asigura ca sunt in stare de functionare foarte buna. La centralele nucleare siguranta este pe primul loc, nimic altceva”, a adaugat acesta.

Franta este in acest moment tara membra UE cu cele mai multe reactoare nucleare, 58, care produc trei sferturi din necesarul tarii de energie. Agentia nationala pentru siguranta in domeniul nuclear va trebui sa decida, in 2018, daca va prelungi pana la 50 de ani certificatele de functionare a reactoarelor care au implinit deja 30 de ani de cand au fost inaugurate. Este de asteptat ca aceasta decizie sa fie influentata foarte mult de evolutiile de pe “frontul de est” din Ucraina si de felul in care Rusia va alege sa isi continue politica externa. In cazul in care francezii vor fi nevoiti sa isi mentina in functiune centralele, trebuie sa fie pregatiti sa plateasca un pret destul de mare. Aproximativ 55 de miliarde de euro, cat ar costa lucrarile de modernizare la aceste reactoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *